• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 107
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
ttttttd написа:
Въпроси към всички компетентни:

Руснака твърди че горелката работи от Ф115 на комина до ф120 най добре.И температура на димните газове от 120гр .Като мощноста на горелката може да бъде от 2,5кВтч до 15кВтч в зависимост откошничките и предната решетка.

Това означавали,че ако завиша диаметъра на комина,съответно преизчисля размерите на горелката ще получа повече мощност от горелката?И до какво фи би могло да се завишава комина съответно горелката изчислено по формула чисто теоритически?

От двете изказваня на hr.hristov57:и LazarGanev: Полудях от размишления и идеи.
И си мисля,че специално за тази експерименталната горелката комина(тягата реализирана от него),ще ме отведе до по качествен резултат.Съответно още една доработка на котела на димните газове(просто още една малка водна риза със 5 или 6 търди ф50)на мястото на кюнеца от 110см би допринесла чувствително в полза на КПД на котела.

След разговор с ,,sian,,който ми разказа за неговото парно възникна един въпрос.С колко глидера трябва да надвишава нормата за една стая радятора ,че да я отоплява с температура на водата 55гр - 60гр а не 80гр.Примерно стая 20 квадрата без изолация.Въпроса взниква и от думите на колегите,че атоматичните пелетни горелки работят 55гр - 60гр на водата.Съответно радяторите трябва да са по голями.Въпроса е с колко?
Въпросът с комина е малко сложен. Руснака казва диаметъра , но не казва дължината на комина, 5 ли 10 ли ..., а това си е важно. Всъщност колкото е по дълъг комина трябва и да е по широк за да се намалят загубите от триене. Оказва се понякога, че 5 метров комин с ф120 може да има по голяма тяга от 10 метров с ф150 примерно.

Засега никой от уж знаещите не казва колко кубика въздух е нужен за пълното изгаряне на кг. пелети. Предполагам че не знаят, а само пъхат разни уредчета по комините след котела и докарват стойностите с врътките на контролера до някаква цифра дето са им казали :lol:
Ако знаеш това сметките за горелката са лесни.
LazarGanev - "Велик майстор"
ivanovbg написа:
Засега никой от уж знаещите не казва колко кубика въздух е нужен за пълното изгаряне на кг. пелети. Предполагам че не знаят, а само пъхат разни уредчета по комините след котела и докарват стойностите с врътките на контролера до някаква цифра дето са им казали :lol:
Ако знаеш това сметките за горелката са лесни.
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=& ... GQ&cad=rja
Иванов, като отидеш на доктор, предполагам че не искаш от него да ти измисли ново лекарство, а да познава измислените до момента и да ти предпише правилното, нали. От проектанта на отоплителни инсталации не се иска да знае как се проектира котел, от проектанта на котли и горелки не се изисква да може да проектира отоплителни инсталации, нито да ги изгражда и настройва. Всеки знаещ си е знаещ в областта, рядко се случва фармацефт да открие формула за газирана напитка :wink:
ivanovbg - майстор
Лазаре, и да ти кажа - аз съм автодиагностик, тоест ремонтирам, настройвам и тунинговам коли и цялата им прилежна електроника и работа с различните видове горива. Даже и печките им на бензин или нафта(2,5 - 5,5 киловата с алуминиев топлообменник). Най важното е въздуха. Всяко гориво си иска неговото количество въздух. Той определя максималната мощност на колата независимо от количеството гориво.

Та ти простичко можеше да отговориш - Не знам от колко въздух се нуждаят кило пелети за да изгорят, но мога да премеря температурата примерно!
Но явно мислиш че по този начин ще се изложиш.

Човека иска да направи по мощна горелка, но проблема не е само в количеството гориво което ще вкара в по голямата горелка. Трябва му и съответното количество въздух. Понеже въздуха се определя от тягата на комина трябва да се търси баланс. С вентилатор е доста по лесно. Все едно кола с турбо. Лошото в случая е тягата силно зависи от температурата на димните газове. За да се осигури нужния дебит при по голямата горелка много е вероятно да трябва да се повиши и температурата на димните газове в комина което ще води до по големи загуби. Това пък евентуално би се отстранило с по голям комин или ...

Така че вместо да заяждаш човека за КПД, можеше поне да споделиш при добра настройка на пелетен котел каква е температурата на газовете в комина при различни мощности. Предполагам че с твоя уред без проблем можеш да го замериш и сигурно го правиш в процеса на настройката или поне можеш да го измериш и да кажеш.

Не искам да те обидя, но помисли за приноса който можеш да дадеш.
Ta ако с тебе разменим по 1 лев никой няма да стане по богат, но ако разменим по 1 идея ... и двамата ще сме по богати.
:partyman:
saraneron - специалист
bulhomes2 написа:
ОК. Драскаме всичко до тук и автора да обясни от началото!
Ок! Обаче ,той в момента започва да съзрява какво става покрай него.Изведнъж научава неща, които не е знаел и осъзнава колко се е заблуждавал.Докато до вчера подскачаше от радост ,че горелката му гори 1 кило пилети на час, сега бърши сълзи ,че неможе да гори поне 7 кила!Добре ,че започна да схваща какво са му казали преди месец ,кой накъде отива и от къде се завръща!Също е добре ,че илюзиите свършиха и не си натресе някой проблем с мощен котел да опукат от студ хората през големите студове!Лазар, ако има време и желание защото има възможности,да анализира проблема ,все едно той е конструктора на изделието и да разтработи алгоритъма.Какви изходни данни трява да има и стъпка по стъпка да се изчисти разработката ,която е с ограничен ресурс за надграждане!И да се каже , да работи ,но става за експлоатация с ограничено приложение ,защото......... и се изреждат недостатъците!Сега чакаме човекът да направи грешната стъпка а той това го умее ,защото е амбициран и ние да го оплюем.!Лошото е ,че малко се възгордя в началотои ,не питаше а парадираше,ама има в него и доброта и човещина, не може да се отрече!А като чета и държи на пиене , и на едене че и на бой,с две думи ,наш човек!
Последна промяна от saraneron на пет дек 20, 2013 7:35 am, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Иванов,има съотношение на въздух пелети което обаче не го знам :) Но помисли:
1.Качеството на пелетите е различно.
2.Тягата на комина/която зависимост при принудително нагнетяване на въздуха е малка/ е различна.
3. Температурата на подавания въздух е различна.
Температурата на димните газове зависи от конструкцията на котела и площта на водната риза.
И накрая-при автомобилите при константно качество на горивото има ламбда сонда,а при котлите би трябвало да е още по нужна :)
saraneron - специалист
VLADO66 написа:
Иванов,има съотношение на въздух пелети което обаче не го знам :) Но помисли:
1.Качеството на пелетите е различно.
2.Тягата на комина/която зависимост при принудително нагнетяване на въздуха е малка/ е различна.
3. Температурата на подавания въздух е различна.
Температурата на димните газове зависи от конструкцията на котела и площта на водната риза.
И накрая-при автомобилите при константно качество на горивото има ламбда сонда,а при котлите би трябвало да е още по нужна :)
Да попитам, няма ли зависимост м/у калоричност на горивата и тяхното окисляване/изгаряне/ от там с достатъчна точност да се определи каквото е нужно, за бензина знаеш колко кислород/или въздух са ти нужни/,колко е калоричен пак знаеш, пилетите знаеш че са 4,7киловата на килограм и така..... просто тройно павило!По някъкви причини се очаква неточност но ламбдата ще корегира !
LazarGanev - "Велик майстор"
Иванов, аз не виждам смисъл човек да отговаря на въпроси, на които не знае отговорите и не му трябват :? . Количеството на въздуха за изгаряне на кило пелети го интересува проектанта на горелки за да избере нужния вентилатор и да го вложи в горелката, аз не съм такъв. Аз ( и ти) като диагностик разполагам с готова произведена горелка ( двигател) и трябва да я настроя да работи в правилен режим. От мене се иска да настроя въздуха спрямо количеството гориво, аз не се интересувам как проектанта/конструктора е избрал вентилатора на горелката. За целта използвам "разни уредчета", както ти обидно ги наричаш (учудвам се, след като и ти си диагностик). Вместо да меря горивото и да изчислявам количеството на въздуха - боцвам сондата в комина и меря ламбдата - коефициента на излишък да въздух и после ако има нужда коригирам въздуха ( чрез оборотите на вентилатора или чрез клапи - според конструкцията на горелката, за да влязат стойностите в предписаните от производителя граници. Точно както си го описал :) :
Предполагам че не знаят, а само пъхат разни уредчета по комините след котела и докарват стойностите с врътките на контролера до някаква цифра дето са им казали :lol:
Трябва да кажа, че един опитен диагностик с достатъчна точност може да настрои горелката и без разните му уредчета, както и да е. Но тези "уредчета" (за по няколко хиляди лева) не показват колко въздух изгаря горелката ( и няма нужда), а само дали е много или малко.
Колкото до тази гравитачна горелка - аз си казах мнението, че ще намери своето място, но както каза saraneron - тя е с ограничени възможности за надграждане. Мощността и зависи и е ограничена от тягата на комина, но това не е проблем за една битова инсталация, 5-10кВт са напълно достатъчни в повечето случаи. Не разбирам амбициите на автора да прави опити и хаби ресурси в конструиране на 50кВт горелка - това е бита карта по много причини. Такива мощности се ползват за обществени сгради - кой болен мозък на хотелиер или директор на детска градина ще даде пари за подобно нещо, без сертификати, без никакви гаранции за работа, за мощност, за безопасност? Като казах безопасност - това ми беше основния въпрос в началото - каква е защитата от обратен огън. После изгледахме едно клипче, което не можа да ме убеди, че няма опасност от обратен огън и подпалване на бункера с пелети. Автоматичните горелки имат по няколко (поне 2-3, до 4-5) защити в това отношение. Така че както казахме - горелка си има своите плюсове и минуси и е добре да се опишат и да се имат предвид от всеки който се колебае да направи своя избор. Може някой да се захване с направата на списъци с плюсовете и минусите, пък останалите ще помагаме, пък после може да се обсъждат мерки за преодоляване на някои минуси. :)
big_death - специалист
A тъй ! Заровете томахавките и давайте напред и нагоре по темата ! Сега аз като по-прост да кажа : бе аджеба не може ли някак да се сложи няква клапа на тоя въздух за да може да се регулира и да речем при настройката на някои пилети като вече знаеш каква температура се достига , да речем при по нискокалорични да се увеличава или намалява въздуха за достигане на нужната температура ? А примерно кошничката да е с максимален размер дупки-демек приток на въздух ?
m.lukanov1951 - специалист
http://www.pelletron.ru ,чукваш устройство и работа и най- долу на страницата има таблици, който дават отговор на въпросите за необходимата тяга,височина на комина и други полезни неща.

Самата конструкция на горелката се прави от квдратна тръба 100/100мм и нея се пъха кошницата с решетките точно под вертикалния профил и се застопорява с винт странично, сега вече би трябвало всичко да е ясно.
ttttttd - специалист
Така:

Започнах тестовете с по голямата горелка не защото не съм доволен от резултата. А защото исках да си уясня дали по подадените дани в таблицата от производителя ще се припокрият изчисленията.Говоря за таблицата за височина ширина и тяга на комина.Както и неговата температура плюс температурата на околната среда.

1 Нямам намерения да правя 50кВтч горелка. LazarGanev
2 Нямам намерения да продавам на търговски обекти и обществени сгради :-D
3 Имам всичкото време на света за това го правя.

В този ред на мисли искам да кажа,че не търся признание и хвалбствия както твърдиш,,saraneron,,Аз съм ги получил когато трябваше и за това сега има цялото време на света .Ако ме разбираш.Мислете му вие.

И не се убиждайте но неможете да четете.Казах ви разполагам с пълната документация от изчисления таблици чертежи .
Възможни проблеми.Често задавани въпроси и така на татък.Правя си труда защото разполагам с всичкото време на света.Да покажа какво би се случило колко може защо е така.Защото тези въпроси неминуемо се въртят в главите на всички.
Мислех си,че вещите ще започнат да обясняват на нормален разбираем език в подробности материята която добре познават.Защото в този форум не всички са специалисти и не това се цели.Форума е за помощ най общо казано(да си помогнем и решим проблема заедно).Но не се получава за съжаление.
Аз за мен съм убеден в способностите на горелката.Това,че развива 80гр на втора степен на помпата а стаите са 20гр означава,че не са оразмерени радиаторите спрямо помещенията това трябваше да напишете.И от къде да дойде аванса при -17 отвън.Трябва радиаторите да работят на 120гр за да се получи :-D :-D :-D 20гр в помещенията.А не,че горелката е виновна.И че не гори достатъчно пелети (7кг на час) :-D :-D :-D

Заигравам се винаги и със всичко до като не изцедя макса.Такъв съм.Дали ви харесва ,Не ме интересува,, :-D :-D :-D :-D :-D Пиша тук във този форум защото открих съмишленици.Телефона не спира да звъни.Личните са ми на макс имела също.На хората им харесва и горелката и темата.А това,че две три мърморещи старчета са поизнервени тяхна си работа :-D :lol:
Няма човек от тези дето са ми писал или говорили по телефона да не е изразил мнение,че тук в този форум не веднъж са се опитвали да ги обезкуражът в начинанията им.Явно е традиция :-D :-D :-D .
И не на последно място твърдя,че не четът правилно.Казах разполагам с цялата документация.Това би трябвало да ги провокира,че съм една крачка по напред и въпросите дето задавам са чиста проба изпитание за тях. :-D :-D :-D :-D

Ето една от таблиците:

Цитат:Ще ви давам по един залък имфо на всеки 10 дни за да не изгубите интерес :-D :-D :-D :-D :-D така пишеше един господин в Полския сайт.167 страници го чаках но го дочаках :-D а вие :-D ШЕГУВАМ СЕ.

http://dox.bg/files/dw?a=1393b96497

Прикачен файл

снимка0236.jpg
Последна промяна от ttttttd на пет дек 20, 2013 2:44 pm, променено общо 4 пъти.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 107

Тема "Пелетна горелка ръчна изработка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: