• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
jekasus - майстор
Реших и аз да си припомня стария занаят след много години :-D
лека проба със половин кило свински бут -
Прикачен файл:
DSC_0831.jpg
DSC_0831.jpg (78.96 KиБ) Видяна 7121 пъти
Stefan_62 - майстор
Здравейте майстори на тънките мезета. Днес попаднах на една рецепта за кайзероване на телешко месо с названието "Кайзер пастърма а ла Кайсери". Ще ви я цитирам дословно.

Необходими продукти:
телешко месо
червено вино
сол

Подправки:
черен пипер
червен пипер
чубрица и други по желание

Начин на приготвяне:
За направата на пастърмата се използва задължително телешко месо. Месото се държи една седмица в сол. След това 24ч. престоява залято в червено вино. На следващият ден месото се държи 24ч. във вода. След това се оставя да се отцеди и когато течността се отцеди, месото се намазва с паста от подправките, като може да се използват и готови миксове за кайзероване. Месото се суши в продължение на 2-3 седмици на проветриво място и накрая се консумира с хубаво вино или биричка по желание :lol: . Понеже до сега не съм правил телешка пастърма по този начин /да престоява в червено вино/, питането ми е ако някой е правил по този начин да сподели дали се получават добри вкусови качества при крайният резултат. Ха :partyman:
valentor - специалист
Междинен резултат от 19.11.2013

Изображение
bulhomes2 - майстор
Stefan_62 написа:
Здравейте майстори на тънките мезета. Днес попаднах на една рецепта за кайзероване на телешко месо с названието "Кайзер пастърма а ла Кайсери". Ще ви я цитирам дословно.

Необходими продукти:
телешко месо
червено вино
сол

Подправки:
черен пипер
червен пипер
чубрица и други по желание

Начин на приготвяне:
За направата на пастърмата се използва задължително телешко месо. Месото се държи една седмица в сол. След това 24ч. престоява залято в червено вино. На следващият ден месото се държи 24ч. във вода. След това се оставя да се отцеди и когато течността се отцеди, месото се намазва с паста от подправките, като може да се използват и готови миксове за кайзероване. Месото се суши в продължение на 2-3 седмици на проветриво място и накрая се консумира с хубаво вино или биричка по желание :lol: . Понеже до сега не съм правил телешка пастърма по този начин /да престоява в червено вино/, питането ми е ако някой е правил по този начин да сподели дали се получават добри вкусови качества при крайният резултат. Ха :partyman:
Много ми се вижда кисненето. И аз оставям телешкото за седмица в сол, но ако го забравя повече от 4 часа да се изкисва ми се струва безсолно после.
Stefan_62 - майстор
bulhomes2 написа:
Много ми се вижда кисненето. И аз оставям телешкото за седмица в сол, но ако го забравя повече от 4 часа да се изкисва ми се струва безсолно после.
Абе и на мен ми се вижда много, още повече, че преди да се кисне във вода се изкисва и 24ч. във вино. Аз даже го държа 48ч. в сол и след това 1-2ч. го кисна във вода и си става перфектно когато изсъхне. Интересно ми беше каква е разликата във вкусовите качества когато се кисне и във вино, но явно ще трябва да пробвам този вариянт когато захладнее.
Илчо Илиев - майстор
АЗ почти никога не съм правил баш пастърма,но имах едни опити, които се оказаха доста добри...
Пастърма не съм правил понеже не гледаме телета/крави,а 10-12 лв за кило месо не ми се дават...
Преди време ми дадоха едно телешко/кравешко сърце...
"Развих го'', като голяма пражола и го засипах с подправки и сол, така седя седмица и го закачих да съхне, за няколко дни стана супер,но..беше малко.
Иначе, турците са майстори на пастърмата, ял съм пастърма от дърт пръч и ако не ми бяха казали, едва ли щях да позная, беше страхотна,но....пак малко
Та от един такъв майстор бях чувал,че не изкисвали месото, то си поемало колкото трябва, дали е така...не знам, но сподели,че солят поне 20 дни....
На времето наще правеха свинска рибица на пастърма,то става тричаво и страшно солено и....аз не го поглеждах
Като взех аз да правя тези неща, свинското го соля в саламура и го няма този проблем, поема колкото трябва и само се кайзерова или опушва....
А вие като правите тези кайзери, защо не слагате чимен, поне не видях никаде да се споменава,а той е основна подправка за кайзер
Stefan_62 - майстор
Илчо Илиев написа:
АЗ почти никога не съм правил баш пастърма,но имах едни опити, които се оказаха доста добри...
Пастърма не съм правил понеже не гледаме телета/крави,а 10-12 лв за кило месо не ми се дават...А вие като правите тези кайзери, защо не слагате чимен, поне не видях никаде да се споменава,а той е основна подправка за кайзер
Слагаме чимен, но не е ставало на въпрос. Колкото до цената, ако сметнеш колко струва готовата пастърма и тази ако си направиш като купиш месото ще видиш, че излиза в пъти по евтино, е разбира се ако имаш добитък си излиза най евтино :lol:. По принцип хубаво е конкретно свинското да се прави в саламура, а телешкото да се зарива в сол, но аз и двете ги заривам в сол. От няколко години си копувам готови пресни телешки суджуци и си ги суша, като сметна накрая / след като изсъхнат/ ми излизат окоро 16-17лв. кг. при 23-25лв. за кг. ако ги купиш готови.
Илчо Илиев - майстор
Тая година съм изключително зле с мезетата.....
Преди все имаше де прасенца, де зайчета,а тая година...няма нищо...
Преди правехме конски наденици и излизаха мноооого по-евтино,а познати правеха и правят конска пастърма, става много добра...
И сега се намират кончета. магарета на сносна цена,но...за сам човек си е доста пари и работа...
Пустите пари, там е проблема, но се надявам да се оправяме вече,че много стана, иначе му разбираме кое как става....
Stefan_62 - майстор
Така си е парите винаги са си проблем. Като има винце и ракийка все ще се намери някъкъв мезелик за тях. Колко толкова, важното е да сме живи и здрави пък каквото стане. :drinkers:
valentor - специалист
Първа серия за сезон 2013/2014

Изображение

отпред виси едно мое "просто мезе"
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията: