• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
Илчо Илиев - майстор
Преди години, когато нашите правеха зелето, падаше голямо преточване...защото слагаха суха сол и заливаха с вода..
Издълбават чуканчето и пълнят дупката със сол..
Обаче..., мен нали ме мързи, взех да правя зелето със саламура-25гр сол/л вода и от хорски срам го преточвам 2пъти по 2-3 кофи и като стане зеленцата(тук така казваме на зелевия сок) горе-долу на вкус, слагам калиев сорбат и повече не се занимавам...
Иначе, рецептата ми е- зеле(кьосе или балкан), оставям го за 3-4 дни да повехне, махам негодните листи, цепя чуканчето на кръст ...
В бидона, на дъното, слагам 1 шепа ориз, редя зелето колкото се може плътно, слагам кръстачка от летви и туба(шишета) с вода за тежест и заливам със солена вода...
До преди ползвах каца , но ми се скапа малката каца, а вече не е нужно да слагам в голямата и ползвам 120л бидон, който си има канелка...
Друг е вкуса на зеленцата източена от канела, друго гребната от горе,а аз много я харча..особено сутрин...
Правя и кълцано зеле..
Вземам спукани зелки, които са на 1/3 от цената на редовното, нарязвам като за салата, в бидоня, солена вода и след седмица е почти готово..
Затискането е малко сложно, понеже е дребно и няма как да се затисне с кръстачка, но става да се сложи наелонова рабица и тогава кръстачка, но аз го бъркам ...като джибрите...
Става бързо и трябва да се пресече,но аз такова зеле го правя на буркани и не се налага....
teon - специалист
Илчо Илиев написа:
и от хорски срам го преточвам 2пъти
...колега не е ли малко :?: ...ще му се провлачи чорбата :razz:
Илчо Илиев - майстор
Изобщо няма проблем...
Преточването има за цел да се разтвори солта (ако е сложена суха) и да се уеднакви като соленост саламурата...
Аз слагам готова саламура и въпреки малкото преточване, не е имало проблем,а и провлачване се получава като е малко солта...
В предното, което писах, забравих да спомена,че слагаме и стебла копър...
Пробвах преди години да слагам хрян,но....дали доста сложих, дали зелето нещо беше скапано,но лютеше яко...
Бях пробвал и нещо срещу съгата...бялата пелена , която се образува, сложих 100мл олио и нямаше съга,но е цапаница като вадиш зеле и миеш кацата/бидона...
Тая хитрина ми я каза един стар винар , за да не цветясвало виното, да не прави съга, слагал по 100мл олио,но после как мие това буре....идея нямам...
stiv1961 - майстор
И аз днес се снабдих с 55 кила кьосе и 3 лилави зелки :) Утре един кочан царевица, лук, ябълки, копър, сол и.... помпата в бидона :)
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
И аз днес се снабдих с 55 кила кьосе и 3 лилави зелки :) Утре един кочан царевица, лук, ябълки, копър, сол и.... помпата в бидона :)
Абе не е ли раничко още за зелето при тези почти пролетни температури :?. Аз мисля тази година да поизчакам още малко да захладнее /поне до към 15-20 ноември/, че иначе ще втаса за една седмица :lol:
stiv1961 - майстор
Ами другата седмица го дават захлаждане.... не знам :? . Аз всяка година го правя по това време и като стане пресичам.
valentor - специалист
Илчо Илиев написа:
..Преточването има за цел да се разтвори солта (ако е сложена суха) и да се уеднакви като соленост саламурата...
Точно така.
За мен попадението е в точката на десятката.
Аз ,поради това съображение, си правя готов солено-захарно-воден разтвор /както писах горе: 225гр.сол+25гр.захар +вода-докато стане общо 10 литра/, и с този разтвор заливам зелето, слагам капака на бидонЯ, удрям му обтягащия обръч , и …. го забравям до коледа.
При мен няма дробове въздух, няма претакания, няма помпи- щото съм мноооого мързелив, и ...ха всичко си става,както трЕбЕ. :lol:
nikolovvd - майстор
Като правя зеле, когато правя, че от две години съм зарязал тази народна традиция, слагам 1 кг. морска сол в един гергеф и сипвам необходимото количество вода (изворна, специално докарана от чешма в околностите на Белоградчик). Ако не достигне си правя нов разтвор, но до сега ми се е случвало рядко и то в рамките на 1-2 литра. Въпреки че бидона има канела, предварително монтирам тънко маркуче между първия и втория ред зелки и през него пускам въздух от един компресор за аквариум, по два пъти на ден чрез програмируем таймер и не го поглеждам поне 2-3 седмици.
stiv1961 - майстор
Готов съм :), този път го направих дибидюс по рецептата на vasko stanev от 11-та страница:
viewtopic.php?f=28&t=6742&start=200
Ще видим какво ще стане, дали ще е готово за Коледа :)
filmatoplo - майстор
Миналата година една баба ми казваше някаква рецепта за кисело зеле , даже и го опитах , та тя ми каза -който не знае надува въздух с маркуча и зелето замирисва после на л......а, не трябвало да се вкарва въздух :? а само преточване :? .
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: