Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
masterval - майстор
Яките болтове са женската част на една сглобка, която я има при дърводелците, например за захващане на две части на секция една за друга има дълъг винт 4 мм и женска част. Като развих трите женски, шилдът едва-едва помръдва.
marian1 - майстор
Понеже не се вижда, възможно ли е, тази лъскавата пластина на дръжката да се плъзва и под нея да има нещо което да освобождава шилда? Все си мисля, че разглобяването е логично да е от вътрешната страна! Иначе крадците биха се възползвали. Или да има микро винтче ( така е при моята) на дръжката - което да освобождава четвъртитото желязо - после е лесно.
masterval - майстор
Точно нея се опитах да подхвана и да измъкна, но не успях. С приплъзване не става, от четирите страни пластината влиза в пластмасова рамка, която май ще стане зян поне от една страна, ама няма как!
Утре ще ида да приплача на един ключар, дано ме светне, за да не троша излишно бравата, която иначе е доста добра.
Благодаря на всички!
lyubohar - майстор
Точно тази лъскавата пластина се вади и вътре има болт.
Влиза само от двете тесни страни в двата края.
В единия край повдигаш с нещо остро.
fox_vt - майстор
Патрона какво му пречи да излезе навътре?Разви ли болта отстрани както каза колегата.Шилда не трябва да пречи да се извади патрона към апартамента.
Kumay - майстор
Не си спомням добре, но мисля че патрона се сваляше както пише колегата - развиване на страничния винт, който е с глава за плоска отверка и завъртане на ключа до положение да може да излезе патрона. Иначе за да се свалят дръжките се маха голямата ламарина на "топката" и в нея има зегерка на квадрата!
VLADO66 - майстор
Kumay написа:
Не си спомням добре, но мисля че патрона се сваляше както пише колегата - развиване на страничния винт, който е с глава за плоска отверка и завъртане на ключа до положение да може да излезе патрона. Иначе за да се свалят дръжките се маха голямата ламарина на "топката" и в нея има зегерка на квадрата!
Само че според колегата патрона е такъв http://bravite.com/bg/%D1%86%D0%B5%D0%B ... BB%D0%BE/3
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
В новият апартамент имам същата брава и аз ще сменям патрон, но по-нататък.
Беше се разхлопала почти до изваждане, че я притягах. Каквото си спомням ще казвам и довечера пак ще я огледам.
Отдолу или отстрани ли беше, има отвор за шестостен. Стегнах - пак хлопа (по-малко ама ...).
Извадих ламаринката на обикновената дръжка и там стегнах и не хлопа вече, но така май дръжката влезе малко по-навътре и скри шестостена. - доколкото помня.
masterval - майстор
Патронът е сменен!
Точно както ме посъветваха колегите Мариан1, Любохар и други,
1. лъскавата пластина на "топката" се подхваща внимателно отстрани с остро и здраво ножче, аз действах с две ножчета и я измъкнах. Отвътре пластината на дръжката не мисля, че може да се озвади, а и няма смисъл, тъй като захващането на квадрата е отвън. Няма опасност крадците да се възползват, понеже освен да отмъкнат топката, единствения риск е при незаключена врата да се отвори с квадрат.
2. Вижда се краят на квадрата, захванат с зегерка. При изваждането й се вади и дръжката с фиксирания квадрат.
3. Отвиват се трите женски части от сглобката, след което се свалят двата шилда. Твърдосплбавната пластина си стои във външния шилд, на при невнимание би могла да падне вътре в бравата/вратата, и тогава и е мамката такова.
4. Чак след тези операции се измъква патронът, купува се нов и т.н.

При монтажа на новия патрон си има някои особености, но това е въпрос на друга тема! Всичко написано дотук е валидно само за този модел брава, а те не са малко!
Отново благодаря на всички.

Прикачен файл

Image0558.jpg Патрон с ГЗК, което ще рече "голямо зъбно колело". Такива били повечето, макар да има и с МЗК.

Прикачен файл

Image0557 - Copy.jpg Изглед след свалянето на лъскавата пластина от "топката"
Kumay - майстор
Браво! А сети ли се да размениш дръжките - "топката" да е отвътре? :lol:
Щях да ти го пиша в предния си пост, но съм пропуснал... :datz:

Тема "Как да разглобя?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: