КИМИ написа:Да.Бързо схващам, ама трябва да ми се обяснява повече
Като откаляваш сега ако не си откалявал досега,
чакаш да премине ЯМКФ(по-горе писах за нея).
Сипваш бентонит, чакаш няколко дни и пак откаляваш, добавяш сернистата и бутилираш.
Преди сернистата и бутилирането се прави теста с време- наточваш 1 чаша и я оставяш за 1 ден отворена в топлата стая- ако виното не си промени цвета е здраво и годно за бутилиране, ако помътнее или си измени цвета- не става за бутилиране- сулфатира се и се пие като младо вино(до Зарезан да е изпито!).
Оттук нататък съдовете пълни догоре и без достъп на въздух(на воден клапан)- той сега е враг.
Най- трудно е да се въздържиш от точване на винцето, но ако все пак си наточиш, преди това извади маркучето от бурканчето да не смръкне от водата, защото тя е пълна с какви ли не бактерии.

Май трябва да изчакам процесите на ОКФ /оцетно-кисела ферментация/ Шегувам се

