DMN написа:Ами пробвай на твоя ватметър да включиш някакъв консуматор около 15-20W и после паралелно на него тази лампа и гледай, ако разликата е пак 4.7W, значи лампата толкова си консумира. Пък вече колко свети е друг въпрос.Пробвах с 3 уреда 25W,880W,35W показва между 4-5W. А за светенето нямам луксомер, но свети поне 30% по-силно от 15W енергоспестяваща Philips, но луминисцентна.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valio2007
- специалист
30 мнения в "Измерване на LED проблем"
DMN
- майстор
Така е абсолютно - окото лъже. Аз вкъщи замених три 60 ватови лампи с ето такива:
http://www.amazon.de/Osram-Classic-erse ... B005UNYA8A
На тях пише, че са 8W(и са толкова - измерил съм ги) и заместват 40 ватови с нажежаема жичка. Но като ги сложих разлика за окото никаква от 60 ватовите, дори изглежда, че светят по-силно и то не само на мен така ми изглежда. Тъй като нямам луксомер реших все пак да измеря светлината. Намерих един фоторезистор и мултицет и ги сложих на пода. При 60 ватовата резистора показваше 1.2 килоома, а при другата 1.6 килоома(при фоторезисторите съпротивлението намалява с увеличаването на светлината), което показва, че все пак 60 ватовата свети малко по-силно, но на мен и на другите ни се струва обратно.
http://www.amazon.de/Osram-Classic-erse ... B005UNYA8A
На тях пише, че са 8W(и са толкова - измерил съм ги) и заместват 40 ватови с нажежаема жичка. Но като ги сложих разлика за окото никаква от 60 ватовите, дори изглежда, че светят по-силно и то не само на мен така ми изглежда. Тъй като нямам луксомер реших все пак да измеря светлината. Намерих един фоторезистор и мултицет и ги сложих на пода. При 60 ватовата резистора показваше 1.2 килоома, а при другата 1.6 килоома(при фоторезисторите съпротивлението намалява с увеличаването на светлината), което показва, че все пак 60 ватовата свети малко по-силно, но на мен и на другите ни се струва обратно.
hidrazin
- майстор
DMN написа:...........Възможно е да си направил горе-долу вярно измерване. Фоторезисторите без корпус и прозорче нямат IR филтър и отчитат и инфрачервените лъчи. Това че твоя има прозорче обаче не означава че то автоматично е и филтър. Обикновено го пише в спецификациите на фоторезистора.
Та в твоя случай може да си измерил и инфрачервената съставка в спектъра на ЛНЖ и затова да ти е показало по-голяма осветеност.
hidrazin
- майстор
Хайде моля ти се стига си ми хвалил тия китайски недоразумения! Уж по спецификации били 10,8W пък консумирали няма и на половина. Що консумират няма и наполовина, ще светят няма и наполовина.
Слагай си ги в коридора та поне да не се блъскаш из мебелите. И сега недей да ме агитираш пак че много светели а?

Слагай си ги в коридора та поне да не се блъскаш из мебелите. И сега недей да ме агитираш пак че много светели а?
Тема "Измерване на LED проблем" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература