Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mika написа:
tays, измерете съпротивлението на една намотка и като разделите тези 5V с резултата (в омове), ще получите тока. I=U/R
Измерих съпротивлението от средна точка и край е 4.8 ома на двата края е 9.6 ома по формулата ампеража излиза 5v /4.6 ома приблизително 1А . Регулерах тока до 0.35 волта. Да отбележа че мотора е униполярен. Контролера има захранване +5 и +12 волта тях ще ги захраня с компютърно захранване а драйвера с отделно захранване с траф от 12 волта на 5 ампера
skat - специалист
tays написа:
mika написа:
tays, измерете съпротивлението на една намотка и като разделите тези 5V с резултата (в омове), ще получите тока. I=U/R
Измерих съпротивлението от средна точка и край е 4.8 ома на двата края е 9.6 ома по формулата ампеража излиза 5v /4.6 ома приблизително 1А . Регулерах тока до 0.35 волта. Да отбележа че мотора е униполярен. Контролера има захранване +5 и +12 волта тях ще ги захраня с компютърно захранване а драйвера с отделно захранване с траф от 12 волта на 5 ампера
Преди време правих експеримент с подобни двигатели, само че не бяха наше производство. Намотките им бяха навити с двоен проводник, положени заедно, а средната точка изведена вътре в мотора. След като ги отворих и вързах намотките съпосочно в паралел, се получиха доста по - добри резултати в биполярен режим. Мисля, че си струва да се опита, ако се окаже, че са слаби като униполярни. А за захранването - за контролера е ОК, за драйверите, ако не са предвидени да намаляват тока при спрял двигател, 5 А може да са малко. Електролитен кондензатор 10 000uF на изхода на изправителя е задължителен.
bdimov - специалист
Колеги според вас голяма беда ли ще бъде ако направляващи с подпора се монтират така че лагера да е висящ. По този начин целия портал ще "виси" на лагерите ( респективно направляващата ) , а няма да тежи върху нея. Четох из темата че странично ако се монтира няма проблем, но за висящ монтаж.... ?
Питам защото от много време умувам една малка машинка, за която като листов материал за плота, портала и т.н. мисля да използвам гетинакс или текстолит 14-16мм. и мисля да е правя по една друга система. Става въпрос за това че искам една плоскост да е едновременно плот и основа за направляващите монтирани отдолу. Машинката ще е с размери от рода на 60х50см и се надявам да нямам много проблеми с вибрациите при положение че така монтираните на плота от долната страна на направляващите ще го оребрят допълнително, отделно ще лежи на 4 страници ( за да се оформи нещо като кутия ) и т.н.
Velsi видях че в началото на поста си пуснал клип със същите мотори които аз искам да подкарам. Аз ползвам драйвери и контролер на Сириус за управление на униполярни стъпкови мотори. Но не можах да завъртя мотора. Мотора жужи, на ръка при включен режим трудно го завъртам. Интересува ме ти как си ги вързал като уни или биполярни, има ли значение последователността на свързване на мотора т.е. при уни полярно свързване как да определя А С Д и Ф , В и е Е ги знам.
MrMurdjo - майстор
Ако средните изводи на двете намотки са свързани към плюса на захранването, останалите трябва да са по двойки към едноименните изходи на драйвера. Фактически определяш тройки от изводи, които имат верига помежду си. Най-голямото съпротивление ти е между двата края на намотките последователно. От средния към всеки край трябва да показва половината. Така се определят двете групи. Двата средни извода към плюс. Двойките изходи съответно към А и /А, В и /В. Това е важното. моторът трябва да тръгне в една посока. Размяната на местата на двата края на една намотка обръща посоката.
С какво му подаваш импулси. Твърде вероятно е да са с честота, задаваща скорост на въртене по-голяма от възможната за конфигурацията и затова жужи и стои на едно място. Ако моторите са със 6 извода - чисто еднополярни, определянето става лесно. Ако са с 8, трябва в обща точка да се свържат съответно начало на едната и край на другата едноименна намотка. Началото и краят имат голямо значение. Ако няма описание на мотора, става с налучкване на комбинации.
dobrev - специалист
bdimov написа:
Колеги според вас голяма беда ли ще бъде ако направляващи с подпора се монтират така че лагера да е висящ. По този начин целия портал ще "виси" на лагерите ( респективно направляващата ) , а няма да тежи върху нея. Четох из темата че странично ако се монтира няма проблем, но за висящ монтаж.... ?
Така монтирани лагерите ще бъдат подложени на усилие да извади направляващата от лагера и то няма да има от какво да се поеме. Според мен не е подходящо така да се монтират или поне не е препоръчително.
velsi - Почетен майстор
tays написа:
Velsi видях че в началото на поста си пуснал клип със същите мотори които аз искам да подкарам. Аз ползвам драйвери и контролер на Сириус за управление на униполярни стъпкови мотори. Но не можах да завъртя мотора. Мотора жужи, на ръка при включен режим трудно го завъртам. Интересува ме ти как си ги вързал като уни или биполярни, има ли значение последователността на свързване на мотора т.е. при уни полярно свързване как да определя А С Д и Ф , В и е Е ги знам.
Честно казано вече не помня, но те май си бяха с четири извода. Или по-скоро осем, но вързани два по два на едни букси. И аз така ги вързах и заработиха. Не съм пробвал друго свързавне. Това май се води униполярно.
Здравейте. От доста време обмислям да си направя cnc машина. Почти бях готов да направя лазер, но сега се чудя. Дори след резултатите на Velsi, май клоня повече към фреза. Въпросът ми към по-опитните е дали мога да режа пвц меки плоскости с такава фреза? Дали пвц-то няма да се топи от високата скорост на шпиндела?
Доколкото ми е известно, фрезата понася по-големи натоварвания на конструкцията, докато ако е лазер лесно може да се направи по-голяма машина. Ако контурното рязане на пвц (0.5 / 2 см) е възможно, съм се ориентирал към фреза с около 70/50 см работна площ. Бих искал да е по-голяма, но и цената играе решаваща роля. Към настоящият момент съм на 30 страница от темата и имам доста да наваксам, затова докато я върша тази работа, да попитам и още нещо. Имам моторите от принтер деск джет които са със следните обозначения C6419-60058, c2693-60024, c2693-60023, c5870-60004 - Unipolar (мога да кача снимки ако се налага). Бърз поглед в гугъл показва че са марка Митсуми - истински китаеци :-D Най-малкият като размери е 20 ома, другите нямат обозначения и идея нямам как да ги проверя. Според вас ще станат ли за 70/50 работна площ? Принципно не търся точност до микрони, но е хубаво да няма големи разминавки (толеранс около 1мм ще го понеса).
Също така, ще помоля отговорите да не ги пишете на строго технически език, понеже съм по на "ти" със софтуерната част. Иначе ми е ясен принципът :

Код: Избери всички

компютър > контролер > драйвер за всеки мотор движещ XYZ
но до там :D
На прима виста е това, ако се сетя още нещо ще подпитвам пак.
Поздрави.
MrMurdjo - майстор
Рязане на разпенено ПВЦ не е проблем въобще. Въпрос на фрезер и подбор на обороти и подаване.
Моторите от ДескДжет са слаби, няма да свършат работа.
Доколкото знам, където има лазерни машини за рязане, отбягват или направо не приемат рязане на ПВЦ, заради отделяните газове и най-вече хлор.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: