• 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
kuger - майстор
Второ вино? Против съм. Или ще пия вино, или /и/ ракия.
Аз също сложих бентонит, и аз мерих със златарска везна, но само да разделя пакета на две.
След бурната ферментация си го откалих, след като захарността падна на нула сложих бентонита за седмица. Пак откалих, но си иска студ винцето, много леко мътнее, но е превъзходно.
Второто? То си е за ракия.
За мен горчи слабото вино, с нисък алк. градус. Дали горчи от бентонита?
Вкисването е друг процес, дали от ниска захарност, дали ферментацията е преминала в друг процес, спецовете ще кажат.
Що като мина тихата ферментация, и се избистри, не стопира процесите със серниста?
Последна промяна от kuger на вт дек 17, 2013 8:25 pm, променено общо 1 път.
stiv1961 - майстор
bulhomes2 написа:
Щото миналогодишното ми второ без никакви химии на последната (разгеле) бутилка се вкисна. Та рекох сега да карам по рецептите от форума.
Да де, ама бентонита е за избистряне, не за стабилизиране.
КИМИ - специалист
kuger написа:
...
За мен горчи слабото вино, с нисък алк. градус. Дали горчи от бентонита?...
Не не горчи от него- бентонита е напълно безвреден- има го в природата"креда".
Ползвайте го смело според описанието на опаковката- увлича към утайката и доста
вредни за виното съставки, които след откаляването се премахват и виното става по-бистро и по-здраво. :drinkers:
bulhomes2 - майстор
Грешно казах. Бентонита и сернистата ги сложих месец след като го извадих от джибрите. Тоест след края на вторичната. По разписание можех след седмица да го бутилирам, но нямах време (или "имах от първото" е по-правилно) та сигурно месец мина и от тогава. Бидончето си беше пълно до дупка - за кисело - не е кисело - горчи. Иначе има алкохолен градус - на втората чаша ме замайва, но ми е гадно на вкус. Почти съм сигурен, че вкуса е от бентонита.

Стив, казах вече - рекох да го изкарам до края по предписанията.
Прикачен файл:
IMG_4820.JPG
Ясно е кое е първото. И без бентонит след едно откаляване си е бистро и черно, че чак синее. Но е малко, знаех, че няма да изкара до след Нова Година, та не си играх с бентонит и серниста.
КИМИ - специалист
bulhomes2,
доказано е че е по-добре с парите които даваш за захар за 2-ро вино(2лв./кг) е по-добре ноември да си беше купил грозде (памид, каберне 0.60ст./кг) и да си беше направил вино в повечко и после всичките джибри в казана за ракия и си напред. :yawinkle:
bulhomes2 - майстор
Не обичам гроздова ракия и затова. Даже джибрите и утайките ги подарих. Иначе ме молиха с грозде. Ама не съм голям пияч. До Март едва ли щях да съм изпил второто, та да купувам още. При условие, че съм новобранец във виното и не е сигурно дали ще го предпазя от вкисване - видя ми се лоша идея.
stiv1961 - майстор
bulhomes2 написа:
не е кисело - горчи. Иначе има алкохолен градус - на втората чаша ме замайва, но ми е гадно на вкус. Почти съм сигурен, че вкуса е от бентонита.
Не е от бентонита, гаранция. А щом горчи а не киселее и те замайва разреждай с кола или фанта, така ще имаш и за по- дълго време.
А, и друго- второто вино е за неканени гости, първото- за близки и приятели :) :partyman:
kapanec - специалист
Бентонита и серниста та ги слагам веднага след като премине бурната ферментация което е от 5 до 7 дена.Именно тогава го отделям от джибрите и му слагам Бентонита и серниста та киселина после само от калявам и консумирам
kuger - майстор
kapanec написа:
Бентонита и серниста та ги слагам веднага след като премине бурната ферментация което е от 5 до 7 дена.Именно тогава го отделям от джибрите и му слагам Бентонита и серниста та киселина после само от калявам и консумирам
Сладко вино обичаш явно :-D Та нали тихата ферментация довършва захарите в алкохол?
Сернистата убива дрождите.
bulhomes2 - майстор
И аз тъй разбрах. Че сернистата прекъсва всякакви фермрнтации нататък.
  • 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: