Преди години, когато нашите правеха зелето, падаше голямо преточване...защото слагаха суха сол и заливаха с вода..
Издълбават чуканчето и пълнят дупката със сол..
Обаче..., мен нали ме мързи, взех да правя зелето със саламура-25гр сол/л вода и от хорски срам го преточвам 2пъти по 2-3 кофи и като стане зеленцата(тук така казваме на зелевия сок) горе-долу на вкус, слагам калиев сорбат и повече не се занимавам...
Иначе, рецептата ми е- зеле(кьосе или балкан), оставям го за 3-4 дни да повехне, махам негодните листи, цепя чуканчето на кръст ...
В бидона, на дъното, слагам 1 шепа ориз, редя зелето колкото се може плътно, слагам кръстачка от летви и туба(шишета) с вода за тежест и заливам със солена вода...
До преди ползвах каца , но ми се скапа малката каца, а вече не е нужно да слагам в голямата и ползвам 120л бидон, който си има канелка...
Друг е вкуса на зеленцата източена от канела, друго гребната от горе,а аз много я харча..особено сутрин...
Правя и кълцано зеле..
Вземам спукани зелки, които са на 1/3 от цената на редовното, нарязвам като за салата, в бидоня, солена вода и след седмица е почти готово..
Затискането е малко сложно, понеже е дребно и няма как да се затисне с кръстачка, но става да се сложи наелонова рабица и тогава кръстачка, но аз го бъркам ...като джибрите...
Става бързо и трябва да се пресече,но аз такова зеле го правя на буркани и не се налага....
Издълбават чуканчето и пълнят дупката със сол..
Обаче..., мен нали ме мързи, взех да правя зелето със саламура-25гр сол/л вода и от хорски срам го преточвам 2пъти по 2-3 кофи и като стане зеленцата(тук така казваме на зелевия сок) горе-долу на вкус, слагам калиев сорбат и повече не се занимавам...
Иначе, рецептата ми е- зеле(кьосе или балкан), оставям го за 3-4 дни да повехне, махам негодните листи, цепя чуканчето на кръст ...
В бидона, на дъното, слагам 1 шепа ориз, редя зелето колкото се може плътно, слагам кръстачка от летви и туба(шишета) с вода за тежест и заливам със солена вода...
До преди ползвах каца , но ми се скапа малката каца, а вече не е нужно да слагам в голямата и ползвам 120л бидон, който си има канелка...
Друг е вкуса на зеленцата източена от канела, друго гребната от горе,а аз много я харча..особено сутрин...
Правя и кълцано зеле..
Вземам спукани зелки, които са на 1/3 от цената на редовното, нарязвам като за салата, в бидоня, солена вода и след седмица е почти готово..
Затискането е малко сложно, понеже е дребно и няма как да се затисне с кръстачка, но става да се сложи наелонова рабица и тогава кръстачка, но аз го бъркам ...като джибрите...
Става бързо и трябва да се пресече,но аз такова зеле го правя на буркани и не се налага....