По принцип, незнам защо се слага ориза, но мога да предположа, че се цели някаква газировка. Слагали сме по 4-5 зърна ориз в шише вино, за да заприлича на шампанско. Не става веднага трябва си време.
Царевица или ориз се слагат за да бъде зеленцата(зелевия сок) резлив, преди слагах кочан царевица, но едно,че нямам сега,а и ориза ми се струва по-хигиеничен вариант...
Имаше мнение,че царевицата се слага за да има ферментация, мога да оспоря това.....
Освен зеле на глави, на което слагам царевица/ориз, правя и кълцано зеле, на което слагам само солена вода и втасва за седмица-две, докато на другото му трябва поне месец...
Сега ме тревожи друг проблем...
В наше село правят канализация и почти всеки ден спират водата поради аварии и....водата е силно хлорирана...
Притеснява ме дали тая смрад няма да се поеме от зелето и да го хвърля..
По съвет на приятел , напълних няколко кофи с вода и я оставих да се отмирише, днес ще я видя дали още смърди....