• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 43
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
saraneron - специалист
Нямало как?Май те гони шубето, вземай флекса и ако причината е, че работят ги правиш неработещи или през ноща като се стъмни или тези работят на лунна светлина, от новия модел 24 часа в денонощието 365 дни в годината и за 10 минути си комплектован, викай каруцарите и деливъри до адреса! :weedman: :weedman: :weedman:
2v6 - майстор
s_toshkov написа:
Здравейте

много отдавна ми се върти подобна идея в главата , но в няколко фирми такива цени ми обадиха , че ме отказват .

Искам да уточня че не съм много запознат с материята азтова моля ви да ме извините за неграмотните въпроси.

Въпросът ми е възможно ли е с такова последователно свързване на такива панели да свържа някакъв отоплителен уред ?

Живея в панелен апартамент на последният етаж (и както вървят работите още доста годинки ще съм там едва ли ще спечеля от тото ил илотария за да се изместа ). ПОоследен етаж - всики тавани са ми изолирани. Над мен не е директно плоча а има едно таванче с височина около 70см и отгоре вече си е таванната плоча . Апартамента ми е Г-образен , юг-север разположен. От южната страна ми е хола (реално е вертикалата от буквата Г), а от северната страна (хоризонталата на буквата Г) са ми разположени спалнята и кухнята...
Соларна система за ток не е подходяща за загряване на помещение на последен етаж :idea:
За отопление на северните стаи ще е пъти по-евтино в момента да си сложиш вакуумни тръбни колектори за загряване на въздуха, но това е друга тема...
s_toshkov - специалист
saraneron написа:
Имаш идеялно място за панели!Колко човека ти е семейството?Единственната добра алтернатива е плоски слънчеви панели,турски или селективни български да си топлиш бойлер 200 литра , като това удоволствие ще ти легне около 1500-2000 лева/нов бойлер,панели ,тръби и дреболиите, без труда/ , ако пестиш след това по 50лева от ток на месец и то 9 месеца в годиата ще се получи следното 2000/9= 222/50 =4,5 години, да го сложим 5 години ще е периодът за изплащане , след това ако нямаш сериозни повреди по системата си на чиста печалба .Ако това те устройва продължаваме нататък ,като ще помагаме и няма да се плашиш !За фотоволтаици ,колегата е написал засега не са атрактивни, освен ,ако са ти без пари или са по 30-50 стотинки на ват или на места където няма алтернатива на мрежа 240 волта, или ако започне изкупуване на излишният ток и то дори на цена каквато се плаща сега 15-20 ст. тогава има смисъл ,но това едва ли ще се случи скоро, дървените глави забатачиха една добра идея!Ако мразиш до безумие монополистите и искаш да им врътнеш малко кранчето също е причина за реализащия на тази идея! Апартамента ми е Г-образен , юг-север разположен. От южната страна ми е хола (реално е вертикалата от буквата Г), а от северната страна (хоризонталата на буквата Г) са ми разположени спалнята и кухнята - така надявам се до тук да съм обяснил добре. Не си обяснл добре по-скоро юг-запад или буквата П и дългите чертички са ти прозорците хол -спалня кухня или нещо подобно???Имаш ли място за голям бойлер 200литра ,вертикален, около 60 сантиметра е диаметърът му!С тези пари ако си купиш един хубав климатик за спалнята и зимата ще пестиш пак около 50 лева на месец поне!Изолация вътрешна и външна на спалнята е може би първото нещо. което трябва да направиш!!!

Опитах се да направя някаква схема на разпределението

Прикачен файл

12.jpg
12.jpg (30.42 KиБ) Видяна 2288 пъти
hidrazin - майстор
saraneron написа:
Нямало как?Май те гони шубето, вземай флекса ...
За кво ми е флекс? Понякога и разкарвам по някой друг панел с джипа. Пък и са хванати с неръждаеми винтове. Имам и чисто ново Метабо с литиеви батерии. На никого няма да направи впечатление. Лошото е че камерите снимат нон-стоп и няма как да бъдат спрени. :-D Пък и 10 панела са няма и 0,1% от всичките. Даже няма да се усетят като липса на мощност.
:partyman:
fu4ko - специалист
Аз като голям фен на фотоволтаичните панели ще се съглася,че все още е скъпо.Освен това не съм съгласен,че панелите работят по добре зимата.При по силно слънце-да ама го няма.Ето снимков материял от преди малко при слънце от 25 вата панелчета 12.73 вата.Лятото стрелката на ампермера стигаше до 80.Това е на входа на работещ китайски мрежов инвертор 350 вата.И да свържеш отопителен уред няма да можеш да го захраниш.Освен към мрежов инвертор и в контакта и каквото дойде от спущи боже :-D

Прикачен файл

IMG_20131204_143810.jpg
IMG_20131204_143810.jpg (100.49 KиБ) Видяна 2281 пъти
saraneron - специалист
fu4ko написа:
Аз като голям фен на фотоволтаичните панели ще се съглася,че все още е скъпо.Освен това не съм съгласен,че панелите работят по добре зимата.При по силно слънце-да ама го няма.Ето снимков материял от преди малко при слънце от 25 вата панелчета 12.73 вата.Лятото стрелката на ампермера стигаше до 80.Това е на входа на работещ китайски мрежов инвертор 350 вата.И да свържеш отопителен уред няма да можеш да го захраниш.Освен към мрежов инвертор и в контакта и каквото дойде от спущи боже :-D
Kак отчиташ колко са ти ползите от панелчето .Като нямаш консумация в къщата ,какво се случва с показанията на електромера, разкажи по-подробно за експериментите!Има ли МРРТ инверторът?
fu4ko - специалист
saraneron написа:
fu4ko написа:
Kак отчиташ колко са ти ползите от панелчето .Като нямаш консумация в къщата ,какво се случва с показанията на електромера, разкажи по-подробно за експериментите!Има ли МРРТ инверторът?

Ползите не ги отчитам че са малки.3а съжаление няма финанси да направя системата както мечтаех.Консумация винаги има.Рутера е винаги включен.компа,уредбата дори да са огасени не се изключват от контакта.Мерил съм 20 вата консумация по ампер клещи.Когато няма консумация,електромера си отчита напред.В документите на инвертора пише,че има МРРТ.Лятото понякога покриваше консумацията от споменатите уреди и червения диод на електромера светеше а не мигаше.
saraneron - специалист
Здравейте

много отдавна ми се върти подобна идея в главата , но в няколко фирми такива цени ми обадиха , че ме отказват .

Живея в панелен апартамент на последният етаж (и както вървят работите още доста годинки ще съм там едва ли ще спечеля от тото ил илотария за да се изместа ). ПОоследен етаж - всики тавани са ми изолирани. Над мен не е директно плоча а има едно таванче с височина около 70см и отгоре вече си е таванната плоча . Апартамента ми е Г-образен , юг-север разположен. От южната страна ми е хола (реално е вертикалата от буквата Г), а от северната страна (хоризонталата на буквата Г) са ми разположени спалнята и кухнята - така надявам се до тук да съм обяснил добре.
Кои стени са ти външни ,само тези с прозорците или имаш и други/ако си краен апартамент/, как си изолирал тавана на жилището, колко дебела изолация и каква?Имаш ли конденз в ъглите на тавана на спалнята през зимата или наченки на мухъл?Мисля ,че първо трябва да си изолираш външните стени и да смениш дограмата поне на спалнята, това не пречи да се започне и с осигуряване на топлата вода , не каза имаш ли място за голям бойлер 200литра, какви цени ти оферираха фирмите и за какво по-точно? Тази площадка над терасата , като конструкция, може ли да се ходи по нея ,да не стане беля да се срути при евентуално натоварване?Мисля, че козерката над терасата не е повече от 3,50м. ,колкото примерно ти е широк хола или надстърча на изток или запад или холът е по-широк?Това означава че три/3/ панела се хващат добре вертикално тазположени но за да са на 45 градуса малк трябва да надстътчат пред предния ръб на козерката и над покрива, което не е проблем освен естетически ,иначе на 60 градуса за работа през зимата ще са ОК.
saraneron - специалист
fu4ko написа:
saraneron написа:
fu4ko написа:

Ползите не ги отчитам че са малки.3а съжаление няма финанси да направя системата както мечтаех.Консумация винаги има.Рутера е винаги включен.компа,уредбата дори да са огасени не се изключват от контакта.Мерил съм 20 вата консумация по ампер клещи.Когато няма консумация,електромера си отчита напред.В документите на инвертора пише,че има МРРТ.Лятото понякога покриваше консумацията от споменатите уреди и червения диод на електромера светеше а не мигаше.
На какви цени се предлагат фотоволтаици ват/лева в БГ в момента, проучвал ли си пазара примерно за 1 киловат пик?
fu4ko - специалист
За киловат пик не съм проучвал нищо.Следя сайтове и гледам самите панели по ватове къде е най евтино и до там.Само гледане и мечти за по добро финансово време.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 43

Тема "Соларна система за ток 1 kW захранваща бойлер с топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: