• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
batkoradko - специалист
Преди години на обществените сгради и гарите имаше часовници Радиосинхрон. Онзи ден комшията довлече два такива и ми зададе въпроса "Как да ги свържа?". Според мен те работят като приемат сигнал подаван на всяка минута от някакъв център. Този приемник липсва. В корпеса на часовника има малък механизъм приличащ на кръгла консерва в който има бубина и няколко зъбни колела. Подавах му 220V, но само бръмчи и се колебае на къде да тръгне. Предполагам, че работи на по-ниско напрежение и при всеки импулс врътка по минутка. Някой в час ли е с тази техника? :rolleyes:
kolev_k - специалист
Тея часовници си имат"майка".Тя е радиосинхронизирана.Иначе те си имат един ел.магнит в тях на 24V постоянно U.При всеки импулс,който трае около сек.превключват минутите.
shadow__01 - майстор
Може би ако се направи генератор на тези импулси....
hidrazin - майстор
Точно! Имат си майка. По-точно си имаха накъде до началото на 90-те. Обхватът на всяка майка/предавател мисля беше около 30-40 километра. Ама те и тогава нещо не работеха както трябва де. По принцип не е невъзможно да се съживи, както казва сянката с един генератор на импулси.
:partyman:
batkoradko - специалист
Благодаря за бързите отговори. Явно за нищо не стават и най-доброто за тия часовници е да се архивират в Надин. :drinkers:
PCL82 - майстор
Преди синхронизиращият сигнал се е излъчвал от радиопредавателите на БНР ако се не лъжа на средни или дълги вълни. Синхронизиращ сигнал може да се вземе и от интернет. До колкото знам важен източник на синхронизиращи сигнали, който се ползва в европа се намира във Франкфурт.
hidrazin - майстор
batkoradko написа:
Благодаря за бързите отговори. Явно за нищо не стават и най-доброто за тия часовници е да се архивират в Надин. :drinkers:
Говориш за вторични суровини? Може ли да се "натисна" поне за единия механизъм от такъв часовник? Винаги ме е глождило любопитството пък и може малко да го почовъркам.
:partyman:
shadow__01 - майстор
Много ще е ефектен ако се сложи някъде такъв часовник http://velqn.com/?p=671
Стига да му се оправи външния вид и да не изглежда стар. За импулсите при желание за реставрация може да се измисли нещо.
lov - майстор
И в момента има ефирно излъчвания за радиосинхронни часовници. Дори се продават такива.
lz1wvm - специалист
Не знам питащия,за какъв часовник говори.Но гарови часовници с радиосинхрон не съм виждал.Обикновенно са с жица,която отива до минутен генератор,или часовник майка.
  • 1
  • 2

Тема "радиосинхрон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: