Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jabata - специалист
Здравейте, отварям нова тема, защото гледах, търсих, намирам, но не намирам нищо конкретно. Въпроса ми е следния. Ще прекарвам локално парно, зад което ще бъде камина на пелети, и се чудя, дали да инвестирам да свържа и бойлера към нея, или не. Камината ще има достатъчно запас от мощност, и мисля че си струва. Но въпроса е, от икономическа страна, струва ли си. Спрял съм се на бойлер Светлю Шишков, и при тях ако не се лъжа разликата в цената е 150 лева. И мисля че тези пари ще се избият за има няма един отоплителен сезон. Но от друга страна, разни "потребители" ме плашат, че бойлерите със серпентина гърмят, каквото и да означава това, и много хора си били изпатили. Слагам потребители в кавички защото само съм чувал такива истории, но до момента познавам няколко човека които имат подобно нещо, но никой не се е оплакал.
Та въпроса ми към вас, е струва ли си инвестицията, колко би ми спестило, и до колко е надеждна цялата история.
LazarGanev - "Велик майстор"
Разбира се, че си струва.
VLADO66 - майстор
Че си струва-струва си.Лазаре кажи му на човека колко струват всички чарколяци освен семпер..серпем..сесрсем..а-а-а серпентината :) ,да си направи сметката човека :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Свързването може да стане по безброй начини, най-просто е като радиатор. Ще работи, но той сам ще започне да открива кусури един след друг :). Ма то със всичко в живота е така - ожени се човек и тъкмо да започне да се радва - вижда нещо по-добро. И с колите и с всичко. Е кво сега - да чака човек цял живот ерген ли :-D
jabata - специалист
Ами то такъв е живота, човек винаги ще намира кусури на това и онова :-D .
А за връзването, знам че начините са хиляди. Най-елементарния е, като радиатор, но тогава е желателно да се сложи някакъв термоклапан, че да стане бойлера буфер, и току виж, системата взела да работи на ток :lol: Иначе елегантно би било на отделен кръг, ако може и със отделна помпа, която просто спира под зададена температура.
А за чарколяците, вече съм наясно, даже съм си направил и сметката.
Но все пак благодаря за отговорите.
bigdragon - майстор
jabata написа:
....Но от друга страна, разни "потребители" ме плашат, че бойлерите със серпентина гърмят, каквото и да означава това, и много хора си били изпатили. Слагам потребители в кавички защото само съм чувал такива истории, но до момента познавам няколко човека които имат подобно нещо, но никой не се е оплакал.
... и до колко е надеждна цялата история.
За парите, всеки знае себе си.
Бойлер със серпентина от отоплителната инсталация няма как да гръмне, защото при достигане на температурата на топлоносителя, спира топлообмена. Така бойлера не може да достигне по-висока температура от тази в отоплителната инсталация (60...80 градуса), което не е така при високотемпературните източници на топлина, т.е. електронагревателите и др....
fbr - майстор
Гърмят, щото някои умници монтират кранове и на двата края на серпентината, и като ги затворят и пуснат бойлера на ток, глей кво става.
jabata - специалист
fbr написа:
Гърмят, щото някои умници монтират кранове и на двата края на серпентината, и като ги затворят и пуснат бойлера на ток, глей кво става.
Е какво става, става седи грей се, защото някой е направил нещо като затворена система и не е сметнал разширението на водата. То ако беше така, дай да махнеме разширителните съдове.
bigdragon написа:
Бойлер със серпентина от отоплителната инсталация няма как да гръмне, защото при достигане на температурата на топлоносителя, спира топлообмена. Така бойлера не може да достигне по-висока температура от тази в отоплителната инсталация (60...80 градуса), което не е така при високотемпературните източници на топлина, т.е. електронагревателите и др....
Вярно е това, но понякога хората спестяват от грешното място, и хоп проблеми.
Понякога малко пари отгоре спестяват огромни главоболия.
filmatoplo - майстор
Кранове си се слагат , но се борави с тях умната :irre3: .
bigdragon написа:
jabata написа:
....Но от друга страна, разни "потребители" ме плашат, че бойлерите със серпентина гърмят, каквото и да означава това, и много хора си били изпатили. Слагам потребители в кавички защото само съм чувал такива истории, но до момента познавам няколко човека които имат подобно нещо, но никой не се е оплакал.
... и до колко е надеждна цялата история.
За парите, всеки знае себе си.

Колега слагай смело в къщи от 5 години ползваме на Теси с серпентина и обезвъздущвачка на топлата вода. При дигнати 80 градуса на камината и отворен боилер вода не свършва стига да има кой дая кладе всичките се къпеме и вода бол. Зимно време ток не му се полага и сметката на половина. Сутрин в студените дни като се даде жега на камината се отваря и се загрява почне ли да спада температурата се затваря кранчето на топлата вода и си държи градусите. Също може дасе използва като буфер сутрин когато водата в системата е студена се отваря крана и загрява по бързо радиаторите.

Тема "Дали да вържа бойлера към камината" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: