• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
alsted - майстор
Грешките стават само в един миг и после завинаги някой си е заминал :evil:
hidrazin - майстор
alsted написа:
hidrazin написа:
За бързоварите с макара. Все пак водата има сравнително голямо електрическо съпротивление, пък и тока си търси най-краткия път. Този път не е основно през ръката пипнала водата. :-D
Да ти кажа фраскал ме е много страшно като дете! Много ясно си спомням, че бръкнах с пръст да проверя дали се е загряля.
:) Виждаш ли че е така? Иначе сега нямаше да си разговаряме тук. Мисля че малко се пресилват нещата. Определено не е желателно да се бърка във водата, когато бързовара работи.
Предполагам все още има по къщите на хората печки с открити реотани от типа на ЕЛВА, ЛЪЧ ? Да ама никой не бърка с вилица, нож, парче тел... по нагревателите им нали? :-D Просто човек трябва да знае какво прави.
А за котлоните с открит нагревател - виждал съм такъв, само че модернизиран. Разглобява се. Вътре е керамична плоча а отгоре си има метална плоча. Когато изгори можеш да го разглобиш и смениш нагревателя.
Вероятно преди много години хората са мислили и за ремонтопригодност. Защо да се сменя цялата плоча когато може да смениш само нагревател за стотинки? Гледах на някаква френска кола - маншона на полуоската се сменя ... заедно с полуоската. :-D
Просто ставаме все по-разглезени потребители.

За грешките - вярно. Миг невнимание - после цял живот мъртъв (или женен). :-D
:partyman:
fox_vt - майстор
Така си е много се шашкате и аз като малък помня то остава и да го забравя първия си досег със тока посредством една жица пъхната в контакта в двете дупки :shock: От жицата нищо не остана а аз не че поумнях кой знае колко :lol: Майка ми я тя ползва макарата за варене на буркани,дотегна ми да и сменям лустър клемата :-D Ей го в другата тема човека го бие ток от лаптопа му вие ся за една макара се шашкате :weedman:
shotik - майстор
Дома имахме проточен нагревател направен от две парчета текстолит с открит реотан вътре,където протича водата,а контакта за включване беше от две лъжички за кафе,като протече водата , едната лъжичка беше избутвана към друга и така се осъществяваше веригата,НО тръбите бяха железни .А бързовар с макаричка още го има някъде из мазето,колко компоти са сварени,не се знае.
Виждал съм и нагревател от 2 " тръба,отгоре направена гайка -гривна/като на месомелачките/която притиска текстолитова плочка,на която са пробити отвори за две шпилки,отвън за закрепване на шнура,вътре за реотана,който е на подобна макара.На тръбата е заварен вход от 1/2 " на 90 градуса ,за да се монтира към водопровода, а отдолу съосно изход ,пак от 1/2 " за кран за пускане и спиране на водата.Шнура го включваха и изключваха ръчно в контакт и до колкото си спомням са ми казвали ,че около 20 г така са го ползвали.
8180 - майстор
bridge написа:
http://profesional.bg/img/objects/produ ... 105736.jpg

А тези бързовари защитени ли са и как са изолирани нагревателите от металната повърхност?
Който иска да вярва, в повечето днешни бойлери ситуацията е аналогична - корпусът няма връзка с нула/земя. Все не се наканвам да снимам.
Хидразин го спомена между другото.
Един приятел по поръчка вече 15 год. произвежда трифазни такива за парно на къщи. Три пластини в геометрия "Мерцедес" директно потопени във водата. Там металният корпус е на земя/маса, но ги влагат в нови обекти. С някакви "прахчета активират" водата за по-добра проводимост/мощност.
hidrazin - майстор
8180 написа:
... С някакви "прахчета активират" водата за по-добра проводимост/мощност.
Прахчетата са обикновена готварска сол или сода за бъчви. :)
Между другото точи открит бързовар би станал доста безобиден ако се ползва в метална кофа, която е заземена/занулена. Разбира се освен ако не решите да бъркате надълбоко в кофата и да опипвате нагревателя или клемата. :-D
shadow__01 - майстор
Все още се изумявам с какъв акъл и каква смелост са използвали подобни нагреватели по селата. Едно бъркане по грешка и може да умре човек. И как така не са окъсявали в заземени метални кофи?
Все едно да пусна две жици от контакта във чаша с вода. Гърмежа е сигурен.
hidrazin - майстор
shadow__01 написа:
Все още се изумявам с какъв акъл и каква смелост са използвали подобни нагреватели по селата. Едно бъркане по грешка и може да умре човек. И как така не са окъсявали в заземени метални кофи?
Те ОЩЕ си ги ползват и не само в селата. Кофите не са заземени и как точно ще окъси? Ти въобще прочете ли темата?
И като пуснеш две жици в чаша с вода какво ще стане ако не ги опреш? Нищо! Ще стоплиш водата.
За смелостта и акъла си прав. Май са били по-смели и по-умни от сега. И дисциплинирани. То сега едни меки китки се навъдиха. Едно копче не може да си зашие, една вечер в гората на открито не е изкарал и като няма обхват на GSM-а или му изчезне Интернета вдига кръвно. :evil:
fox_vt - майстор
shadow__01 написа:
Айде бе сигурен друг път :-D нали половин тема се говори за макаричките за лъжичките и самоделните бързовари на принципа на лъжичките ,няма да гръмне а ще започне да топли водата.
PCL82 - майстор
Ей забравихте гумените галоши вълнените чорапи и мазолестите ръце на отрудените работници. То през един слой мазоли на ръцете, един на краката, едни вълнени чорапи и едни галоши какъв ток да мине. :-D

И у нас се ползваше такъв бързовар, но се иска строго спазване на ред и правила за безопасност. Баща ми и майка ми работеха с него в кухнята, а децата бяхме изгонвани да играем далече. И се предупреждаваше никой да не влиза в кухнята, защото има ток...
Казанът беше една правена по поръчка голяма поцинкована кофа, около 60см в диаметър, сложена върху печката. Отдолу грее котлона, отгоре бичи бързовара.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Какви са тези нагреватели?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: