• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
s_s1 - специалист
filmatoplo написа:
:) Радвам се че си му хванал цаката на вентила :wink: , сега вече със задвижката ли работи постоянно , хвана ли цаката на регулирането по външна температура :wink: , кривата от контролера ли я променяш .Не знам при теб как е , при мен има 6 възможни диапазона с външни температури при които вентила пуща на макс топло към радиаторите , диапазоните са от +5 до +20 , от 0 до +20 , от -5 до +20 , от -10 до +20 , от -15 до +20 ,от -20 до +20 . :wink:
От както го подкарах не съм го откачал, работи си безпроблемно, но малко странно: грижи се само за темп на изходящата към радиаторите вода и изобщо не го е еня за връщащата в парното. Поне за сега проблеми не ми създава и държи в стаята без термоглава на радиатора 21-21,5С.
Регулирането е съобразно кривите в таблицата. Сега държи темп на котела на 60С, но тя мърда м/у 60 и 80С, че след като спрат вентилаторите темп. продължава да расте.

Прикачен файл

39.JPG
39.JPG (95.7 KиБ) Видяна 2882 пъти

Прикачен файл

38.JPG

Прикачен файл

37.JPG
s_s1 - специалист
Темп. на подаваната вода към радиаторите при външна темп. от 6С до 12С варира м/у 32 и 45С.
А на котела варира в широки граници - от 58С до 83С.

Какво означават показанията на кислорода от 76 до 180? Това в пъти повече от необходимото ли ли е?
vrangelov - специалист
s_s1 написа:
Темп. на подаваната вода към радиаторите при външна темп. от 6С до 12С варира м/у 32 и 45С.

Какво означават показанията на кислорода от 76 до 180? Това в пъти повече от необходимото ли ли е?

От 76 до 180 са най-вероятно градусите на изходящите газове.
filmatoplo - майстор
По температурата ми се струва че котела е леко по мощен от нужното за сега .
s_s1 - специалист
vrangelov написа:
s_s1 написа:

Не, има отделно показание за градусите на изгорелите газове на изхода. Те варират по мои наблюдения от 50-тина С, когато котела е направил температура и почива до около 160С макс съм го виждал.
Това си е някакви кислородни единици, но какви точно не пише и в менуала.
filmatoplo написа:
Да, така е снощи съм изгорил не повече от 5-7 кг. дърва. Просто навън за сега е топло. Снощи в 23ч. беше 7 С, а тази сутрин беше 2С.
Radoslaw - специалист
s_s1 написа:
vrangelov написа:
s_s1 написа:

Не, има отделно показание за градусите на изгорелите газове на изхода. Те варират по мои наблюдения от 50-тина С, когато котела е направил температура и почива до около 160С макс съм го виждал.
Това си е някакви кислородни единици, но какви точно не пише и в менуала.
filmatoplo написа:
Да, така е снощи съм изгорил не повече от 5-7 кг. дърва. Просто навън за сега е топло. Снощи в 23ч. беше 7 С, а тази сутрин беше 2С.
Здравей,исках да те попитам,какви са отзивите ти за котела.Явно е хубав ,но контролера и шнека как се държат?Самата горелка от какъв материал е?аз пуснах мойта горелка,за сега се държи учудващо добре.Пробвах с току що нарязан дървен чипс,оставащ при рязането на дърва.запали се но започна да тлее и да гасне докато не му хвърлих няколко шепи въглища.Те явно го изсушиха и тогава започна да гори и той.когато е сух просто няма проблем, гори много добре.ти с какво зареждаш котела си сега?Или караш само на дърва/
s_s1 - специалист
Radoslaw написа:

Здравей,исках да те попитам,какви са отзивите ти за котела.Явно е хубав ,но контролера и шнека как се държат?Самата горелка от какъв материал е?аз пуснах мойта горелка,за сега се държи учудващо добре.Пробвах с току що нарязан дървен чипс,оставащ при рязането на дърва.запали се но започна да тлее и да гасне докато не му хвърлих няколко шепи въглища.Те явно го изсушиха и тогава започна да гори и той.когато е сух просто няма проблем, гори много добре.ти с какво зареждаш котела си сега?Или караш само на дърва/
Както колегите писаха котела се явява по-мощен от необходимото за сега. Паля го на дърва, като макс. мощност според неговите показания е стигал до 41 %, а обикновено, като работи /т.е. не е направил необход. темп. 70 С работи на 36%. Поради тази причина не съм се и опитвал да го паля на пелети, просто навън е много топло...
Горелката е от чугун отливка допълнително обработена.
s_s1 - специалист
През уйкенда времето леко позастудя, запалих котела, но отново много бързо стопли водата в системата само с разпалките, които бях сложил. Направих си следния експеримент: Претеглих купчинката чамови дърва-33 кг. В 20.00 ч. темп на водата беше 50 С и котела беше загаснал заради липса на дърва, помпата още въртеше. Сложих от претеглените дърва и запалих отново. Горя без прекъсване до неделя сутринта с тези 33 кг. дърва. В 08.35ч. на 17.11. беше изгорил порцията и темп на котела беше 49С. Горил е 36 часа и е изразходвал 33 кг.
Външната темп на 15,11 вечерта беше 7С, на 16.11. сутринта беше 0С, 16.11 вечерта беше 6С и на 17.11. сутринта беше 3С.
Приготвил съм пелетите и чакам да стане студено, защото сега в това време докато запаля котела и завърти водата стаите се топлят и термоглавите затварят и няма да мога да направя никакви настройки, ако такива се изискват.
Radoslaw - специалист
s_s1 написа:
През уйкенда времето леко позастудя, запалих котела, но отново много бързо стопли водата в системата само с разпалките, които бях сложил. Направих си следния експеримент: Претеглих купчинката чамови дърва-33 кг. В 20.00 ч. темп на водата беше 50 С и котела беше загаснал заради липса на дърва, помпата още въртеше. Сложих от претеглените дърва и запалих отново. Горя без прекъсване до неделя сутринта с тези 33 кг. дърва. В 08.35ч. на 17.11. беше изгорил порцията и темп на котела беше 49С. Горил е 36 часа и е изразходвал 33 кг.
Външната темп на 15,11 вечерта беше 7С, на 16.11. сутринта беше 0С, 16.11 вечерта беше 6С и на 17.11. сутринта беше 3С.
Приготвил съм пелетите и чакам да стане студено, защото сега в това време докато запаля котела и завърти водата стаите се топлят и термоглавите затварят и няма да мога да направя никакви настройки, ако такива се изискват.

Браво приятелю, радвам се за теб.Доколкото разбирам не си пробвал котела на нищо повече от дърва.Чипс ,въглища ,въглищен прах,стърготини ?Може би си писал ,но каква е мощноста на котела и каква площ отопляваш засега?А тези дъски в какъв режим ги гориш автоматияен или ръчен.Тоест, работи само вентилатора или и той не работи?
s_s1 - специалист
15 kw.
Бойлер, 3 радиатора алуминиеви на 600 х10 глидера, частично коридор, лира баня, и кухня.
Отоплявам напълно 85 кв. и частично стъблище и приземен етаж.
Горя греди и ритловици в автоматичен режим за горене на дърва-участват и 3-те вентилатора.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 65

Тема "Всегоривни котли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: