hidrazin написа:А екрана от каква материя е? Защото ми се търкаля един проектор и мисля за лятото да го прасна на двора в къщата но ...... нямам гладка и бяла стена.Моят екран е от Винил триплекс, който се състои от три пласта плат: бял + черен + бял, обработен е с машина. Трите плата са заляти и образуват едно цяло. По този начин дори да е светло, както аз съм го монтирал над прозореца, като го спусна се затъмнява стаята. От едната страна бялото е малко гланцирано и има проблясъци, което не е подходящо за прожектиране, но от другата страна бялото няма проблясъци и е супер за тази цел.Ще трябва да му мисля някакъв екран и всякакви съвети ще са ми от полза.
Има широчина 150mm и 250mm има коментирано из форума от къде и колко струва- примерно в темата за направата на видео стена за 300лв, съм писал.
Ето как изглежда намотан на роло:

След като го навия на профила ще покажа и други снимки.
Разглеждах из нета и ми попадна и този материал: http://printguide.info/news/edin-neobic ... ,2895.html
Тук за екран използват бял плексиглас от 3 до 5мм незнам как ще е като ефект защото не съм пробвал, но е подходящо само ако не искаш да се прибира и спуска.
Ето до къде стигнах аз с монтирането:

Конструкцията при закрепване може да стане и по други варианти.
На снимките се вижда аз как възможно най елементарно и здраво съм го направил с лагер вътре, като дясната има и гумени уплътнения между болтовете и дървото за да обира вибрациите, но това беше заради предишният дървен профил, който биеше неприятно, вече не са необходими, но не пречат.
Остана да монтирам и ел.мотора, който е от винтоверт но снощи не ми стигна времето за да го довърша.
Довечера, след като се върна от работа ще действам.
Сега редактирах заглавието на темата тъй-като първоначално не мислих да обяснявам кое и как мисля да направя, но щом има интерес към темата ще обясня.
Първоначално мислех управлението на мотора да стане посредством ключ - нагоре и надоло! (което щеше да бъде старомодно...)
Но с времето ми хрумна един доста евтин и идеален за целта вариант, как да управлявам мотора с дистанционо управление:
1 нагоре - прибиране на екрана
2 надолу - спускане на екрана
3 - стоп по желание
4 - включване на осветление, (което ще бъде монтирано пред екрана зад корниза за да не заслепява).
Отделно ще има автоматичен краен стоп при максимално спуснат екран и краен стоп при прибран екран.
Схемата за управление ще покажа по-късно, като съм готов с мотора...
Ако имате някакви идеи и предложения относно управлението с дистанционно, може да я споделите, може да се окаже и по-добра от моята.
От цялата тази философия получавам няколко удобства в едно:
Екрана ще го ползвам както за прожектиране така и за затъмнение на стаята - вечер, като си лягам защото обичам да спя на тъмно, както и ще изолирам балкона, тъй като от него идва студен въздух, макар и саниран защото е външен.
Довечера след като се прибера от работа ще продължавам.