От мобилни телефони до цифрови камери
gogo7777 - майстор
Като разбереш, че линейния регулатор е неефективен, сам ще търсиш импулсен.
Защо не е ефективен (само не споменавай КПД)? Аз ползвам линейни захранвания в много по тежък режим и нямам проблеми...всичките са ми самоделни. Било печка....печка ама друг път :-D Пишете на изуст. Има си регулируеми захранвания изпълнени с 723 и си работят супер прецизно (имам такова фабрично). Човека питаше за захранване с тоя чип. Кво почнахте да го убеждавате, че не му трябва такова. Всички ли хвърляте боб или е заразно зло :-D Въпроса изисква отговор...най-просто. Иначе става като в "оная" тема....човека пита за бойлера, а му казват да си разбие къщата и да смени кабелите.....
shadow__01 - майстор
thebugger написа:
п.п.с. а lm317 не са лоши като за първо захранване но не можах да намеря как да се направи така че да може с още един потенциометър да се управлява и тока :\ може би ще трябва да използвам и двете интегралки?.
Търсиш си в гугъла някоя схема на транзисторен регулатор на ток и го свързваш след регулатора на напрежението.
gogo7777 написа:
Аз ползвам линейни захранвания в много по тежък режим и нямам проблеми...всичките са ми самоделни. Било печка....печка ама друг път
И моите са самоделни. Имам един ей така направен с LM317 на голям радиатор без вентилатор. Трафа му има няма 20-30 вата. При малък товар, дори и на празен ход радиатора не се пипа. Не държи напрежение и лесно кляка понякога с няколко волта надолу.
Имам един кит с въпросната интеграла 723 и един транзистор. Дават го до 2A, а транзистора е 3055(мощен, до 10A). Тези дни ще до опитам да видя дали наистина този чип е толкова прецизен.
Последна промяна от shadow__01 на ср дек 25, 2013 10:51 pm, променено общо 2 пъти.
gogo7777 - майстор
При мене токовете са в пъти по-големи и пада върху регулиращият елемент е голям. Разсейвам между 140 и 180 вата топлина само с един елемент. Загрява се транзистора спор няма, но слабо. Въпрос на избор, 3055(мощен, до 10A) е масовия недъгав транзистор, дори не е 10А. Захранванията ми бачкат нон стоп вече почти година :-D .
hidrazin - майстор
gogo7777 написа:
... Било печка....печка ама друг път :-D Пишете на изуст. Има си регулируеми захранвания изпълнени с 723 и си работят супер прецизно (имам такова фабрично). Човека питаше за захранване с тоя чип. Кво почнахте да го убеждавате, че не му трябва такова. Всички ли хвърляте боб или е заразно зло :-D ....
Това за печките се отнася за 317. Тя 723 и да искаш няма как да стане печка. Просто ще си отлети във вечните силиконови долини. :lol: Пък 723 са си добри стабилизатори, особено тези в 14-краковия пластмасов корпус. Има разлика от тези с металния кръгъл корпус. :)
Та със 723 няма никаква грижа, само дето искаше да ги ползва заедно 317 и 723. Става - вързва ги с тел и ги окача на някой пирон за красота. Ако някой не е обърнал внимание - човека иска регулиране на напрежение и ток, изпълнено с 2-3-4-5 елемента. Сигурно иска защити и индикация. :x
Заразното зло с хвърлянето на СПЕЦИАЛЕН боб продължава, както и ловенето на маймуни с трици.
:partyman:
thinkpad - майстор
gogo7777 написа:
При мене токовете са в пъти по-големи и пада върху регулиращият елемент е голям. Разсейвам между 140 и 180 вата топлина само с един елемент...
Браво. Ти с твоето захранване можеш да се отопляваш през зимата.
gogo7777 - майстор
Е това съм го правил (още работи). Проблема с печката го реших като сложих ключ, с който превключвам входните напрежения на половината от стойноста и така имам 2 диапазона на регулиране. Трафа трябва да е със средна точка (твоя е подходящ). Няма регулация по ток, но пък е просто. Само трябва да си поиграеш със стойностите на потенциометъра и резистора, та да го нагодиш към твоя траф. ЛМ-ката я сложих на малък радиатор.

Прикачен файл:
317.JPG
thebugger - специалист
lm317 е хубава попринцип и независимо каква и е схемата е относително лесна,обаче е до 1,5А,което знам че с един външен транзистор е лесно преодолимо,но не предоставя никакви възможности за регулиране по ток и едно късо съединение, както си седи без ограничение и транзистора ми отишъл. най важното търся да е с двойна регулация (ток,напрежение) и да е не по малко от 2А,няма особено значение дали е с интегралка или чисто транзисторно.нито пък е важно КПД-то.транформатора със сигурност ще се справи.
ditronix - специалист
Гого,това с ключа дето си го направил е хубаво. Човек като не може повече-ядва се. Я покажи обаче как с един елемент разсейваш 180W :? Mного ми е интересно! Че имам да решавам такива задачки и все прибягвам до ключови щракалки :lol:
gogo7777 - майстор
Ми как.....слагам транзистора /при мене са 2 с един беше в на4алото/ на голям радиатор и те така....Като намалявам пада на напрежение с ЦК-то. Транзисторите стоят топли, но дале4 от крити4на норма

ПП Сори за 4-те ама нямам тая буква под ръка в момента :-D

Тема "Стабилизиран токоизправител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: