Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
ferrari4456 - специалист
Зависи, имаше HP Pavilion G6 средния вариант с доста по-добри параметри за около същите пари.
професионал - специалист
Можеш ли да дадеш линк, моля! Има ли значение дали е Pro Book или Pavilion? :?
ferrari4456 - специалист
Различи серии са.Както казах имаше го да кажем преди месец и половина на изгодна цена.Бяха 3 варианта или 4 май.
Иначе това му беше модела HP-Pavilion-G6-2303SU.
george.dimm - помощник
ArturDent написа:
george.dimm написа:
1.7GHz е нормалната честота на процесора, 2.6 GHz се постига с вграден турбо ускорител. Предполагам , че на 2.6 ще загрява повечко. Това не е определящо при процесорите...по-важен е кеша. i5 e по-добър от i3 дори и с по-ниска честота.
Грешиш, от GHz и броя на ядрата зависи много производителността при определен софтуер.
Мога да ти гарантирам че при над 70% от софтуера честотата е определяща защото софтуера ползва само едно ядро. Нещо като сметка 1.7 < 2.6. Ако софтуера е написан специално да използва повече ядра се получава сметката 2х(1.7) > 2.6
Не съм казвал ,че 1.7>2.6 ,но има ситуации в които е така. Има много определящи неща като: Как процесорът е изграден, архитектура на компютърната система, използвания софтуер и особено размера на паметта (кеша). Всеки процесор е снабден с определено количество памет, наречена „кеш” памет, която се използва за съхраняване на често използвана информацията. Когато процесорът се нуждае от тази информация, тя се взема от кеша, което става много по-бързо, отколкото достъпването до RAM паметта.
Като общо правило, когато се говори за процесори, колкото повече ядра има даден процесор, толкова по-добре ще работи.Hyper-Threading технологията, интегрирана в процесорите на Intel, позволява всяко ядро да изпълнява две изчисления едновременно, като по този начин удвоява мощността на процесора. Ето защо Intel Core i5 с Hyper-Threading технология е с много сходни показатели като Intel Core i7. Ако искаш сравни Intel Core i7-860 2.8 GHz ( 4 ядра+Hyper-Threading) с AMD Black Edition Phenom II X6 1090 T на 3,2 GHz, който е с 6 ядра. Ще видиш, че интела е по-добър.
Като заключение идеята ми беше , че i5 е по-добър от i3 без значение от честотата, понеже има по-голям кеш и Hyper-Threading технологията която удвоява ядрата.
thinkpad - майстор
george.dimm написа:
...Hyper-Threading технологията която удвоява ядрата.
Виж, след повечето вярно написано, как можеше да се изложиш с последното? HT нищо не удвоява, това е технологийка, която уплътнява процесорното време. За целта трябва OS, която го поддържа. Емулира се второ ядро, като това може да стане дори на едноядрен процесор. Технологията се появява около PentiumIV Общо взето промеждутъците от изпълнението на един код се използват за изпълнението на друг. Тази технология е полезна, но зависи много от конкретно изпълняваните приложения. Повишенията в производителността в някои случаи може да са големи, в други - незначителни.
А за честотите - архитектура - кеш, поточни линии, тактове/трансфери, особености на АЛУ и т.н оформят фундаментални разлики между отделните процесори. Тия работи да тръгнат да се обясняват в тоя форум - първо едва ли на някого са му толкова интересни, второ - цяла дисертация трябва да се напише.
george.dimm - помощник
thinkpad написа:
george.dimm написа:
...Hyper-Threading технологията която удвоява ядрата.
Виж, след повечето вярно написано, как можеше да се изложиш с последното? HT нищо не удвоява, това е технологийка, която уплътнява процесорното време. За целта трябва OS, която го поддържа. Емулира се второ ядро, като това може да стане дори на едноядрен процесор. Технологията се появява около PentiumIV Общо взето промеждутъците от изпълнението на един код се използват за изпълнението на друг. Тази технология е полезна, но зависи много от конкретно изпълняваните приложения. Повишенията в производителността в някои случаи може да са големи, в други - незначителни.
А за честотите - архитектура - кеш, поточни линии, тактове/трансфери, особености на АЛУ и т.н оформят фундаментални разлики между отделните процесори. Тия работи да тръгнат да се обясняват в тоя форум - първо едва ли на някого са му толкова интересни, второ - цяла дисертация трябва да се напише.
Дам, съгласен. Наричат ги виртуални ядра, за това казах, че се удвояват. Опитвах се да кажа, че за обикновеният потребител определящ е кеша и ядрата. Артър казва, че 70% от софтуера ползва 1 ядро, но не каза, че може би 1% ползва честота над 1.1GHz. Аз лично смятам, че подлъгването по обема на видео картата е по-често срещано. Съвета ми е да се купува лаптоп с добър процесор и видео карта, всичко друго е лесно и не чак толкова скъпо заменяемо.
thinkpad - майстор
george.dimm написа:
Съвета ми е да се купува лаптоп с добър процесор и видео карта, всичко друго е лесно и не чак толкова скъпо заменяемо.
Моят съвет е да се купува лаптоп с добро качество на изграждащите го материали и хубаво охлаждане, най-добре бизнес клас. Най-важното за един лаптоп е здравината и хубавото охлаждане. Тия с набухани мощни видео карти и процесори на евтино шаси с калпаво охлаждане не издържат дълго преди да дефектират или да се разпаднат. Още повече че с калпавите охлаждания не са разчетени за постоянен товар и ако почнат да се играят игрички например или някакви други тежки приложения, започват сериозно да прегряват.
lecki - специалист
Само аз ли харесвам "Тошибите" най-старата ми е на седем години
даже батерията и е като нова (няма разлика във времето за работа), само от време на време с прахосмукачката
издърпвам обратно от вентилатора каквото има (и може).
Не мисля да купувам друга марка повече.
thinkpad - майстор
lecki написа:
Само аз ли харесвам "Тошибите"...
Да, само дето последната Тошиба на която работих звука беше по-зле от китайски колонки за 4,99лв, бяха тихи и дрънчаха ужасно, като ги усилиш малко.
kalpev - специалист
lecki написа:
Само аз ли харесвам "Тошибите" най-старата ми е на седем години...
Допреди горе-долу толкова години и аз им бях фен.
Но впоследствие почнаха да издишат с новите си, уви...

Тема "Избор на лаптоп" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: