• 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62 - майстор
КИМИ написа:
Във Франция са слагали серниста киселина преди 200 години, тука още се чудим да не се минем нещо. Винопроизводството си има технология както всяко друго производство и основния плюс на тази технология е един контролиран процес със предвидими резултати.
Има 10 прости стъпки, които ако се спазват се получава вино по-хубаво от 20-левовите в магазина.
Ами то моето винаги си е било по-хубаво от купешките боклуци :lol: Прави разлика м/у винопроизводство в технологични условия и винопроизводство в домашни условия. В първият случай говорим за производство на тонове вино /което трябва да издържи доста време поради ред причини/ и то в по-голям процент направено по химичен път, а не от грозде. Във вторият случай говорим за примерно 200-300л. до тон вино, което е на 100% направено от грозде и се изконсумирва за един сезон. Вярно е, че трябва да се спазват правила, но в случая някой неща са просто излишни. Да не мислиш, че предците ти са слагали на времето дрожди и серниста киселина в джибрите, и предполагам, че са правили много по-добри вина от сегашните. :drinkers:
КИМИ - специалист
Stefan_62 написа:
Да не мислиш, че предците ти са слагали на времето дрожди и серниста киселина в джибрите, и предполагам, че са правили много по-добри вина от сегашните.
За по-добри незнам, но повече със сигурност, слушал съм спомени от дядо ми когато бил млад как вечер се е изнасяло вино от мазата в големия бакърен котел,
гледката със сигурност е била потресаваща като му знам размерите. :mrgreen:
Stefan_62 - майстор
КИМИ написа:
За по-добри незнам, но повече със сигурност, слушал съм спомени от дядо ми когато бил млад как вечер се е изнасяло вино от мазата в големия бакърен котел,
гледката със сигурност е била потресаваща като му знам размерите. :mrgreen:
Абсолютно си прав Изображениетака е било на времето, въпреки, че и сега го практикуваме понякога този начин когато сме силна компания. Имам едно медно котле около 2-3 оки и се пълни с руйно винце и се подава от ръка на ръка, пък кой колкото му държи глътката :lol:. Както казах всеки си прави виното както си знае и всеки си го харесва малко или много, важното е крайният резултат да е добър и хубавите моменти с компания да са по-често. Но трябва да се и дават по някой съвети в темата, че има колеги които тепърва се сблъскват с правенето на вино и произтичащите по някога проблеми. Важното е да сме живи и здрави и да си консумираме производствата. :partyman:
kapanec - специалист
Технологията всеки си я прави кой както си знае(от баща,дядо.приятел) или интернет. Но от хубаво грозде здраво(и подходящи сортове) + или - всички други добавки който ги изредихте И най вече хигиена и постоянна температура в помещението винаги се получава добро вино :wink: :drinkers:
Последна промяна от kapanec на чет дек 19, 2013 1:04 pm, променено общо 1 път.
teon - специалист
Stefan_62 написа:
teon написа:
...според мен, който НЯМА намерение да слага културни дрожди, да НЕ слага и серн. киселина при мачкането...обратното е ЗадължителнО.
Добре де дайте се обосновете, а не давайте само мнения. Както писах преди малко аз ДРОЖДИ никога не съм слагал СЕРНИСТА да и досега развалено вино съм нямал НИКОГА. :drinkers:
...обосновката ми е: чрез сернистата к-на сложена при мачкането се цели унищожаването на дивите дрожди, и тогава при вече 'стерилния' материал да се посеят културните...затова дадох мнение,че който няма намерения за питомни дрожди, да не 'трепе' и дивите...серниста к-на и фитил се намираше и преди 30 години по винпромите...дрожди за първи път сложих аз миналата година и не намерих никаква разлика...основното както го каза е хигиена,чисти съдове,подходяща температура...
КИМИ - специалист
Който иска 10-те стъпки за направата качествено домашно вино, което става по-хубаво от 8-15-левовите бутилки в хипермаркета и да му излезе под 2лв. при това доказано от грозде без сухи добавки- да ми пише на ЛС- ще му дам 10-те стъпки, изпълнява без промени и печели най-хубавото вино.
Тука вече съм потресен от коментарите, no comment...
bulhomes2 - майстор
Кими, разочароваш ме. Кажи от кое точно си потресен, че поне аз оставам изумен! crez е споделил една рецепта в началото, още никой не я е оспорил, а ти си потресен от нещо?!? А ти вярвах...
КИМИ - специалист
Потресен съм от отричането на сулфатирането след смачкването- това е скандално, има загнили зърна, прах от дъждовете, всякакви болестотворни бактерии- не мога да повярвам че някой си купува за 300лв. хубаво грозде каберне и се стиска за 1.50 за серниста и 4 лв.. за дрожди и прави киселяк с груб вкус на селско вино с танин по дедовия начин без да маха чепките и виното му напролет вкисва и даже ракията после е кисела.
Аз също съм инат човек, ама да си инат да не искаш да си направиш хубаво вино- това не го разбирам- ми опитай 1 година, спазвай технологията и после дай оценка- нищо не рискуваш.
bulhomes2 - майстор
Ма те хората не са го отрекли. Те така го правят. И аз миналата година не сулфатирах и култивирах, тая година го направих, но не че ми е било зор за парите, а че не знаех. И двете години си стана добро (да са не повтарям какво викали хората). Виж - тая година второто не ми стана и трябва да обвиня или бентонита или сернистата киселина. По-ми е удобно да е бентонита, а и вкуса ми напомня на креда. Едва ли някой не е пробвал дрождите и сулфатирането заради цената от 3-5 лв, а заради вероятността да съсипе с нещо непознато тазгодишната реколта.
КИМИ - специалист
Ето ги 10-те стъпки за домашно вино екстра:

1. Смачкваш гроздето.
2. Веднага(повтарям-Веднага) сулфитираш със 1г/л. серниста киселина(100г/100кг.). Разбърква се в 5-6л. от мъста и с разбъркване се размесва в общото.
3. Премерваш веднага(до 2ч.)зах. градус с виномер- 24% за червени и 22 за бели вина.
Преди да мериш- прецеждаш течността през тензух за да няма колеми частици- виномера мери вярно на 20гр.С температура на мъста, ако е 17гр.С- прибавя се 1% захарност(грубо).
И ако захарността е по-малка се добавя захар, размита в ширата 1 кг захар на 100кг вдига зах.% с 1 деление, т.е имаме 100л мъст на 20%зах.- добавяме 1Х4=4кг. захар за червено вино, разбърква се до стопяване в кофа мъст и с бъркане се добавя. Сулфитирането е консервант- премахва вредни за виното бактерии от загниване, плесен и др.

Та вече имаме сулфитирано и с достатъчен зах. градус шира.

Операциите веднага след смачкването са приключени.

Следва приготвянето на дрождите, закупени от магазина- според предписанието- да се забъркат с топла вода и 1 лъжица захар да бухнат за 2-3 часа.

4. 2-3 часа след сулфитирането(но не по-рано) се посяват културните дрожди- може и само отгоре, може и с много леко разбъркване отгоре. Следват 10 дни на всекидневно минимум двукратно бъркане на шапката докато всичко се размеси, капака на съда да не е плътно стегнат, все пак да не е и без капак за да няма винарки- те са вредни. Културните дрожди за разлика от дивите(естествените) разграждат захарта даже и над 14%алк. градуса и виното става по- силно, съответно по-здраво и хубаво.(дивите загиват на 10 алк. %). Който иска слабо и предразположено към оцетно вкисване вино може и да не влага дрожди.

Значи 10 дена минаха в бъркане, мерим с виномера- ако зах. гр. е 0- следва
5. Източваме само виното в по-малък бидон- напр 60% от съда за ферментация и понеже вече виното въздух не трябва да вижда- бидона се пълни догоре и на капака му се монтира воден клапан или маркуче в буркан с вода.
6. Чакаме 2 седмици, нито пием, нито нищо.

От началото на т.4 до края на т.6 се подържа температура 15-22г.С в помещението!
7. После откаляваме(да се изхвърли утайката от дъното на бидона)- дълго маркуче вързано за пръчка на 5-6 см. над дъното- прехвърляме виното в други съдове, измиваме го от винената кал по дъното и пак връщаме виното в него и пак на воден клапан. С тая утайка изхвърляме умрели дрожди, киселооцетни бактерии и др. неприятни за виното неща.
8. След още 2 седмици би трябвало да имаме младо вино.

Ако виното ще се изпива до Зарезан- повече нищо не му се прави- нагъва се на пиенье като се точи смело от канелката на бидона- отгоре и да има празно в бидона- не му пречи до пролетта. :drinkers:

(Ако ще се бутилира- има още 2 стъпки- бистрене и повторно сулфитиране- ето ги:
9. Бистрене с бентонит разтваря се в малко вода и се добавя, след 1 седмица с маркуче на пръчка(описано по-горе)се откалява 2-ри път.
10. 2 часа преди наливането в бутилки за отлежаване се слага 0.5г/л серниста киселина(50г/100л.) и после се бутилира за отлежаване с години.)

ПП. Който няма да бутилира вино за след 1-2-5 г., а ще си го изпие до лятото т.9 и т.10 можеь да ги пропусне.

Остава още само едно, приятели- да изкарате един бял лист и да си препишете това дословно. Поздрави.
Последна промяна от КИМИ на пет дек 20, 2013 10:32 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: