• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
zdraveca - специалист
По принцип, незнам защо се слага ориза, но мога да предположа, че се цели някаква газировка. Слагали сме по 4-5 зърна ориз в шише вино, за да заприлича на шампанско. Не става веднага трябва си време.
Илчо Илиев - майстор
Царевица или ориз се слагат за да бъде зеленцата(зелевия сок) резлив, преди слагах кочан царевица, но едно,че нямам сега,а и ориза ми се струва по-хигиеничен вариант...
Имаше мнение,че царевицата се слага за да има ферментация, мога да оспоря това.....
Освен зеле на глави, на което слагам царевица/ориз, правя и кълцано зеле, на което слагам само солена вода и втасва за седмица-две, докато на другото му трябва поне месец...
Сега ме тревожи друг проблем...
В наше село правят канализация и почти всеки ден спират водата поради аварии и....водата е силно хлорирана...
Притеснява ме дали тая смрад няма да се поеме от зелето и да го хвърля..
По съвет на приятел , напълних няколко кофи с вода и я оставих да се отмирише, днес ще я видя дали още смърди....
kiroslavov - специалист
След като преседи водата, хлорът се изпарява и няма да има мирис!
stiv1961 - майстор
Илчо Илиев написа:
Притеснява ме дали тая смрад няма да се поеме от зелето и да го хвърля..
По съвет на приятел , напълних няколко кофи с вода и я оставих да се отмирише, днес ще я видя дали още смърди....
Нямате ли наблизо някакъв чист извор :? Аз моето го правя с минерална вода, но не мирише на сяра :)
Илчо Илиев - майстор
Има извор, но при единия не може да слезе с кола,а пътя е километър поне,а другия , най-близък е на 20км...
Сега погледнах/пробвах водата, която напълних и май ще стане номера, не се усеща смрад на хлор...
VLADO66 - майстор
Остави я за едно денонощие и хлора ще изчезне.
Илчо Илиев - майстор
Така направих Владо...
Обаче такова преточване и редене на зеле едва ли някой е правил....
Очистих аз зелето, сложих магиите, и заливам със саламурата...да,ама от долу си течееее..
С асистенция свалих канелата и навих доста тефлонова лента...стягам, да, но пак си тече....
Пак свалям канелата и слагам друга с кълчища( бидоня му сложих метална муфа, в една друга тема питах как да го направя),да, но пак си мокри....
Източвам всичката саламура, вадя зелето и бидоня на основен ремонт...
вадя муфата, сменям уплътнението, събирам бурмите, наливам половината саламура за проба...тече...
Бидоня пак на вън, разглобяване на муфата, пак уплътнения и с последна закана,че ако и ся пак пусне, хаквам го в земята и слагам зелето в бидон без канела,но..явно размисли и не протека...за сега..
Живот и здраве, за догодина ще си търся едно каче 200л,че с тия бидони ми побеля главата...как цяло лято и есен тая канела не пусна, бидоните не са изсъхвали, де материал за ракия, де джибри,а кат сложих зелето и шурна....
Та така.....
valentor - специалист
Илчо Илиев написа:
…с тия бидони ми побеля главата...как цяло лято и есен тая канела не пусна, бидоните не са изсъхвали, де материал за ракия, де джибри,а кат сложих зелето и шурна.........
ИлчЕ, ФЪрлЯШ мЪ в музикалнийОт оркестР, ил аз нещо не вдявам ..?
В едни и същи бидонЕ ферментираш за:
ракия
вино
зеле
ли ?
Не ,бе приятел, разбирам много от нещата в дживотЪ, обаче нИдей тъй /ако е както съм тЪ разбрал/, нИдей в едни и същи бидонЕ , ако можеш де.
Подготвих се ъс зелето:
6 неголеми зелки ,някои от тях с лилави листЯ. 2 корена хрян-големи; глава кромид лук с който омазах бидонЯ /от 80 литра-който служи еднократно в година-за кисело зела/; в три туби от вода насипани по 225 гр.морска сол + 22,5 гр. захар + 10 литра вод, оставени незатворени с капачка /та ако има хлор да се изнесе /.
Зелето наредено/с кочана-несцепан надолу/ върху хрянът нарязан на парчета ,дълги по 3-4 см/.
Утре го заливам с водо-солно-захарния разтвор … и му удрям капака…. до коледа..= демек/на чист булгурски казано/ му давам демократична свобода = ако иска да протестира-, ако не иска да не манифестира, както иска тЪй да направи, обаче на 23 декември да е направило правата линия * .
За младите:
На въпросът :
* :-D :-D :-D
Коя е правата линия ?
Правилният отговор е :
Всяка начупена линия, която е УСПОРЕДНА НА ПАРТИЙНАТА е ПРАВАТА ЛИНИЯ !!!!!!
Демек до коледа зелето има демократичната свобода да прави квото намери за добре, но трябва да е извърляло правата линия!
* *
За някои незнаещи парТИ/ЦИя :x се превежда, като част от цялото/откъс/;както парцал от плат
Илчо Илиев - майстор
valentor написа:
Илчо Илиев написа:

В едни и същи бидонЕ ферментираш за:
ракия
вино
зеле
ли ?
Не ,бе приятел, разбирам много от нещата в дживотЪ, обаче нИдей тъй /ако е както съм тЪ разбрал/, нИдей в едни и същи бидонЕ , ако можеш де.
Приятель, имам доста бидонья, обаче тая годинь се случи,че има доста зарзавате и доодоха малко....
Та се наложи да пущям в употреба и зелевия, ма не е проблем, ако имаш изнапредвид,че мой да смърди яко на втасало зиеле...
Язе зиелиту го маам от бидонья къмту василюв день...най мнооо да седи до зарезаня...
Бидонья са мий най убаво с дъждовна/снежна вода и аз баш така праа,а пудир туй го мятам на тавано отторен и така си седи до ...абе кат тряя..
Инач съм забелезал,че м'атрял мой да си превтаса у таков бидонь без зарар,ама вино/ракия са зяносват...
Се пак мерси за поръката, нал за туй са приятелете, да ни подпират кат залитнем в грешно...
:partyman: :partyman: :partyman:
hidrazin - майстор
Бидон се мие като бъчва - с горещ 5% разтвор на сода за бъчви или обикновена сода. Ефекта е отличен със сода каустик (натриева основа) ама не е за всеки - опасно е.
При замърсени и "ароматизирани" бидони първо се мие с четка, гореща вода и перилен препарат, който не мирише на нищо! После пак със сода или натриева основа.
Накрая следва обилно изплакване няколко пъти с вода - първо гореща, после хладка и накрая студена. Ако накрая не мирише на бебешко дупе - повтаряте процедурата. Пък водата може да е снежна, може да е дъждовна, може да е от пластмасов маркуч, може да е и светена като единственото условие е да не мирише на нищо. Най-малкото на нафта. :-D
При силно замърсени бидони, които са поели миризма например от зеле се използва амоняк. Един литър амонячна вода се излива в бидона. Затваряш бидона и го търкаляш/разклащаш за да облее навсякъде. Оставяш 1-2 часа така и после миеш обилно с вода. Оставяш го отворен за да изчезне миризмата на амоняк. Та изчезва напълно и става бързо ако бидона е на слънце. Ефекта е поразителен. Може да махнеш мириса и на нафта. Освен това амонякът е и много силен дезинфектант.
При буретата е доста по-трудно миенето и не винаги е възможно. Понякога единственият изход е разглобяване и обгаряне на дъгите. Другият вариант е разглобяване на бурето и използване на дъгите за варене на ракия. :-D
:partyman:
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: