• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
penata - специалист
Johny написа:
Милен написа:
В момента ползвам еднофазен и трифазен електромер. Трифазния ток е прекаран преди 25 години. Цената по която плащам консумираната енергия е еднаква и за двата електромера. За ново прекарване на трифазен най добре да се пита в КЕЦа на местното енерго, какви са условията и таксите. Цената на енергията със сигурност е еднаква за двата вида.
Прав си. Моят тъст по същият начин харчи 3фази за банциг и др. 3 фазни, а къщата е захранена монофазно и цените са еднакви.
е точно това ме интересува дали все още е така :?: за ново строителство
Милен - майстор
Аз какво съм написал :-D . Цените за битови потребители са само едни, няма разделяне на трифазни и монофазни, а само по тарифи - дневна и нощна. Разгледай това http://www.dker.bg/prices_el.htm и сайта на твоя доставчик на еленергия. Най-вероятно доставчика ти има по-високи такси за прекарване на трифазния ток, но това е само еднократно в началото.
GeorgiRadevDu - специалист
Ако е ново строителство и тепърва ще си отваряш партида, по-изгодно е
трифазно захранване. До колкото знам цените на Е.ОН за присъединяване на нови битови абонати е еднаква за моно и трифазна
енергия- около 500 лв. , в нея е включена табло мерене на границата на собствеността, електромер, главен предпазител, заземител и захранване на абоната до 25 м. Разделяш обекта на на кръгове и според консумацията на трите фази. Така няма да усещаш падовете на напрежение (досадното премигване) , при включване и изключване на
по-мощни консуматори.
pavelari - майстор
Значи има една особеност ако се отчитате със стар електромер - електромер с диск. Тези електромери са "Елементарни" асинхронни двигатели /не точно но почти/ и при монофазно или изобщо несиметрично натоварване се получава елиптично въртящо поле и това се отразява на скоростта на въртене на диска. това често е в полза на потребителя защото диска "бие" - някой друг има ли подобни наблюдения.
penata - специалист
GeorgiRadevDu написа:
Ако е ново строителство и тепърва ще си отваряш партида, по-изгодно е
трифазно захранване. До колкото знам цените на Е.ОН за присъединяване на нови битови абонати е еднаква за моно и трифазна
енергия- около 500 лв. , в нея е включена табло мерене на границата на собствеността, електромер, главен предпазител, заземител и захранване на абоната до 25 м. Разделяш обекта на на кръгове и според консумацията на трите фази. Така няма да усещаш падовете на напрежение (досадното премигване) , при включване и изключване на
по-мощни консуматори.
Благодарности и на теб.Сега съм на ясно
Милен - майстор
pavelari не знам дали диска на трифазния ми електромер бие при монофазно захранване, но откакто го смениха с нов също индукционен, ме бие по-яко в джоба. Или новия е по-чуствителен или лабораторията са го настроили да показва с положителна грешка. :veg:
pavelari - майстор
Миленски, моето менение е, че чувствителен значи незаконен /в ущърб на потребителя/. Как така един електромер ще прави два оборота вместо един например - поне така си тълкувам понятието чувствителен. Иначе всички електромери с диск имат т. нар. инерция заради потока създаден от фазовите проводници дори и без да има ток - това е едно едва забележимо въртене на диска, което винаги се е настройвало да е в посока - консумация :) - но това е много малка мощност едвали достига и стотинка на месец. Въпросния електромер да се сравни с контролен и да се демонтира ако трябва. Редно е ако има отклоненние от допустимата грешка на уреда да се търси отговорност в производителя.
Милен - майстор
По-вероятно е стария да е мерил по-малко, беше 30 годишен 60 амперов красавец. :roll: А тоя новия трябва да го проверя, че нещо ме съмнява :|
Johny - майстор
Милен написа:
По-вероятно е стария да е мерил по-малко, беше 30 годишен 60 амперов красавец. :roll: А тоя новия трябва да го проверя, че нещо ме съмнява :|
Като направиш проверката кажи какво си констатирал, защото и на мене с новия електромер ми е нанагорно. Правих контролно мерене 1 месец, но през лятото и със стар електромер, и нямаше съществена разлика за съжаление.
  • 1
  • 2

Тема "три +монофазно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: