Виното ми стана кисело-причината -кацата в която сложих гроздето.Ако го направя на ракия дали и тя ще стане кисела.
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Йордан
- специалист
39 мнения в "Ракия от кисело вино.."
докера
- специалист
- Мнения: 737
Има голяма разлика м-у кисело и вкиснало вино , затова моля да поясниш точно какво е .
Защото ако е вкиснало и станало на оцет , не се опитвай въобще да го вариш - няма смисъл . Ползвай си го за оцет .
Ако си е вино , но киселее - сода бикарбонат преди да го сложиш в казана и евентуална преварка на ракията.
Сол се слага за избистряне на ракията , а лука някои казват , че обирал странични миризми от джибрите , но за кисело и двете не помагат ...
Защото ако е вкиснало и станало на оцет , не се опитвай въобще да го вариш - няма смисъл . Ползвай си го за оцет .
Ако си е вино , но киселее - сода бикарбонат преди да го сложиш в казана и евентуална преварка на ракията.
Сол се слага за избистряне на ракията , а лука някои казват , че обирал странични миризми от джибрите , но за кисело и двете не помагат ...

Krass
- майстор
- Мнения: 1699
Ако е само кисело- сода. Ако обаче мирише на оцет.... По-добре си го дръж за оцет, защото оцет и алкохол при преварката образуват едни много гадни съединения, които удрят директно черния дроб. А сол и лук само в салатата. Как солта ще избистри ракията, а лука най много да придаде мирис на манджа.
hidrazin
- майстор
- Мнения: 25393
Там има верни неща, но пропорцията .... няма такава. Слагаш и бъркаш, слагаш и бъркаш докато следващото пакетче или доза престане да влиза в реакция - да прави мехурчета и да шупти. Целта е да се свърже оцетната киселина, защото при варенето и високата температура оцетната киселина и спиртът стават на етилацетат. Пък той си е жива отрова. По-добре е да предозираш содата. Тя ще остане в казана и няма да мине през лулата. По-лошо е когато е малко.
Ако оцетно-киселата е в напреднал стадий просто няма смисъл да се вари. Поне ще имаш хубав, истински оцет и може да го съхраняваш дълго време и да раздаваш на приятели.

Ако оцетно-киселата е в напреднал стадий просто няма смисъл да се вари. Поне ще имаш хубав, истински оцет и може да го съхраняваш дълго време и да раздаваш на приятели.

КИМИ
- специалист
- Мнения: 540
От вино правено тази есен няма начин да се е развила оцетна ферментация за толкова кратко време-
процесът на оцетно вкисване прогнозно става след февруари- март. Ясно е че материала е бил заготвен за дестилация на ракия, но е важно да се знае че и в този случай се преминава през технологията за правене на вино и като се започне от най-важното- хигиената. А да направиш вино в стара каца(възможно е да е държала и кисело зеле преди) го оставям без коментар.
Содата 100г. на 100кг, се сипва няколко часа преди дестилацията за да има време да протекат процесите.
процесът на оцетно вкисване прогнозно става след февруари- март. Ясно е че материала е бил заготвен за дестилация на ракия, но е важно да се знае че и в този случай се преминава през технологията за правене на вино и като се започне от най-важното- хигиената. А да направиш вино в стара каца(възможно е да е държала и кисело зеле преди) го оставям без коментар.
Содата 100г. на 100кг, се сипва няколко часа преди дестилацията за да има време да протекат процесите.
hidrazin
- майстор
- Мнения: 25393
Сода се сипва толкова, колкото е нужно. Може и малко повече от нужното. А прогнозното вкисване е едно, реалното е друго. Комбинацията от топла зима и заразена каца в идеална комбинация поне за започването и.
Пък и не е ясно дали наистина е оцетно-кисела или просто виното е с по-силна кисела жилка.

Пък и не е ясно дали наистина е оцетно-кисела или просто виното е с по-силна кисела жилка.

Тема "Ракия от кисело вино.." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!