Най - вълнуващия въпрос зимно време.
minca - специалист
Здравейте колеги!
Накратко,ситуацията е следната:
Преди 15 и повече години ,когато не знаех за този форум,а може и да не е съществувал, си направих парно с камина с в.риза в приземна стая на малка стара селска къща.Изпълних я с колектори като с един от кръговете захраних баня и тоалетна които са отделени от къщата -3м.Тръбите са закопани в земята с не особена добра изолация.Водата, която се връща от банята минава през подово в същата тази стая и се подава на студения колектор.Отделно захранвам още 4 радиатора по3квт.
Изкарах няколко години така,но разхода беше доста голям,а и камината често прегряваше,имах проблем с комина и т.н.Махнах я и си купих сръбско котле Централ23 .Сложих го на мястото на камината.С помощта на Антон,Филматипло и др.,на които сърдечно благодаря,преправих инсталацията до този вид по долу.
През изминалата зима ,която беше мека,едва стигна мощността да ме топли.Лятото направих изолация и нещата си дойдоха на мястото.Мисля ,че ще може да топли и буфер.Подготвил съм му място до котела,но още имам някакви съмнения.
Сега искам да подобря този кръг на банята с подовото.Циркулация в момента почти няма докато не включи Р2. Заради това не мога да топля бойлера.Включен е на ток ,защото котела го загрявам до около 60-65гр. и е топло в къщи . Р2 не включва-термостата е нагласен на 65-70гр.Да не говоря за подовото…
Л.Ганев в един от постовете си казва ,че някъде свързва бойлера паралелно на котела ,но не разбрах къде точно се свързва връщащата. А дали ще може да мине без трета помпа,не знам. Там където е крана/на снимката се вижда добре,след холендъра/ мисля да сложа помпата на връщащата вода,ноне знам дали има по-добър вариант.
.Ей такива въпроси ме тормозят и моля за коментари и съвети
п.п.Сега ще помоля да не коментирате крана при РС.Направил съм пломба
Прикачен файл:
shema -парнонова.JPG
shema -парнонова.JPG (75.66 KиБ) Видяна 1565 пъти
Прикачен файл:
DSCN5357.JPG
Прикачен файл:
DSCN5355.JPG

Прикачен файл

DSCN5358.JPG Топлия колектор и всички тръби са на гърба на телевизора
LazarGanev - "Велик майстор"
Не разбирам защо искаш да слагаш трета помпа, като не ползваш втората? Как се топлят останалите радиатори - от помпа 1 ли? Не е ли по-лесно помпа2 да включва на 60*С и въпроса е решен?
minca - специалист
Лазаре,миналата година Антон ми препоръча на този кръг да сложа помпа.Сега,колкото топло пропусне Р2 с това се топля.Когато вдигне котела 65-70гр и включи Р2,не се стои от жега.А какъв е смисъла от Р1 ако Р2 ми включва на 60гр.Ами то Р1 е нагласена на 55-60.Ако свържа банята по твоя начин,няма ли да стане..Дължината му е доста по-голяма от тази на радиаторите.Не съм пробвал със секретните кранчета дали няма да стане
vrangelov - специалист
Привет,
аз както го виждам, много сложно ще стане, затова няма да споделям(в това мнение).
Обаче ще питам нещо.
1.Това подово не пари ли на краката, в случай, че работи. Ако да, ще има ли и на него трипътен винтил с помпа?
2. (този въпрос е повече от любопитство) Трипътният см. вентил V54... по какъв критерий се наглася и ще има ли ел. задвижка?

Поздрави
minca - специалист
1.Toва подово не е подово ама прилича на такова,защото съм го правил преди много години.Под тръбите даже няма изолация,разстоянията,до колкото си спомням,20-25см,тръбата е навита не както трябва на дв.спирала-а бе аматьорска работа.Пък кога ли да загрее чак толкоз,като сега точно този проблем искам да реша-да топли продължително.
2.Вентила ми е пред очите винаги,защото всичко без тръбите след колекторите,е във всекидневна стая,наречи го хол.Все пак след време,когато си монтирам и буфер,което май се и налага,ще сложа и задвижка.На тоя етап ръчно го управлявам/ако се наложи/
vrangelov - специалист
Много хубаво е, че има схема и е така подробна, но така като я гледам много неща не ми харесват. Не ми приемай мнението като съвет, приеми го просто като мнение. Не че не хващам някои неща, но тук има доста съфорумци, които са наистина специалисти.
Та, все си мисля. че радиаторите в банята трябва да бъдат вързани паралелно, а не последователно. Същото важи и за бойлерите, но при тях ми се струва, че някакси, ама не знам точно как, ще могат да минат и без помпа, не че исакт скъпа помпа, но...
Освен всичко, сега като прибавиш помпа за бойлера и още една за подовото, стават 4. Питам, няма ли да има нужда от хидравличен изравнител. Само питам. :)
Аз на твое място бих помислил как да направя буфера хидравличен изравнител.
Много сложно става, нали! Мисля си също, че вместо да се усложнява системата, може и малко да се опрости.
Ти(нали може) как ги виждаш нещата?
filmatoplo - майстор
За тази инсталация и аз давах акъл , пак съобразно с условията и изискванията на колегата , има две неща които малко стопират положението сега -липса на буфер дори малък , второ че котлето е на твърдо гориво и не може да бъде контролиран до някъде горивния процес веднъж запален .С поставяне на буфер , той ще играе роля на хидравличен изравнител и на акумулатор , или буфера може да се загрее дори на 95 градуса , към инсталацията ще ходи вода с температура колкото е нужно от 35 до 70 примерно . :wink:
vrangelov - специалист
Filmatoplo,
не казвам, че някой е дал грешен акъл. Изглежда съм се изразил неясно. Не че всичко не ми харесва. Не ми харесва това, което е в зеленото квадратче. Това че няма буфер, също не го одобрявам, защото почти всичко е готово и така направено, че все едно само буфера липсва. Колегата обаче не е сигурен, дали ще слага буфер и затова си помислих, че ако няма буфер между помпите, ще трябва да има хидравличен изравнител. Останал съм с впечатлението, че буферът, за да играе ролята на хидравличен изравнител, трябва да е между помпите. Греша ли?

Поздрави
minca - специалист
Чакайте сега,аз че искам да си сложа буфер,не се съмнявайте.В ъгъла на снимката,може да не сте забелязали,имам подготвено място за него.Мен ме притеснява следното:В момента нямам циркулация през този кръг и отчитам разлика в температурите на подаваща и връщаща вода 10гр.,което е аргумент в полза за буфер.Но ако накарам тази циркулация да тръгне,дали няма котела да "клекне".Трябва да знаете,че тръбите за банята минават под циментов двор и изолацията им не много добра.3м етази част от двора

Тема "Необходими промени по парното" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: