Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valio2007 - специалист
DMN написа:
Ами пробвай на твоя ватметър да включиш някакъв консуматор около 15-20W и после паралелно на него тази лампа и гледай, ако разликата е пак 4.7W, значи лампата толкова си консумира. Пък вече колко свети е друг въпрос.
Пробвах с 3 уреда 25W,880W,35W показва между 4-5W. А за светенето нямам луксомер, но свети поне 30% по-силно от 15W енергоспестяваща Philips, но луминисцентна.
hidrazin - майстор
Как пък ги сметна тия проценти без лусомер? Окото много лъже. Абе карай да върви. Нали още свети и не сдала багажа? Ползвай си я докато още е читава и не му мисли колко гълта.
:partyman:
DMN - майстор
Така е абсолютно - окото лъже. Аз вкъщи замених три 60 ватови лампи с ето такива:
http://www.amazon.de/Osram-Classic-erse ... B005UNYA8A
На тях пише, че са 8W(и са толкова - измерил съм ги) и заместват 40 ватови с нажежаема жичка. Но като ги сложих разлика за окото никаква от 60 ватовите, дори изглежда, че светят по-силно и то не само на мен така ми изглежда. Тъй като нямам луксомер реших все пак да измеря светлината. Намерих един фоторезистор и мултицет и ги сложих на пода. При 60 ватовата резистора показваше 1.2 килоома, а при другата 1.6 килоома(при фоторезисторите съпротивлението намалява с увеличаването на светлината), което показва, че все пак 60 ватовата свети малко по-силно, но на мен и на другите ни се струва обратно.
hidrazin - майстор
Какъв беше фоторезистора? Поне в какъв корпус?
DMN - майстор
hidrazin написа:
Какъв беше фоторезистора? Поне в какъв корпус?
Прикачен файл:
P1120553.jpg
P1120553.jpg (65.53 KиБ) Видяна 1638 пъти
ESPACE - майстор
Само аз ли си мисля, че ако диодите в този корпус са реални 10W ще прегреят здраво? Имам 10W диод и го ползвам за аварийно осветление и виждам от какво охлаждане има нужда.
hidrazin - майстор
DMN написа:
...........
Възможно е да си направил горе-долу вярно измерване. Фоторезисторите без корпус и прозорче нямат IR филтър и отчитат и инфрачервените лъчи. Това че твоя има прозорче обаче не означава че то автоматично е и филтър. Обикновено го пише в спецификациите на фоторезистора.
Та в твоя случай може да си измерил и инфрачервената съставка в спектъра на ЛНЖ и затова да ти е показало по-голяма осветеност. :?
DMN - майстор
Може и така да е, не мога да кажа...Но е факт, че и на мен ми препокриха очакванията и за окото разлика в минус няма, още повече, че светят досущ като тези с нажежаема жичка - 2700 К :).
hidrazin - майстор
Хайде моля ти се стига си ми хвалил тия китайски недоразумения! Уж по спецификации били 10,8W пък консумирали няма и на половина. Що консумират няма и наполовина, ще светят няма и наполовина.
Слагай си ги в коридора та поне да не се блъскаш из мебелите. И сега недей да ме агитираш пак че много светели а?
valio2007 - специалист
С по-професионален ватмер измерих 4.7W и 10.8VA. Каква е разликата между двете? Кое отчита електромера?

Тема "Измерване на LED проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: