• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
kuger - майстор
КИМИ написа:
Царевицата е за по-бързо започване на ферментацията, щом е станало твоето- грижи нямаш:
Я дайте рецепта как правите зелева чорба.
Зелева чорба? Тя си е цялостен продукт от ферментацията. Направи си "правилно" зелето, и тя ще е на лице :) . Написах "правилно" в кавички, защото, колкото и домакинства, толкова и рецепти.
Може да съм писал моята, пак ще я постна.
Зелето, кьосе марка, избирам да е стегнато и добре завило /да не му е отворена "фонтанелата"/, почиствам от външните листа, правя разрез на кръст през кочана, дълбочина около 5 см. Нареждам плътно в бидона с кочана на горе, като поставям пластмасова надупчена тръба за по-лесно претакане. Два кочана царевица, една, две дюли. Притискам и заливам.
Саламурата я правя 4%, като водата е приблизително колкото сметна, че ще е нужно. Ако не достигне правя още малко.
След два дена почвам претакане, докато сметна, че е готово. Пресичам с калиев сорбат /количеството го коментирахме по-горе/.
После....., после търся мазно, холестеролно свинско.

Off: Съпругата помага на съседите в отглеждането на стадо пуйки, домашни, не бройлери. Сега ни канят да си изберем една. Обещавам, че ще я заведа /пуйката/ до бидона, да се запознаят :-D
stiv1961 - майстор
Кими може би пита как се прави зелева чорба за ракията :) . Аз сипвам в една купа зелев сок, нарязвам на ситно един стрък праз/ обичам да е по- гъста/, натрошавам малко суха люта чушка и посипвам отгоре червен пипер. После с лъжицата- глътка ракийца, две лъжици чорба ...... и след малко започвам да сссссссъскам :-D
Pgv64 - специалист
По повод зелевата чорбица , ето и една рецепта от мен.По- точно тя е от баща ми:
печени сухи люти чушлета се стриват на ръка в малка тенджерка пълна до малко над половината с зелев сок, слагаме ситно нарязан праз и една скилитка чесън.Сипва се около 3-4 лъжици олио и се кипва това чудо на котлона.После сипвате ракийка и отпиваате хууубава глътка.Кусвате малко от чорбето и... ревете кат саранска мечка от кеф и люто :-D Който не държи на люто може да си препече филийка хляб.Да ви е сладко :partyman: !
stiv1961 - майстор
Pgv64 написа:
Сипва се около 3-4 лъжици олио и се кипва това чудо на котлона.!
Не съм пробвал топла зелева чорба :? , другата седмица ще приготвя с кипване :partyman:
Илчо Илиев - майстор
Айде да ви кажа и аз една рецепта за чорбица със зеленца(зелев сок)...
Необходими продукти:
-Зелев сок 2л
-вода2л
-праз 3 стръка,по-тънки или 2 големи
-500гр сланина /мазно свинско или две сериозни шепи пръжки( при този случай трябва и мас или олио за запържване на праза)
-лющян(девесил) 1 шепа...ако има
-3 яйца+ мааалко лимонтузу
- 150 гр фиде
-чер и червен пипер по 1 кафяна лъжичка или кой колкото харесва...

Праза се нарязва на полумесеци, средно едро, сланината на кубчета 2/2 см..
В подходяща тенджера се запражва сланината, като станат пръжките готови за ядене се слага праза да се изпъжи, като омекне добре се слагат пиперите и се залива с водата, като поври поне 30 мин, се долива с зелевия сок докато стане нормално солено и кисело(не е казано,че трябва да се сложи точно 1л зелев сок, може повече или по-малко), като заври се слага фидето, като се свари и то, ако има девесил, и той се слага и се застройва с яйцата, разбити идеално с малко лимонтузу,за да не се пресече застройката...

п.п. В различните краища на Бг различно и казват на тая чорбица,но за мен тя е може би най- добрата,вряла ,с ракийка...
Pgv64 - специалист
Оох ,оох, то си е цяла манджица с тая сланинка... ееех убавинка.Само като чете човек и му се допива с това мезенце :-D
offvt - специалист
Помогнете със съвет! Измина само месец и нещо откакто сложих киселото зеле. Сокът е достатъчно солен, но още не е резлив. Зелките обаче започнаха да омекват. Благодаря
kuger - майстор
Бидона да не е на много студено място и да се бави ферментацията? Зелките ще омекнат, нали ферментират, лошо ще е ако се разлигавят.
filmatoplo - майстор
Вчера жената изкара от нашето зеле да прави сарми :tonqe: , зелевата чорба още не реже и зелето още не е омекнало за кисело зеле , но сармите станаха :drinkers: .
КИМИ - специалист
offvt написа:
Помогнете със съвет! Измина само месец и нещо откакто сложих киселото зеле. Сокът е достатъчно солен, но още не е резлив. Зелките обаче започнаха да омекват. Благодаря
Щом омекнат зелките и с проба стават сърмите-
пресичай го незабавно.
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: