Въздуха е топлоизолатор, но не е непрозрачен. В пълния топлинен баланс трябва да се включи и коефициента на топлопреминаване във вид на лъчение, а той е доста по голям.
ivanovbg написа:Току що си поиграх и направих някои сметки. Реално коефициента на топлопредаване не зависи много от дебелината на самия джоб или от неговата наличност.аз засега деца нямам и въпроса ми беше хипотетичен, щото и къща нямам(засега)
Разглеждам така наречения джоб като стая със стенно отопление.
Де факто с получава следното:
1. От вътрешната страна на стената(стенното отопление) имаме 20оС
2. На другата стена също 20оС
3. Независимо от дебелината на джоба и дали го има въобще ЕПС-са от вътрешната страна ще е с 20оС, а отвън с колкото дойде в зависимост от дебелинатаТо по твоята логика ако на 20см опънеш само един найлон разделен на кутийки ... най евтината изолация.
![]()
А колегата владо66 е много прав за механичната якост. Да приемем че сега спестиш малко от дебелината на изолацията, ами утре децата като ритнат една топка в страната и ....
обаче ако го разглеждаш тоя джоб като стая се получава че топлината започва да излиза през неотопляваната стена нали?
до колкото разбрах източникът на топлина е тухлената стена(20градуса) а външната стена тепърва започва да се охлажда по малко, все пак е изолация(да кажем 8см.)
Пък и не съм сигурен дали трябва да го разглеждаш като стая, все пак въздуха е неподвижен(конвекцията клони към 0) тъй като въздуха не се движи може би трябва да се разгледа като изолационен слой, все пак дебелите книги твърдят че ламбдата му е 0,026-0,028, значи трябва да има някакъв ефект, до колко обаче го има?