joro sofia написа:много добре си направил с тези изследвания,но има 1 но .какво е било преди 3 години и какво е сега никой не знае.а сертификатите са по сайтовете на фирмите,но дали са истински .Скравена - потвърждавам. Нямат никаква шлака. За 5месеца съм чистил котела 4-5 пъти (може и 5-6 - не помня), по около 1път на месец. В момента цената е май към 460-480 (както казваш ти). Преди месец, като щяхме да вземаме беше 400-420, но пак нямаше. Преди 2-3 месеца беше 360-380.... но пак нямаше
А СЕГА НАЙ ВАЖНОТО.МИНАЛАТА СЕДМИЦА ЗВЪНЯХ НА СКРАВЕНА НА ОКОЛОВРЪСТНОТО И КАЗАХА 400 ЛВ(СЪС БЕЗ ДДС НЕ ПОЯСНИХА),ВЧЕРА ПАК ЗВЪНЯХ И КАЗАХА 480 ЛВ И НЯМАТ !!!!! ЗВЪНЯХ И НА ЛЮБИМЦИТЕ ОТ ПРОЖЕТО ,НО МИ ДАВА ГРЕШЕН НОМЕР.ТЕЯ РУМЪНСКИТЕ ВЕЧЕ СА ЗЛАТНИ,ЕНЕРДЖИ ХАУС БЕХА 365,НО КАЗАХА МИНИМУМ 20 ЛЕВА НАГОРЕ ОТ 1 СЕПТ.ДАЙТЕ ДРУГО ИНФО ЗА СОФИЯ ,АКО ИМАТЕ ?

Реколтата 2012, която взех се оказа ДОСТА пепелива. Предната година взех 1т пак от тях и нямаше почити никаква пепел.
Колега, всичко е до партида на пелетите. Машините не се променят, но материала варира и там е и проблема.
Ще пиша като почна да ги горя. Иначе, разликата в цената е заради разликата в мат'ряла - дъб/бук с/у иглолистен.
Дори и да е по-малко калоричен, при разлика в цената от около 30-40% за тон... няма такава калоричност, която да го компенсира.
Отделно - предпочитам да купувам пелети от материал, който расте 20-40години, а не 80-150!
Това със шлаката, което обесняваш съм го виждал само и единствено с пелети от слънчоглед и то с МНОГО пепел в тях! Чистеше се на 12часа ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
Вземал съм едни други(боклуци), които сигурно бяха правени от нещо с лепило в тях, защото правеха много шлака, но се чистеше на 24-48часа с тях.
Апропо сега гледам в бриколаж едни слънчогледови, но без никаква прах в тях и мисля да ги пробвам - да знам, че и хубави слънчогледови горят без шлака.