Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
swenstyle - специалист
Отностно оборотите, да не би моторчето което гледате за 1550 оборота да изглежда така http://vikiwat.com/product/19162/elektr ... 62.4i.html
нищо не се вижда но е само 160 об/мин. има подобни и със 2 об/мин.

Аз повече се чудя, колко трябва да е въртящия момент на мотора?
Дали има смисъл да е механизирано, или и проста ръчна ще върши същата работа когато става въпрос за до 1-2 хляба на ден?
Диаметъра на камъка само производителността ли променя, или и едрината?
В някой клипове мелят на междинна едрина, задължително ли е? Зависи от вида на нарезите върху камъка, или го правят просто за да демонстрират, намалява се времето крайното време за мелене, ако е така, може да се помисли за двуетапна (мелене на 2 нива).

А камъка мисля че си е просто най най най обикновен гранит, такъв от който се правят плотове за кухни, павета и плочки за облицовка и т.н.
А нярязването ако не с длето и чук, само със остро чукче, то със някое дремелче ще стане.
hakama - специалист
Нарезите стават и с флекс (гледах клипове).

На 1550 об/мин не знам какво ще стане, то идеята е да се избегне загряването.

Аз сега си търся начин как да смилам семена на ръка (хаванче) или с ръчна мелница.
swenstyle - специалист
и аз го намерих това, наистина много просто става с флекса, оборотите съм съгласен че трябва да са бавни, няма ли да се появи някой майстор мелничар да обясни за брашното и триците, както се казва, все ми се струва, че ако камъка не е поне 40 см колкото и пъти да го мелиш ще е едро.
Повдигам темата за да изкажа някой особености от моя скромен опит.

По здравословните магазини са се появили малки електрически мелници за зърно. Обиколих три такива магазина и включих на най-ситното.
Полученото брашно от Българската машинка Бг Агро е едро и не може да се нарече брашно. Прилича на грис но не е брашно
Изображение
Същото е положението с немските машинки за по 700-1000 лв
Мелят едро и ако лоста за ситното се дръпне на максимум, не завъртат изобщо диска .
Изображение
Положението при HAWOS е същото, едро грисче . И при други беше така.
Струва ми се че камъните не се трият един в друг за да не се изнодят за един ден. Това е причината да не се прави брашно от тези машинки а грис . Ситуацията около брашната не е много трагична, защото човек грижещ се за здравето си може да я кара на месце или пиле с ориз без да яде хляб, от който ползата е съмнителна.

По втора точка относно студено пресоване на масла. Маслини няма от къде да си набави човек в България, в достатъчни количества за да си изтиска зехтин у дома. Слънчоглед и конопено семе обаче има в изобилие. Ползата от студено пресованото слънчогледово семе е безспорна, да не казвам че има клинични доказателства за лечебните му качества.
За да е с лечебни качества слънчоглдовото олио, то трябва да е прясно и съхранено в хладилник и на тъмно. Менте етикетите БИО, ЕКО, и така нататък не могат да гарантират нищо друго освен рекламна измама. Аз не се сещам магазин, в който маслата са в хладилник и на тъмно ? Не се сещам и да пише дата на пресоване на тях ?
И така втори проблем .... белят слънчогледа преди пресоването. Обаче го белят във фабрика за белене и се слага обелен в склада. Гранясването започва с обелването. Бай Иван има цех белачка и складира обеленото. След няколко седмици товари на тирове и праща на бай Горан, който има преса. Изстисканата студенопресована продукция виси в склада седмици или месеци за да стигне до магазина .....
Тънкия момент е да се цеди цяла слънчогледова семка на момента и течността моментално в хладилника. Заради черната обвивка ще има леко тъмен и непривлекателен цвят, но витаминозното съдържание ще е на ниво. Бай Иван каза, че белят защото люспата е абразив и износва пресата или шнека на цедачката. Но това важи за промишлените кмоличества 500 литра на час, а ние гоним един литър за 20 минути. Харча на един здравословно насочен индивид е 100 милилитра на ден или един литър за седмица . Би било прекрасно да има цедачки в здравословните магазини но няма, няма и да има, защото една хубава струва над 3000 лв и не е практична за у дома. Издирвам домашна такава и попадам на

Изображение
2012 hot sale mini oil press machine
Product Introduction:
1. multifunctional home olive oil press machine for peanuts, sesame, nuts, corn, vegetable seeds, flaxseeds and so on…
2.can continue to work for 10 hours
3.oil extracting rate is up to 95%
4.the home olive oil press machine can be used as a present to send to parents, boss, relatives.
5.easy to operate and clean, move
6.beautiful shape design and stable structure of the home oil press

technical parameters of home oil press
model: H-245
output: 1kg/h
voltage: 220v/50hz
power: 200w
net weight: 10kg
gross weight: 11kg
dimensions: 370*165*170mm
packing dimensions:460*280*250mm
materials: Stainless steel
Няма обаче надеждни тестове а само удобен тест със фъстуци. искам да видя с небелени семки ? !!!

Уредчето Samson GB9004 има приставка за масла наречено Samson Oil Extractor
Изображение
Изображение

Мисля, че Самсон ( твърде много пластмаса ) ще гръмне за 20 минути ако се натовари с небелен слъчноглед но да предполагам и да се пробва е различно. Да купя уред непродаван в България за експеримент е крайно необмислено начинание .
Вие сте наред за маслата, защото както казах в тях е здравето не е в брашното, макар че филия домашно направен хляб със студено пресовано олио отгоре и чубрица ще е вкусно....
Линк към може би ставаща за нещо домашна цедилка

Автоматична цедилка отново с неясно действие при необелен слънчоглед
http://creativediyproject.ecrater.com/p ... s-machine#
jxl
Здравейте,

Радвам се, че има и други хора, които се интересуват от направа за преса за олио. Аз съм се насочил към варианта хидравлична преса. Споделям информацията, която успях да намеря досега:

150 кг/см2 е натискът на професионалните хидравлични преси. Времето за изцеждане на олиото е 30-45 мин.
60 кг/см2 - дори и този натиск е достатъчен за някои меки семена - като беленото слънчогледово, за добиване на олио, но с по-големи загуби.
304 неръждаема стомана е най-подходяща за работа с хранителни продукти - масла.

Тъй като искам да добивам ленено масло, се насочих към 3т хидравличен крик и 50 мм диаметър на тръбата-цилиндър за пресата (получава се около 150 кг/см2 натиск, който трябва да е напълно достатъчен).

Ето как ще изглежда пресата - с тази разлика, че отдолу нагоре хидравличен крик ще повдига пресата, вместо буталото да слиза надолу.

Изображение

На този линк има инструкции за малко по-различна домашна хидравлична преса, както и за домашна машинка за белене на семки:

http://journeytoforever.org/biofuel_lib ... press.html

Засега сме направили външната конструкция, която изглежда като в това клипче:

https://www.youtube.com/watch?v=wqtdfb1dJ5I

Относно цилиндъра и буталото се сблъскваме с два проблема:

1. Двойно (външно и вътрешно) полирани тръби от 304 стомана за хранителната промишленост намирам само цели по 6 метра, а са ми необходими 10 см.
2. Фирмите, които предлагат лазерно рязане на тръби (става въпрос за процепите за отцеждане на олиото) работят с големи поръчки и нямат интерес от единични бройки.

Моля, споделяйте идеи и съвети :)

Тема "Студена преса за масло; Каменна мелница за брашно -home made" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: