Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Johny - майстор
ELEMENTAL написа:
Johny, имаш няколко грешки.На Т2 си му обърнал колектора и емитера, а Т4 както си го свързал няма да се отпуши никога(с Т3 му даваш базата на маса).
Много си прав. Благодаря! Вече ги оправих. Схемката я извадих от контекста на една по-голяма, където се следи горно и долно ниво в резервоара и налягането на електроконтактния манометър/т.е. височината на водния стълб/. Става въпрос за помпени станции. Но с тази схема никога не ми е горял мотор.
Милен - майстор
Johny написа:
Милене, не е ли по-добре да направиш и К1 да се задейства от пуска. При сегашното положение ще "бръмчи" постоянно.
Приеман и тази забележка, наистина не е добре помощното реле да работи постоянно. Коригирам схемата така, че К1 да се пуска и спира с бутоните. В случая самозадръжката се осигурява от К1, което може да бъде реле или малък помощен контактор с оперативно напрежение 380В.
На втората схема контролираме и нулата като захранваме помощното реле с 220В. Тогава товара се изключва при прекъсването на фаза или нула.
Johny твоята схема има ли възможност да се видоизмени, така че да контролира минимална и максимална стойност на напрежението, като крайното реле се задейства при мрежово напрежение между тези стойности. Така като я гледам ми се струва че е изградена на базата на тригер на Шмид и предполагам могат да се регулират горния и долния праг. :?

Прикачен файл

Fazov_kontrol_N.JPG
Fazov_kontrol_N.JPG (25.42 KиБ) Видяна 11587 пъти

Прикачен файл

Fazov_kontrol.JPG
Fazov_kontrol.JPG (22.25 KиБ) Видяна 11587 пъти
penata - специалист
Милен написа:
Johny написа:
Милене, не е ли по-добре да направиш и К1 да се задейства от пуска. При сегашното положение ще "бръмчи" постоянно.
Приеман и тази забележка, наистина не е добре помощното реле да работи постоянно. Коригирам схемата така, че К1 да се пуска и спира с бутоните. В случая самозадръжката се осигурява от К1, което може да бъде реле или малък помощен контактор с оперативно напрежение 380В.
На втората схема контролираме и нулата като захранваме помощното реле с 220В. Тогава товара се изключва при прекъсването на фаза или нула.
Johny твоята схема има ли възможност да се видоизмени, така че да контролира минимална и максимална стойност на напрежението, като крайното реле се задейства при мрежово напрежение между тези стойности. Така като я гледам ми се струва че е изградена на базата на тригер на Шмид и предполагам могат да се регулират горния и долния праг. :?
е така вече бива
Johny - майстор
Милен написа:
При сегашното положение задействането на релето води до прекъсване на захранването на контактора на мотора/чрез Н.З .контакти/. Резистора R8 осигурява самозадръжка само при отпадане на фаза и схемата се възстановява след "рестартиране". Даже в изходния вариант бях поставил и светодиоди, които ми показваха поради каква причина е изключило/фаза, ниво или налягане на водата/, като само "фазата", както казах е със самозадръжка. Транзисторите наистина работят в клщчов режим. Може да се постави още един транзистор с променлив делител в базовата верига, за следене на напрежението и то най-вече пониженото. В трифазните вериги не съм срещал повишено напрежение, а и няма откъде да дойде.
А ти какво ще кажеш, ако Н.О. контакт на К1 го вържеш след силовите контакти на фаза L3, така че ако отпадне L1, да се изключи всичко. Иначе К1 би останало включено.
Схемата за следене на нулата е добра, но ако товара ти е ел.двигател, то нула не се използва и няма значение.
PS С каква програма чертаеш. Дай линк. Аз работя с sPlan v5.0
: http://www.radioradar.net/programms/cad/rusplan50.html .
Милен - майстор
Схемата с двете релета просто дава някаква идея как може да се следят лесно наличието на фазите и нулата, за двигател не е необходимо следене на нулата, но в общия случай може и да се наложи, затова съм сложил товар, а не двигател. :) Всеки според нуждите си може да си прави всякакви комбинации с контактите на релетата. :)

Наистина не е необходимо контролиране на максимално ниво на трифазното напрежение. Може да се измисли при електронната схема евентуално вариат с галванично разделяне на трифазната верига от постояннотоковата с оптрон в базата на Т1. :?Светодиодна индикация на неизправноста е добра опция при положение че схемата е електронна. Вариантите също са много :)

За подобни схеми използвам същата програма, но версия sPlan_6.0.0.1_full_rus. Програмата е лека и се чертае се много лесно и интуитивно с нея.Поддържа експортиране в jpg формат. Точно не помня откъде съм я свалял, но в момента попаднах на този адрес http://www.download-zone.org/4036 . Библиотеки със символи могат да се изтеглят от официалния сайт на sPlan http://www.abacom-online.de/uk/html/bibliotheken.html :)
Милен - майстор
Ето и схемата, с която може да се провери да ли трифазната мрежа RST е дясновъртяща или лявовъртяща. При последователност на фазите даваща дясно въртене свети глимлампа 1, при лявовъртяща последователност свети глимлампа 2. При липса на една фаза - светят и двете лампи, при липса на две фази не свети нито една лампа.

Подобно елементарно устройство изпълнено със светодиоди се предлага от много производители на измервателна апаратура на доста солидна цена. :lol: Ако някой има идея как глимлампите да се сменят със светодиоди може да я обсъдим :?

Прикачен файл

3f_fazoukazatel.JPG
3f_fazoukazatel.JPG (20.48 KиБ) Видяна 9531 пъти
qnass - специалист
Момчета благодаря за изчерпателните отговори.Определено ми бяха от полза.А относно последното устройство за следене поредноста на фазите не е много скъпо около 30-35лв.И мисля.че всеки уважаващ себе си ел.техник трябва да го има в куфара с инструментите си. :wink:
Милен - майстор
35лв. си е песен, подобни се предлагат и за доста сериозни суми :lol:

http://www.bultehna.bg/products.php?catid=30&scid=41 :lol: :lol:
mamkata - специалист
Милен написа:
35лв. си е песен, подобни се предлагат и за доста сериозни суми :lol:

http://www.bultehna.bg/products.php?catid=30&scid=41 :lol: :lol:
Колега, Fluke е Мерцедеса на измервателните прибори :cool:
Милен - майстор
mamkata написа:
Колега, Fluke е Мерцедеса на измервателните прибори :cool:
Това го знам и затова казах сериозна сума :lol:

За Fluke е оправдано, техния прибор е с LCD индикатор. Обаче по-надолу в линка има разни корейски изпълнения при които цената на кутийка с три кабелчета и няколко светодиода е над 100лв. :lol:
Последна промяна от Милен на ср яну 30, 2008 8:47 pm, променено общо 1 път.

Тема "Реле фазов контрол" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: