Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Nortek4648 - специалист
hidrazin написа:
А екрана от каква материя е? Защото ми се търкаля един проектор и мисля за лятото да го прасна на двора в къщата но ...... нямам гладка и бяла стена. :shock: Ще трябва да му мисля някакъв екран и всякакви съвети ще са ми от полза.
:partyman:
Моят екран е от Винил триплекс, който се състои от три пласта плат: бял + черен + бял, обработен е с машина. Трите плата са заляти и образуват едно цяло. По този начин дори да е светло, както аз съм го монтирал над прозореца, като го спусна се затъмнява стаята. От едната страна бялото е малко гланцирано и има проблясъци, което не е подходящо за прожектиране, но от другата страна бялото няма проблясъци и е супер за тази цел.
Има широчина 150mm и 250mm има коментирано из форума от къде и колко струва- примерно в темата за направата на видео стена за 300лв, съм писал.
Ето как изглежда намотан на роло:
Изображение
След като го навия на профила ще покажа и други снимки.
Разглеждах из нета и ми попадна и този материал: http://printguide.info/news/edin-neobic ... ,2895.html
Тук за екран използват бял плексиглас от 3 до 5мм незнам как ще е като ефект защото не съм пробвал, но е подходящо само ако не искаш да се прибира и спуска.

Ето до къде стигнах аз с монтирането:
Изображение
Изображение
Изображение
Конструкцията при закрепване може да стане и по други варианти.
На снимките се вижда аз как възможно най елементарно и здраво съм го направил с лагер вътре, като дясната има и гумени уплътнения между болтовете и дървото за да обира вибрациите, но това беше заради предишният дървен профил, който биеше неприятно, вече не са необходими, но не пречат.
Остана да монтирам и ел.мотора, който е от винтоверт но снощи не ми стигна времето за да го довърша.
Довечера, след като се върна от работа ще действам.
Сега редактирах заглавието на темата тъй-като първоначално не мислих да обяснявам кое и как мисля да направя, но щом има интерес към темата ще обясня.
Първоначално мислех управлението на мотора да стане посредством ключ - нагоре и надоло! (което щеше да бъде старомодно...)
Но с времето ми хрумна един доста евтин и идеален за целта вариант, как да управлявам мотора с дистанционо управление:
1 нагоре - прибиране на екрана
2 надолу - спускане на екрана
3 - стоп по желание
4 - включване на осветление, (което ще бъде монтирано пред екрана зад корниза за да не заслепява).
Отделно ще има автоматичен краен стоп при максимално спуснат екран и краен стоп при прибран екран.
Схемата за управление ще покажа по-късно, като съм готов с мотора...
Ако имате някакви идеи и предложения относно управлението с дистанционно, може да я споделите, може да се окаже и по-добра от моята.
От цялата тази философия получавам няколко удобства в едно:
Екрана ще го ползвам както за прожектиране така и за затъмнение на стаята - вечер, като си лягам защото обичам да спя на тъмно, както и ще изолирам балкона, тъй като от него идва студен въздух, макар и саниран защото е външен.
Довечера след като се прибера от работа ще продължавам.
Nortek4648 - специалист
Здравейте отново!
След доста застой на темата, време е вече за резултатите от до сега направеното.
stiv1961 написа:
Към този профил върви и едно декоративно капаче за скриване на каналите, но на теб мисля не ти е нужен.
http://www.rosi.bg/kapak-za-kolona-za-p ... -2028.html
Реших да купя и капачето за което колегата спомена, защото бях навил парче от изрезките за проба и се забелязваха малки деформации.
Изображение
За съжаление ел.мотора от винтоверт, с който бях замислил по-рано да се задвижва екрана се оказа недостатъчно мощен за целта.
При по-малък екран ще свърши работа, но при тази широчина и дължина не става :sad:
- При спускане му трябва по-малко напрежение отколкото при навиване, както и скоростта не е еднаква.
- При спиране малко преди средата не задържа и започва от тежестта да се върти бавно.
Но нищо! няма да се отказвам...
Ето снимки:
Изображение
Изображение
Изображение
Мотора е от 14,4V машина. Мотора на 18волтова е по-дебел и по-мощен, но тази така ми я дадоха и затова бях планирал с нея да пробвам.
На снимката се вижда първия вариант за автоматично спиране (чрез втори мотор) за долно и горно положение, но после оркрих друг по-добър вариант да взема движението от самата тръба за абсолютна точност при спиране:
Изображение
Двата крайни изключватели
Изображение
Изображение
Удължих оста със шпилка, защото първоначално не се бях сетил, че мога да я използвам за тази цел!
Изображение
Ето и платката с релетата:
на други платки са и останалите неща от схемата, понеже използвах парчета каквито ми бяха останали:
Изображение
Изображение

Умувах какъв мотор да ползвам, така че когато го спра където и да е, да не се саморазвива и ми хрумна че мотор от прозорец за кола би ми свършил перфектна работа!
Случайно един познат имаше един мотор, който са му сменили на времето, че бил изгорял :?
Но до колкото аз знам мотор трудно гори, и ми го даде да го проверя. Оказа се здрав, както си и мислех. Почистих го и започнах да умувам, какъв съединител трябва да направя за да задвижа вече направеното от преди. За да не занимавам пак стругаря реших да измисля сам съединителя от мотора до оста на тръбата.
наложи се да и навия резба:
Изображение
Ето какво създаде въображението ми:
Изображение
Месингов преход с подходящия вътрешен отвор + месингов дюбел за бетон
Изображение
Затягаме умерено за да не се спука месинговия съединител!
Изображение
След, което запояваме двата елемента за по-голяма якост!
Изображение
Ето го и въпросния мотор в моя случай от AUDI:
Изображение
Разширих нужния отвор с помощта на флекс,след което с бургия правейки дупка до дупка:
Изображение
Гресиране и затваряне на мотора
Изображение
Ето го и крайния резултат:
Изображение
Изображение
Идва ред и на най-интересната част и то е дистанционното управление:
Чудех се, как мога най-евтино да управлявам мотора с дистанционно управление, и тъй като вече вероятно сте се досетили от снимките по-горе, ми хрумна следната идея :)
Изображение
Останалите бутони, които не се ползват ще се деактивират за да не се цъкат, като се разлепят бутоните и под тях се сложат кръгчета хартийка за да предотврати контакта!
Имам още работа разбира се, отпред и отдолу ще скрия всичко с дървен материал освен екрана, който ще се плъзга и ще се спуска максимално близо до стената за още по добро затъмняване.
Осветлението зад корниза, което още не съм направил първоначално си мислех да е с лед лента на 12V, но за по евтино се чудя дали да не го направя с по 3 луминисцентни пури по 18W, защото имам такива и с електроника от изгорели енергоспестяващи лампи 18W защото също имам такива. Малко ще трябва да си поиграя но ще стане.
Сега остава да си пооправя малко стаята :lol:
Все още не съм оправил, но заснех един видео клип на екрана за да го видите в действие, а по-натам и с филм: http://www.youtube.com/watch?v=3fx9VP-D ... e=youtu.be
Не съм се справил много добре със залепването на екрана върху тръбата и по средата малко ми увисва, но мисля че това няма чак толкова да пречи, ще разберем по-натам.
Надявам се да ви е харесало, споделете вашето мнение и коментари :)
MamaMy - майстор
Браво. Доста нестандартни решения използваш, но ти се получава добре. :) =D>
bulhomes2 - майстор
Поздравления и от мен :prayer: :prayer: :prayer:
fox_vt - майстор
Определено не си с две леви ръце :wink: очакваме развитие :)
Nortek4648 - специалист
Екрана вече е отдавна готов, има още какво да се пипне но са дреболии и засега така си го ползвам.
Затворих всичко с ПДЧ като отдоло където излиза екрана, от ляво и от дясно е надигнато с парчета ламинат 6мм за да може екрана да се плъзга в получения отвор, като предварително съм залепил отпред на ПДЧ-то вместо кант една лепяща лента която е от плат и екрана се плъзга по нея хем да се самопочиства хем да не се драска. Стана идеално.
Колкото до проектора засега прожектирам със самоделен проектор (шрайбпроектор) , като монитора ми е 17" и картната излиза извън екрана. Скоро ще взема някой 15" за да може всичката светлина и картина да попада само на екрана, защото околната вкавра всетлина в стаята, но като за тея пари и краен резултат е повече от добре.
- http://www.youtube.com/watch?v=zx_yzp4O ... e=youtu.be
- http://www.youtube.com/watch?v=435ByZiiDPc
- http://imagizer.imageshack.us/v2/800x60 ... 1/31ol.jpg
nv952 - майстор
Поздравления и от мен.Много е яко.

P.S.
Искам да те предупредя,че тоя контролер който си избрал е голям боклук(според мен) имам цветна ЛЕД лента и изгорих два от тоя модел.Докато не купих един за 50лв и всичко се оправи.
Nortek4648 - специалист
Така е, това е един от най-евтините контролери но той всепак е 6A (max) или по 2A на канал което прави по 24W на канал или 72W общо.
При LED лентите винаги трябва да се оставя 20% запас от захранването.
Една RGB лента от 5 метра по 30 диода на метър е 36W което прави по 12W на канал, значи около 7-8 метра ще е препоръчително да захраниш с този контролер, не повече или трябва да ползваш усилвател...
В моя случай захранвам релета а едно реле консумира грубо около 100мА
Трябва да има някаква причина за да са изгорели твоите контролери. :?
nv952 - майстор
Nortek4648 написа:
Така е, това е един от най-евтините контролери но той всепак е 6A (max) или по 2A на канал което прави по 24W на канал или 72W общо.
При LED лентите винаги трябва да се оставя 20% запас от захранването.
Една RGB лента от 5 метра по 30 диода на метър е 36W което прави по 12W на канал, значи около 7-8 метра ще е препоръчително да захраниш с този контролер, не повече или трябва да ползваш усилвател...
В моя случай захранвам релета а едно реле консумира грубо около 100мА
Трябва да има някаква причина за да са изгорели твоите контролери. :?
Да има причина.Отначало не знаех за каналите и сложих по 5 метра на двата канала.Но вече всичко е направено точно и работи.

Само искам да питам това моторче от Ауди от къде е?В смисъл от чистачки или... .

Тема "Дистанционно спускане и прибиране на прожекционен екран" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: