• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Напишете въпрос свързан със санирането.
ivanovbg - майстор
Въздуха е топлоизолатор, но не е непрозрачен. В пълния топлинен баланс трябва да се включи и коефициента на топлопреминаване във вид на лъчение, а той е доста по голям.
unicata - специалист
ivanovbg написа:
Току що си поиграх и направих някои сметки. Реално коефициента на топлопредаване не зависи много от дебелината на самия джоб или от неговата наличност.
Разглеждам така наречения джоб като стая със стенно отопление.
Де факто с получава следното:
1. От вътрешната страна на стената(стенното отопление) имаме 20оС
2. На другата стена също 20оС
3. Независимо от дебелината на джоба и дали го има въобще ЕПС-са от вътрешната страна ще е с 20оС, а отвън с колкото дойде в зависимост от дебелината :? То по твоята логика ако на 20см опънеш само един найлон разделен на кутийки ... най евтината изолация. :lol:

А колегата владо66 е много прав за механичната якост. Да приемем че сега спестиш малко от дебелината на изолацията, ами утре децата като ритнат една топка в страната и .... :wink:
аз засега деца нямам и въпроса ми беше хипотетичен, щото и къща нямам(засега)
обаче ако го разглеждаш тоя джоб като стая се получава че топлината започва да излиза през неотопляваната стена нали?
до колкото разбрах източникът на топлина е тухлената стена(20градуса) а външната стена тепърва започва да се охлажда по малко, все пак е изолация(да кажем 8см.)
Пък и не съм сигурен дали трябва да го разглеждаш като стая, все пак въздуха е неподвижен(конвекцията клони към 0) тъй като въздуха не се движи може би трябва да се разгледа като изолационен слой, все пак дебелите книги твърдят че ламбдата му е 0,026-0,028, значи трябва да има някакъв ефект, до колко обаче го има?
unicata - специалист
ivanovbg написа:
Въздуха е топлоизолатор, но не е непрозрачен. В пълния топлинен баланс трябва да се включи и коефициента на топлопреминаване във вид на лъчение, а той е доста по голям.
Колега поясни моля те, тъй като това е вече нещо ново за мен. какво е това топлопреминаване във вид на лъчение?
знае ли се какъв му е коефициента? и как да се разбере до каква степен той се отразява на този проект?
ivanovbg - майстор
Камина нямаш ли? Застани пред стъклото и ще разбереш какво е лъчисто топлопредаване. Знаеш ли за инфрачервените камери? Точно тази топлина засичат - лъчиста. За прозрачните материали е 100% - почти без загуби.

Я напиши термография в Гугъл, че не ми се пише толкова.
vrangelov - специалист
Въздухът е изолатор при определени условия. Тези условия са постигнати при EPS, XPS, кухите и порестите тухли, и т.н. При други условия, наподобяващи твоите, въздухът не е изолатор. :wink:
unicata - специалист
демек щеше да стане ако не беше лъчистото топлопредаване, а така се бях ентусиазирал. :(
Ето такива отговори обичам като ми кажат защо не може да стане, а не да ми казват че няма да стане щото така...
Благодаря за информацията, а сега кажи хипотетично може ли да се спре това лъчение?
ivanovbg - майстор
Може!
Имаш 10см въздушен джоб примерно. Замени въздуха със стъклото и топлинното лъчение със светлината. Най лесния начин е с чука да направиш стъклото на малки частици и ..., но за съжаление въздуха не е стъкло. Не иска да остане на парчета и пак се слепва. Остава варианта да го задържим на частици като ползваме някаква пяна примерно. Да речмем EPS :lol:
VLADO66 - майстор
Целта на топлоизолационните материали е да възпрепятстват доколкото е възможно конвективния топлообмен http://processmodeling.org/bglang/ht2/convection.html В противен случай щяха да продават и да се полагат кутии със затворен въздух вътре.
gechev - специалист
Може ли и аз да попитам? В тези енергоспестяващи тухли след като се зидат с отворите нагоре, не се ли получава конвекция? Отгоре на стената до долу все въздух.
http://www.wienerberger.bg/%D1%81%D1%82 ... 2493977561
VLADO66 - майстор
Има само че я ги преброй колко са тези отвори в една 25-ца :) Знам накъде клониш :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Въздушен джоб между стиропор и стена. Има ли смисъл?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: