• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
dat написа:
Тая програма я свалях, но нещо не мога да я разбера - срам! Имам една по-проста: SweetHome 3D.
Тя чертае прости обеми - не очаквай готови врати и прозорци (за добро или лошо). Щом ползваш друга какво и се чудиш - чертай двора, оградата, улицата и на съседа къщата (само като обем) и ще ти се прояснят нещата :idea:
dat написа:
Това с полусутерена и етаж не го разбрах?
Полусутерен и полуетаж е когато сутерена и/или втория етаж е застроен на 50% от площа от този които е на замета.
dat написа:
Антре има
Аз го виждам , но мисълта ми е че то е само коридор с тия размери. Същото е и с баните и дрешниците та даже маи и със стълбата. Не е нещо фрапиращо но като се почне да се рпави реално проекта квадратурата ще ти скочи с едни 10-30%.
dat написа:
Доколкото съм прехвърлял ЗУТ, за нея май не важат отстояния, ако не е по-висока от оградата?
Не само че не важат ами и няма дори за какво да си я узаконяваш - като имаш време правиш си я и си свиркаш.
dat написа:
А и май няма да може заради някви басейнови дирекции и т.н.
Няма такова нещо, но наистина усложнява и оскъпява - най-малкото стълба :lol: Виж ако се изтарикатиш да го направиш като "едно време" с външно влизане и няма нищо общо нещата може да станат добре.
dat - напреднал
Убеден съм, че си прав. Тези рисунки са съвсем условни, щото нищо не разбирам от архитектура. Чертая си с CorelDraw (с извинение към авторите на тая могъща програма) и съм пуснал външните стени 40 см, демек Поротерм 25 + стиропор 10 + мазилки, но тая откъм калкана няма да е така, нали? Вътрешните по 12 см - сега виждам, че са теснички (и неизмазани :? ). Някой из форума беше писал, че е добре да са 25 см. Къщата с 1 м по-тясна, за аванс. Стълбището по 100 см широки рамена с 30х16 см стъпала (намерих един калкулатор в нета, който ги изчерта и одобри :-D ) Т.е. най-предварителни сметки и затова помолих тука за мнения най-различни. Етапът е важен, макар неатрактивен (нямам снимки с кал и багери :) ), щото от собствената глупост най боли. Има един лаф: "Ако попаднеш в непозната компания и за първите 10 мин. не разбереш кой е идиотът, значи си ти". А на мен строителството ми е твърде непозната компания...
Ще направя план на 1 етаж и ще го покажа.
Хубав ден на всички!
Tsilkov - майстор
dat написа:
но тая откъм калкана няма да е така, нали?
Няма но там ще имате 10 см земетръсна фуга със съседа и разликата е минимална. Въобще не разчитай на тия "пилвания" от по 5-10 см накрая те ще се "оширят" сами или още по-зле ще го изпълниш така и ще се ядосваш.
dat написа:
Някой из форума беше писал, че е добре да са 25 см.
12 см. тухлена (или квато и да е друга) зидария се клати, не става за окачване на на тежки шкафове (например бойлер,кухненски), не спира добре шума, не е хубаво да прекарваш през нея ВиК инсталация с изолация (каквато е по стандарт)..... Става за някои по "безотговорни" стени, но основно си ползвай 25 см.
dat написа:
Стълбището по 100 см широки рамена с 30х16 см стъпала (намерих един калкулатор в нета, който ги изчерта и одобри :-D )
Това е размера на стъпалото -даже за къща стават и до 17-18 см високи, но не си осатвил място за мазилка и парапет - а как ще качиш обзавеждането по това стълбище съвсем не ми се мисли. То и аз при къщите пиля стълбите на макс защото са "мъртва площ" но гледам под 90-100 санта да не падам и винаги си предвиждам парапета.
dat - напреднал
Ето какво сътворих във вариант 1 етаж.
Плюсове, според мен:
- квадратурата намаля от 144 на 126 м2;
- по-малка квадратура на фасадите/контакт с външната среда;
- по-компактна ВиК инсталация;
- изчезна стълбището (по 7 м2 на етаж);
- спестена 1 баня;
- спестена 1 плоча, а може би 2? От прочетеното за гредоред с/у плоча при необитаем таван не ми стана мн.ясно кое е по-рационалното, но това е за по-напреднал етап.

Минусите:
- по-голяма квадратура на основи и покрив;
- малка гостна;
- спалнята и гостната от южно добиха източно изложение и гледат към оградата;
- килерчето се събра с пералното;
- не много добре измислено антре;
- вход не през навеса, а отстрани - ще трябва да се покрие пътеката;
- намален двор, но май не е фатално;
- моля да ми посочите още!

Честит първи сняг!

ПП: Tsilkov, писали сме едновременно, сега видях :)

Прикачен файл

Plan 1 floor.jpg
Plan 1 floor.jpg (47.86 KиБ) Видяна 2722 пъти

Прикачен файл

Plan outdoor.jpg
Plan outdoor.jpg (40.22 KиБ) Видяна 2722 пъти
ArturDent - Почти Безобиден
dat написа:
Плюсове, според мен:
Ще пиша направо върху твоя текст за по-лесно

- квадратурата намаля от 144 на 126 м2;
- по-малка квадратура на фасадите/контакт с външната среда; Голям праз - тя повечето топлина излиза през тавана, тогава това е недостатък
- по-компактна ВиК инсталация;Няма да спестиш много
- изчезна стълбището (по 7 м2 на етаж);Това добре
- спестена 1 баня; Ама вие да няма да я продавате на американци, че да пишете 2 и 1/2 бани, или 3
- спестена 1 плоча, а може би 2? От прочетеното за гредоред с/у плоча при необитаем таван не ми стана мн.ясно кое е по-рационалното, но това е за по-напреднал етап.Е те хората не искат пари на брой плочи а на кв.м.
- По-голям кеф, което не е за подценяване
- Няма стълби, а след определена възраст изобщо няма да ти се качва на втория етаж
dat написа:
Минусите:
- по-голяма квадратура на основи и покрив;
- малка гостна;
- спалнята и гостната от южно добиха източно изложение и гледат към оградата;
- килерчето се събра с пералното; Пералното и банята трябва да имат връзка, раздели ги.
- не много добре измислено антре;Мдааа...
- вход не през навеса, а отстрани - ще трябва да се покрие пътеката;
- намален двор, но май не е фатално;
- моля да ми посочите още!
- Втората баня ?!, За какво служи - нито за "гостите", преминава се през коридора, нито за домакините, те си имат собствена.
Ако толкова държиш на баня в която се влиза от спалнята - направи я с две врати. А другото - само кенеф

- Парите
- Тая веранда не я показвай на строителя че ще ти я включи в цената, като квадратура, Направи си я после от дървения
dat - напреднал
Айде и аз така, че е по-прегледно:

- по-малка квадратура на фасадите/контакт с външната среда; Голям праз - тя повечето топлина излиза през тавана, тогава това е недостатък - Имах предвид и че фасадите с изолациите и мазилките са пари, нали? А за тавана, мда... Гледал съм подпокривните изолации с вата и т.н., но дали в/у плочата(гредореда) се полага още изолация? Акъл?
- по-компактна ВиК инсталация;Няма да спестиш много - Не са само парите, нещо, дето не се види, а може да е проблемно, е добре да е по-малко, не ли?
dat написа:
Минусите:
- килерчето се събра с пералното; Пералното и банята трябва да имат връзка, раздели ги. - 1) Не разбирам защо, каква функционална връзка имат те; 2)Ми в това планче няма как да ги разделя
- не много добре измислено антре;Мдааа... - Е, без архитект няма да мина :) , нямаше място, че достигнах 14-те метра в дълбочина.
- Втората баня ?!, За какво служи - нито за "гостите", преминава се през коридора, нито за домакините, те си имат собствена.
Ако толкова държиш на баня в която се влиза от спалнята - направи я с две врати. А другото - само кенеф
- Не ща с 2 врати, това си е моята къща, все пак, а за гостите си трябва и баня, освен кенеф, макар и през коридора.
- Парите - 1 или 2 етажа - фундаментален въпрос, с който почнах да пиша тука (????)
- Тая веранда не я показвай на строителя че ще ти я включи в цената, като квадратура, Направи си я после от дървения[/quote] - Умно! А покрива й - още въпроси...
Благодаря ти! Като започнем с архитект изобщо не е задължително това да е планът, но ми е важно да си избистря нещата. С вашата помощ включително.
prascho - майстор
Привет,

Предвид, че мястото представлява правоъгълник с голяма страна изток-запад аз лично бих се спрял на вариант на два етажа. Хубаво е хола, спалнята и гостната /стаите/ да ти бъдат с южно изложение. Всъщност разположението на помещенията, което си посочил е доста по-удачно при двуетажния вариант в сравнение с едноетажния. При едноетажния коридорът, антрето и кухнята са доста размити /сляти/. Определено се замисли върху вариант по възможност антрето и коридора да са самостоятелни и отделени от хола и кухнята. Вариант спалня с баня е характерен за хотелска стая. Аз лично намирам това за неудобно и предпочитам в банята да се влиза от коридора. При авария в банята всички миризми влизат в спаляната. Ако се наложи ремонт на водопровод или канал при спукване /смяна на плочки/ всичкия боклук и мърсотия ще минат през спалнята. За мен това е непрактично.

П.П. Не виждам смисъл от две бани на втория етаж. Откъм разположение и двата варианта може да се пипнат. Аз нямам особено виждане за подредба, но в момента не е много практично. Както казах при всички положения е хубаво стаите да гледат на юг. Всъщност на там ти е ориентиран двора. Зеленина и дървета пред комшии :).

П.П2. С тази веранда, която си замислил имам притеснение, че при вариант с едноетажна постройка у вас ще бъде твърде тъмно. Предимно светлината през деня идва от юг. а ти ще сложиш преграда. 3м не са малко. Трябва да е повдигната , а не на нивото на плочата. При двуетажна постройка може да започне поне с 50 см по-нагоре.

П.П3. При вариант едноетажна постойка аз бих направил по разчупен покрив. Например два четирискатни на 7м и задължително без излята хоризонтална плоча. Бих ползвал стаи стигащи до покривната част с покривни прозорци. По този начин ще се придаде простор на помещенията и достатъчно светлина през покривните прозорци. Но този вариант ще коства доста средства както за топлоизолация на скатните покрив /между гипскартона и дъсчената обшивка/, така и за отопление.

П.П4. Най-важното. Къщата не я правя аз, а ти. Хубаво е вие да си решите какво искате. Тук има доста хора, които могат да ти съдействат с разположение на помещенията така, че да са компактни и практични.
Поздрави.
Tsilkov - майстор
dat написа:
Точно това имах предвид да сложиш двете едно до друго и да ги съпоставиш :thumbs: Сега ако си ги направиш на 3Д с прости обеми (кубче с наклон за покрив, само с дупки за прозорци и ли без прозорци дори), но с двора, пътя и оградата(и на съседа къщата) и сложиш двете неща едно до друго на следващата сутрин (като преспиш) ще знаеш коя е твоята къща :wink:
dat написа:
не ми стана мн.ясно кое е по-рационалното
Кое е по-рационално зависи от твоите нужди. Най-евтино е да няма никакво подпокривно :wink:

Относно разположението на къщите - дръпни го до улицата а гаража го направи в междинните 3 метра към съседа. Така отваряш двора, решаваш проблема с антрето (което отива към улицата) и сигурността (къщата ти е оградена изцяло към улицата по естествен начин).
ArturDent написа:
Е те хората не искат пари на брой плочи а на кв.м.
Тука си в грешка - за трудът искат на кв.м. на всяка плоча включително основите. Като е таванска ще ти я таксуват 25 лв./м2 вместо 30 щото няма зидария. Бетона и желязото също ги таксуват още в магазина.
dat написа:
[/color] - Не ща с 2 врати, това си е моята къща, все пак, а за гостите си трябва и баня, освен кенеф, макар и през коридора.
Ако останеш с една обща баня ще спестиш едни 5000 лева (да не говорим за деситилетията чистене) така че хубаво си помисли - тия сметки за мен, за гостите солено ще ти излезнат и то за едното нищо.
prascho написа:
П.П2. С тази веранда, която си замислил имам притеснение, че при вариант с едноетажна постройка у вас ще бъде твърде тъмно.
За съжаление и в двата варианта я има тая опасност :sad:
ArturDent написа:
- по-малка квадратура на фасадите/контакт с външната среда; Голям праз - тя повечето топлина излиза през тавана, тогава това е недостатък
Защо реши така? Ако къщата е топлоизолирана по сегашните норми разликата е минимална. Вземи един термометър в изолирана и отоплявана стая и ще видиш че разликата на 10 см от пода и 10 см от тавана е 1 градус което е минимално.
dat - напреднал
prascho написа:
Хубаво е хола, спалнята и гостната /стаите/ да ти бъдат с южно изложение.
Така е. Но в моя парцел това може да стане само при 2 етажа. Така и съм си го представял там - обитаемите помещения на юг, сервизните на север. Трудно ми е с 2-рия етаж. Първият е ясен - искаш просторна дневна и кухня, в моя случай (без изба) - килер, перално/сушилно, обслужващ кенеф. И става една голяма площ, която на 2-рия етаж няма какво да я правиш. И мен ме дразни, като си гледам плана, че горе ще се обитава 1/3. Но не може без 2-ра спалня - мястото е далеч, гостите трябва да нощуват, а и някое дете ще си дойде... Затова е и банята.

Относно спалня с баня. Знаеш ли кво си представям - най-гадния сценарий: сутрин, тъмно, студено, рано и аз трябва да ставам. Искам да намаля малко болката :) А моят път е зъби>кенеф>душ>кафе>беж. Затова така.
prascho написа:
П.П2. С тази веранда, която си замислил имам притеснение, че при вариант с едноетажна постройка у вас ще бъде твърде тъмно. Предимно светлината през деня идва от юг. а ти ще сложиш преграда. 3м не са малко. Трябва да е повдигната , а не на нивото на плочата. При двуетажна постройка може да започне поне с 50 см по-нагоре.
Това питах още първия път - няма ли да е тъмно? Ама как да разбереш... Ако 1-ият етаж е 3 м, а козирката почва още от по-високо? И от кво да бъде? Хем да пази от слънце/дъжд, хем да е светла? Поликарбонатът тук би бил непростим кич.
dat - напреднал
Tsilkov написа:
Относно разположението на къщите - дръпни го до улицата а гаража го направи в междинните 3 метра към съседа. Така отваряш двора, решаваш проблема с антрето (което отива към улицата) и сигурността (къщата ти е оградена изцяло към улицата по естествен начин).
Тука на дн.ред е най-големият ми (засега) проблем: канализацията... Ток и вода има на улицата, ама канал... Тук-там някви шахти, но никой нищо не знае, в общината план няма. "Външният" сесъд си е на яма, но сега не дават. Искат атомни бункери... И пак ти казвам: минерално място е - не знам на каква дълбочина ще дадат да се копае басейновите дирекции.
Ходих на "Стройко", видях пречиствателни станции, дето май не са много пречиствателни, само 1 фирма призна. А теренът, както писах, е равна нивичка - къде преливат? Усукват го по тоя въпрос - разширителни съдове, дренажни клетки... И пак си иска помпене, не вс. се смила от тези бактерии. Някой беше писал, че умират от миялните препарати - ми кво правим?
Не ми харесва да мисля за всеки литър, изтекъл в канала. Ще видим, в момента пускаме подводници. Ако ще правим канализация, наоколо няма други засега - не ми се мисли. Затова мястото на къщите не е мн.ясно.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 27

Тема "Едноетажна или двуетажна къща?... или пък сглобяема..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: