Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
radius - майстор
Здравейте,
Тия дни водя усилена битка със времето, защото боядисвам с латекс стаите, а температурите са критични. Искам да го свърша преди големите студове, за да мога после да редя ламинати и ел-а. Къщата няма изолация още, стените са 3-4-5С външните, и 6-7С вътрешните. Въздуха в къщата и той е около 5-7С. Няма интериорни врати. Отопление няма, разнасям един маслен радиатор и една духалка по стаите. След като боядисам дадена стая, оставям радиатора за през нощта да върти въздуха. По този начин боядисвам. След като минах коридорите, забелязах мокро петно в най-студения ъгъл на тавана в една вече боядисана стая. Нормално, тая влага от латекса трябва някъде да ходи. Чудя се дали е по-добре да проветрявам или да топля и суша с духалката и радиатора. Не смея да отварям прозорци много-много, защото навън е -2 до +5-6С и да не изстине още къщата.
Взех тази вечер един изсушител Аляска, компресорен тип, да пробвам дали ще има ефект. При 25С събира 0.5л/ч вода, при 30С събира 0.8л/ч. У мен възникна логичния въпрос при 4-5С дали изобщо ще работи ?
inspo - майстор
Ако е нов в книжката му трябва да пише.
Делонгито го дават от 1 до 40 градуса. Предполагам, че всички компресорни влагоуловители би трябвало да нямат проблеми над точката на замръзване.
swissmad - специалист
По-студеният въздух е по-сух -така,че колкото по студено е в стаята ще ти улавя по-малко влага.
8180 - майстор
radius написа:
У мен възникна логичния въпрос при 4-5С дали изобщо ще работи ?
По скоро само ще бръмчи.
Моят има функция "размразяване", която евентуално нещо може да помогне.
Поначало въздухът при темп. 5оС носи максимум ~5g/m3 влага. При 20оС - три пъти повече. Съответно 3х повече въздух трябва да се превърти през уреда за да събере същото количество вода, ако изобщо.
Виж описанието - някъде там обикновено е граничната работна температура.
Спасението е да топлиш и проветряваш ударно.
Измисли нещо найлони, велпапе за вратите, където работиш.
Отвори комините и отдушниците.
Огледай се за промишлен осушител под наем.
Печка на дърва (екобрикети) върши работа 2 в 1.

П.П. Жена ми не е съгласна с Колегата swissmad. Казва, че прането съхнело по-добре на топло. :)
swissmad - специалист
8180 написа:

П.П. Жена ми не е съгласна с Колегата swissmad. Казва, че прането съхнело по-добре на топло. :)
Е, не е ама е така :-D .Лично пробвано с моя(бивш) влагоабсорбатор .Докато работи отварям прозореца да се проветри (зимата) и влажността в помещението рязко се намалява и абсорбатора спира да работи защото влажността е паднала под зададената му.А иначе жената е права (ТЯ винаги е права-даже и когато не е-иначе :stock1: ).Като е по-топличко дрехите съхнат по-хубаво за сметка на влажността в помещението.По-сухи дрехи = по-голяма влажност в стаята>затова проветрявайте по-често.
fox_vt - майстор
Той колегата е прав че студения въздух е по сух но изпарението е по слабо и дрехите съхнат по добре на топло.И жена ти и swissmad са прави.
radius - майстор
Хубавото е, че не съм давал пари за този осушител, лошото е , че най-вероятно няма да върши работа. Утре ще го пробвам.
Прегледах сайта на Хигрооптима и се запознах с разликите между този и промишлените осушители. Нищо общо, ако закъсам с влагата, ще търся под наем.
8180 - майстор
swissmad написа:
По-студеният въздух е по-сух -така,че колкото по студено е в стаята ще ти улавя по-малко влага.
Колега,
Моите извинения за апострофа. Сори.
:prost:
Не съм вникнал достатъчно във втората част на твърдението, макар да го описвах в поста си.
Напълно вярно си е цялото твърдение!

Нормално е да спре осушителят при проветряване (в повечето случаи), НО с една малка подробност, а именно КОГАТО "сухият" и студен въздух се подгрее в стаята.

Кавичките на "сухият" са заради грамовете (абсолютната влажност), които писах. Често навън въздухът е с 80-90% относителна влажност и пак е "сух". Когато се, загрее относителната влажност пада, а осушителят мери точно нея и спира. Затова е и генералната препоръка - отопление И проветряване.

Ако се върнем на обекта на radius нещата са на кантар - вътре студено и влажно, навън (Варна) - също. Дискутираните процеси са силно затруднени, както отбелязва и жена ми. :) В отделни моменти (когато навън е по-топло от помещението), дори проветряването може да е вредно - външният въздух да внесе повече влага.
Трябват си по-ефективни мерки.
swissmad - специалист
8180 написа:
]Колега,
Моите извинения за апострофа. Сори.[/b] :prost:
Няма проблеми Колега ,нали затова е този форум -всеки да сподели какво мисли по въпрос по който мисли ,че знае нещо и бъде полезен на някой.Моите наблюдения по този въпрос са предимно практически (е, има и попрочетено нещо) на принципа на проби и наблюдения и са основно през есенно зимния период от годината.Не съм спец по въпроса и приемам критики.
radius - майстор
Днес за 7 часа работа събра о/о 100-150мл вода. Оставил съм го включен и ще видя утре какво става. Влажността не е като да съм правил мазилки, но можеше и по-добре. Има струйки вода по прозорците, значи все пак има влага.
За 24ч събра около 2л, което е много добре, тъй като съм намазал в стаята около 4л латекс.

Тема "Влагоабсорбатор - до колко градуса работи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: