От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
Честито! Сложи поне 1-2 снимки на мъртвеца.
:partyman:
sstefanov - майстор
Една прочетена и разбрана книга замества стотици изгорени платки.
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Честито! Сложи поне 1-2 снимки на мъртвеца.
Нямам обяснение защо се получи така, че само там гръмна след като съм го пускал и преди да сменя кондензатора и не е гърмяло.
Прикачен файл:
след.jpg
след.jpg (112.11 KиБ) Видяна 2758 пъти
Отгоре няма никакви следи.
hidrazin - майстор
Какъв кондензатор сложи и спази ли поляритета?
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Какъв кондензатор сложи и спази ли поляритета?
Същия какъвто си беше стария 47 микро на 25V. Само, че новия беше на 50V(такъв имах).
hidrazin - майстор
Явно се опитало да тръгне след смяната и затова е гръмнало. Кондензатора е бил за смяна ама си имал и други проблеми. Защо не го пусна през лампа? :idea: :?:
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Защо не го пусна през лампа? :idea:
Трябваше, но не се сетих. Мислех, че ще тръгне нормално, гледах уреда нищо не отчита и тъкмо да го спирам и гръмна. И преди съм опитвал много неща и нито едно не е гърмяло.
Следващия път ще знам да ползвам лампа и да гледам да свети много слабо когато не е под товар изделието.
Предполагам микроелементите около чипа са били повредени или транасформатора е имал междунавивково късо в първичната намотка. Но защо такова малко нещо причини моментно прекъсване на захранването в цял апартамент?
ssi - специалист
Защото вместо бушон са оставили пътечка. Това говори много добре за цялото устройство.
Сигурен ли си, че не си направил ти късо...например със някоя от сондите на уреда. Провери си пак основните елементи и най вече греца. Ако ти си дал на късо има вероятност те да са здрави.
DMN - майстор
Виж го тоя R18 какво ще покаже.
shadow__01 - майстор
DMN написа:
Виж го тоя R18 какво ще покаже.
Преди съм го мерил и си беше нормално около 180K.
След като гръмна сега показва около 114.5K
Винаги правя опитите върху изолационна подложа и не пипам сонди на уред, а използвам крокодилчета по възможност и няколко пъти проверявам допиращи се краища преди да пусна напрежение.
Малко съм взел насериозно безопасността, но по-добре така.

Тема "Аналог на транзистор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: