Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
VLADO66 - майстор
Има дуализъм в контрола-от една страна е общината,а от друга ДНСК която осъществява контрол и по актовете на общината.Значи ако от общината са си затворили едното око....По думите на новия шеф на ДНСК процедурите по издаване на разрешителни за строеж съпътствани от огромните процедурни и технически условности трябва да се промени към опростяване.Същевременно държавата е наясно с тежката и неработеща бюрократична машина свързана с прилагането на ЗУТ и свързаното с това огромно по обем незаконно строителство което не намалява.Говори се за строителна полиция която може да се самосезира,а не както до сега ДНСК да действа само по сигнал.Между другото специално ЗУТ/а и не само/ вместо по своята същност като закон да регулира обществените взаимоотношения се е превърнал в репресивен механизъм.ЗТСУ си беше по-добре.
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
но са били допустими по разпоредбите, които са действали по времето,
Това е отговора на kuul защо трябва да се узаконява. Просто "търпимостта" си има редица ограничения - например построи една къща сега и пробвай да и извадиш удостоверение за търпимост :lol:
Не ми се влиза в юридически каламбури "ЗУТ ама ей така по принцип" (за тая работа си има lex.bg), но по цял свят си има неписано правило че документацията по строителството (проекти, такси, докуемнти, надзори...) е в рамките на 8-10% от цялата цена на строежа. От тук нататък всеки трезвомислещ човек трябва да си зададе въпроса дали има смисъл за барака която се очаква да струва/донесе до 5000 лева дали трябва да даде 500 (10%) и повече лева за бумащината по нея :idea:
Важи и обратното правило - за една къща струваща поне 100-150 к лева дали си струва да спестиш 4-10 к лева за проект, документи, надзор, узаконяване.... :idea:
nikolovvd - майстор
Положението в момента, до колкото съм разбрал е, че в Общината е и ножа и хляба. Ако гражданин се оплаче в РДНСК, то се изисква преписката от "Незаконно строителство", праща се в регионалната ДНСК в моя случай от Видин във Враца и се връща с решение, което трябва да се изпълни от Общината, т.е. РДНСК изпълняна ролята на контролен орган. Практиката показва, че ДНСК потвърждава решението на Общината, все пак хората в Общината имат капацитета и си пазят хляба, т.е. не им се влиза в Съда. От друга страна жалбите до Административния съд се подават чрез Общината, поне така пише в заповедите за събаряне, което ме озадачи, но има логика.
Просто преди да се пристъпи към строежа трябва да се провери в Общината, дали са уведомяване всички съседи и/или съсобственици, дали са изтекли всички срокове за обжалване и т.н. Чак след това трябва да се пристъпва към строителство, а не в момента, в който хванете документите в ръка да пуснете багерите. Този период може да е кратък 20-30 дни, но може да се проточи и месеци, особено ако някой от съседите или съсобствениците се крие и/или отказва да си получи писмото от общината. Ако нещата опрат до съд, може и години да се чака.
dolli - специалист
И то какво излиза - по-добре да не строим, щото не се знае след колко време ще се окаже че е незаконен строежа, въпреки че сме си извадили всички документи и разрешения. :?

Някой може ли да ми каже какво е това "ситуационна скица" и кой я изготвя?
Tsilkov - майстор
dolli написа:
И то какво излиза - по-добре да не строим, щото не се знае след колко време ще се окаже че е незаконен строежа, въпреки че сме си извадили всички документи и разрешения. :?
Няма такова нещо - ако строежа ти е законен нямаш проблеми. Просто много хора са почитатели на народния герой "Хитър Петър" и се опитват да "оправят дявола във въздуха" и като ги хванат в крачка викат "Що точно аз като знаеш ли го оня еди кои си - той по-голямо нарушение направи ама мен гоните".
dolli написа:
Някой може ли да ми каже какво е това "ситуационна скица" и кой я изготвя?
Ако го четеш в актовете по време на строителство я изготвя техническия/ лицето което ти ги попълва или "които може".
nikolovvd - майстор
Ти си строй, но не се поддавай на емоциите.
Лично мой случай!
Монтирам си външен комин от изолирани иноксови елементи. Започвам процедурата края на Май. За 10 дни всичко е готово документално, но до края на Октомври не можех да монтирам комина, защото първо съседите се криеха и не искаха да си вземат писмата от Общината, докато от Общината не им ги залепиха на входната врата, с което се смята, че са уведомени. После започнаха да обжалват строителното в РДНСК, от където шефа на северозападния район им отхвърли жалбата. След като получиха отказ ходих до РДНСК да проверявам дали не са пуснали жалба до Административния съд и чака когато изтекоха законовите срокове монтирах комина точно за 3 часа. Можеше и за два да стане, но загубих един час да звъня на 112 и да се обяснявам с полицаите, че дъртата се бе навряла между керемидите и сачака да блъска по комина с едно дърва, за да падне. :x Такъв цирк не съм виждал никога до тогава, но цирка продължава в полето на противниците. :lol:
Вече имат 2 заповеди за събаряне на незаконни постройки и ги чака трета. Както казва народа - "На зла круша, зъл прът!"

Тема "Разрешително за строеж на стопанска постройка ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: