N.Georgiev - специалист
:? Събаряй го тоя боклук и си го направи с гипсокартон - водоустойчивост.
8180 - майстор
Чаро написа:
По-скоро да оставя отворено нощно време при по-хладно време. В топлото въздуха е наситен на влага и не суши толкова.
Жена ми е на друго мнение. Казва, че като е топло по-бързо й съхне прането.
Женска й работа. :)
minix - напреднал
N.Georgiev написа:
:? Събаряй го тоя боклук и си го направи с гипсокартон - водоустойчивост.
ми то сега е с гипсокартон....

колеги не мога да разбера... ако факта че мазилката не е изсъхнала и тя е причината да конденз защо имах 2-е дена през които нямах никакъв конденз и след това отново имам конденз... работата ми е такава че си лягам късно около 3 сутринта.. и поглеждам преди да легна няма конденз и като стана към 9 вече има ... много ми е странно всичко.. и не мога да си го обясня.
radius - майстор
Е кое ти е странно, запечатали сте стаята, дишали сте цяла нощ без да отваряте, потили сте се и сега ако кажеш, че е 9кв. м. стаята...
Проблема на съвременните дограми е, че запечатват яко, а хората нямат навика да проветряват и ето ти проблема.
N.Georgiev - специалист
Явно терминологията не ти е ясна и бъркаш нас .Предполагам , че дограмата е обърната с гипсокартон който е лепен с гипсово лепили и след това е шпаклована и шпакловката ( а не мазилката ) не е изсъхнала . Това може да се получи ако е шпакловано с шитрок -оранжев и е дебела самата шпакловка или някакъв некачествен материал с изтекъл срок на годност .
minix - напреднал
N.Georgiev написа:
Явно терминологията не ти е ясна и бъркаш нас .Предполагам , че дограмата е обърната с гипсокартон който е лепен с гипсово лепили и след това е шпаклована и шпакловката ( а не мазилката ) не е изсъхнала . Това може да се получи ако е шпакловано с шитрок -оранжев и е дебела самата шпакловка или някакъв некачествен материал с изтекъл срок на годност .
Да терминологията не ми е ясна определено... но майсторите направиха точно това което ти казваш... залепиха шпакловаха взеха ми парите и сега чакам да изсъхне... външната страна изсъхна за има няма 2-3 дена но вътрешната не иска и това е... дано изсъхне за първа пролет.... Нормално ли е тази шпакловка да ми прави конденз докато изсъхне... уж съм с 4 сезона стъкло и не би трябвало да има конденз.
Тани - модератор
Колега, като обърна прозорец с гипскартон и шпакловам с оранжев Шийтрок, мога да нанеса 2-3-4 ръце и да шлайфам шпакловката в рамките на 3-4 часа включително лепенето на картона! Тук става въпрос за седмици! Колкото и дебело да е нанесен, на другия ден ще е изсъхнал! Все пак Шиитрока съхне от изпарение , а не е като останалите шпакловки , по химичен път!
Съмнява ме, че е боядисано преди да изсъхне и сега са останали петна по боята, които създават илюзия за мокри петна. Стените имат ли изолация? Сложена ли е пяна на отворите в монтажната пяна, образувани от трупчетата при монтажа на дограмата?
minix - напреднал
Тани написа:
Колега, като обърна прозорец с гипскартон и шпакловам с оранжев Шийтрок, мога да нанеса 2-3-4 ръце и да шлайфам шпакловката в рамките на 3-4 часа включително лепенето на картона! Тук става въпрос за седмици! Колкото и дебело да е нанесен, на другия ден ще е изсъхнал! Все пак Шиитрока съхне от изпарение , а не е като останалите шпакловки , по химичен път!
Съмнява ме, че е боядисано преди да изсъхне и сега са останали петна по боята, които създават илюзия за мокри петна. Стените имат ли изолация? Сложена ли е пяна на отворите в монтажната пяна, образувани от трупчетата при монтажа на дограмата?
Не е боядисвано.. чакам го да изсъхне и тогава ще го минем с латекс... стените нямат никаква изолация, и да има пяна на дограмата която вече е закрита от шпакловката... утре ще пиша какви материали са ползвали защото те хартисаха и ги държа на тавана.
8180 - майстор
Колега minix,
Ще се включа, макар че не бих могъл да ти помогна съществено.
От една страна, твоите обяснения са доста объркващи, от друга се появиха доста мнения, които само те "шашкат".
1. Кондензът "една педя" долу не е особено притеснителен в описаната ситуация. Новата, херметична дограма ще изисква по-голямо внимание и занапред с отопление и проветряване. Навата дограма позволява известна икономия от отопление, но не отменя, дори изисква повече проветряване.
Съчетано със "строителната" влага, наблюдаваният конденз по стъклото е по-скоро нормален в обяснената ситуация. Препоръките за интензивно проветряване ДЕНЕМ са правилни и според мен. Ако има възможност за денонощно проветряване - още по добре, но не е фатално.
Сутрешният кондез в спалня е напълно естествен физически. Да го няма при 7оС, а да се появява при 4оС - също. Кондензът е свързан освен с влажността и с температурата на вътрешното стъкло, която от своя страна кореспондира с външната такава.
При всички случаи, кондензът по стъклата е сигнал за появяващ се проблем и трябва да се вземат мерки. А те са - контрол на влагоотделянето, отопление, проветряване, евентуално осушаване - основно в този ред.

2. Влажната шпакловка - тук съм по-бос. Както се спомена, върху гипсокартон обикновено не се нанасят дебели слоеве, освен от някакви супер пишман майстори. Финишните готови шпакловки действително съхнат доста по-бавно на "дебело", но трите седмици НЯМАТ разумно обяснение. засега.
Прочети зададените допълнителни въпроси, огледай, прецени, спомни си, снимай, опиши възможно най-точно - има нещо нередно, най-вероятно в обръщането, евентуално нанесен грунд и подобни импровизации, за които гадаем. Тани спомена за евентуално незапълнени отвори край дограмата. Ако външен студен въздух прониква до вътрешния гипсокартон, е възможно да се генерира нова влага по него.
Като те слушам, може и да си внушаваш за стените, което е най-добрия вариант за теб.
Разумно е да изчакаш с боядисването, до изясняване на проблема..

3. Намери някакъв влагомер, направи замервания сутрин и сподели за по-голяма обективност. Ако успееш да премериш повърхностните температури на стъклопакета и картона също е полезно.
Със сгъната в няколко ката хавлия и притиснат "гол" термометър за 1-2 минути горе-долу ще е достатъчно информативно, заедно с температурата в стаята.
kapanec - специалист
Пробвай със абсорбатор за влага . Например ето тук не правя реклама на случаен принцип :http://vlagouloviteli.com/el-vlagoabsorbator

Тема "Конденз след обръщане на прозорци" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: