Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Йордан - специалист
Виното ми стана кисело-причината -кацата в която сложих гроздето.Ако го направя на ракия дали и тя ще стане кисела.
zlatko64 - специалист
Сложи му сода бикарбонат и тогава го вари на ракия.
Йордан - специалист
zlatko64 написа:
Сложи му сода бикарбонат и тогава го вари на ракия.
За содата знам но казват ми да сложа сол и няколко глави разцепен лук-дали ще има ефект.
stiv1961 - майстор
Тази тема от мнението на valentor нататък
viewtopic.php?t=25986
докера - специалист
Има голяма разлика м-у кисело и вкиснало вино , затова моля да поясниш точно какво е .
Защото ако е вкиснало и станало на оцет , не се опитвай въобще да го вариш - няма смисъл . Ползвай си го за оцет .
Ако си е вино , но киселее - сода бикарбонат преди да го сложиш в казана и евентуална преварка на ракията.
Сол се слага за избистряне на ракията , а лука някои казват , че обирал странични миризми от джибрите , но за кисело и двете не помагат ... :wink:
Krass - майстор
Ако е само кисело- сода. Ако обаче мирише на оцет.... По-добре си го дръж за оцет, защото оцет и алкохол при преварката образуват едни много гадни съединения, които удрят директно черния дроб. А сол и лук само в салатата. Как солта ще избистри ракията, а лука най много да придаде мирис на манджа.
hidrazin - майстор
Там има верни неща, но пропорцията .... няма такава. Слагаш и бъркаш, слагаш и бъркаш докато следващото пакетче или доза престане да влиза в реакция - да прави мехурчета и да шупти. Целта е да се свърже оцетната киселина, защото при варенето и високата температура оцетната киселина и спиртът стават на етилацетат. Пък той си е жива отрова. По-добре е да предозираш содата. Тя ще остане в казана и няма да мине през лулата. По-лошо е когато е малко.
Ако оцетно-киселата е в напреднал стадий просто няма смисъл да се вари. Поне ще имаш хубав, истински оцет и може да го съхраняваш дълго време и да раздаваш на приятели.
:partyman:
КИМИ - специалист
От вино правено тази есен няма начин да се е развила оцетна ферментация за толкова кратко време-
процесът на оцетно вкисване прогнозно става след февруари- март. Ясно е че материала е бил заготвен за дестилация на ракия, но е важно да се знае че и в този случай се преминава през технологията за правене на вино и като се започне от най-важното- хигиената. А да направиш вино в стара каца(възможно е да е държала и кисело зеле преди) го оставям без коментар.

Содата 100г. на 100кг, се сипва няколко часа преди дестилацията за да има време да протекат процесите.
hidrazin - майстор
Сода се сипва толкова, колкото е нужно. Може и малко повече от нужното. А прогнозното вкисване е едно, реалното е друго. Комбинацията от топла зима и заразена каца в идеална комбинация поне за започването и.
Пък и не е ясно дали наистина е оцетно-кисела или просто виното е с по-силна кисела жилка.
:partyman:

Тема "Ракия от кисело вино.." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: