• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jekasus - майстор
gogo7777 написа:
Не съм много сигурен, но в договора за концесия, нямаше ли точка, в която се упоменава ЕРП-тата да инвестират в преносната мрежа както потдръжката и изграждането на нови съоръжения.
Имат, но и имат още 1000 точки, как да го избегнат.
Jorky - специалист
Вие явно изобщо не ме отразявате,съжалявам че ви говоря така,но аз казах че проблема го има от 15 години!
И пак казвам за не разбралите преди 15 години семейния хотел(двуетажната къща 150 квадратни метра) я нямаше!
Проблема с ниското напрежение е от тогава,и от тогава страдаме и ни се развалят уредите!
Явно няма да се разберем
Junak - майстор
Изглежда четенето не ти е силна страна.
Обясняването - също.

До тук не разбрах какъв ти е проблема. Две снимки на волтметри - напрежението е в допустимите граници /дай номер на протокола от последния метрологичен контрол на прибора/. Пусната жалба от цялата махала - за какво? Имате ли протокол за замери на напрежението за период време от ЕРП или от лицензирана лаборатория? Имате ли протоколи за повредени уреди от некачествено напрежение? По малка мощност ли ви осигуряват ЕРП-то от тази, за която сте платили?

Ако ги нямате - всичко друго е чесане на клавиатури и някои други неща.
И не се хаби да се правиш на фотограф - тези снимки могат да предизвикат само съчуствие в някой форум /напр. bg-mamma/. Доказателствена стойност - никаква.

Даже смятам, че колегите ти отделиха прекалено много време.
Айде - със здраве...
gogo7777 - майстор
Имат, но и имат още 1000 точки, как да го избегнат.
Ми тогава щом и жалбите не вършат работа, къв е следващият ход на ощетените ползватели на електричеството. Ще обвиняваме комшията ли? Или ще приемаме ниското напрежение за нещо нормално? В същото време се присъединяват нови абонати охотно......Правят ли сметка, че в даден момент трафопоста (те) няма да смогва на натоварването. Идва момента да се подобрява мрежата и кво се получава.........няма пари не се инвестира. Като не се инвестира нещата се забатачват.

Да предположим, че човека с хотела е шикалкавил и е заявил по-малка мощност от колкото ползва, с цел да икономиса някой лев. Хубаво........но сега решава да си заяви повече мощност и си плаща каквото ще му струва та да му е мирна главата :-D . От енергото веднага идват и кво правят.....слагат по-силни бушони, евентуално сменят и жиците до хотела. На хотела мощностите са си все същите както и до сега. Да предположим, че трафопоста в селото работи на границата на нормалното. Е как тогава се предлага мощност, като е ясно, че не е възможно да я доставят от тоя траф. "Тури му там 63А бушон и го пускай по пързалката" :-D У наше село случая е подобен и ще ескалира в най-скоро време. Къщите никнат кат гъби и се присъединяват към мрежата, а друг трафопост още не е изникнал.
vk - специалист
Явно, че оператора Чез гледа да оправи Банско, там захранването да е в точните параметри, а за всички други-квото останало (както е село Баня). Май-този проблем го имат много, много села из цяла България.
Отделно за младия човек Jorky, лошото е че ние не можем да повдигнем напрежението, нито да влияем на доставчика. Борбата е неравна, с молби, срещи. Ако са нужни някакви по-значими инвестиции, хич скоро няма да стане. С намалението на цените от 01.01.14 г. вероятно още ще се орежат инвестициите.
hidrazin - майстор
gogo7777 написа:
...но сега решава да си заяви повече мощност и си плаща каквото ще му струва та да му е мирна главата :-D . От енергото веднага идват и кво правят.....слагат по-силни бушони, евентуално сменят и жиците до хотела...
Е да ама не. От енергото му казват - няма възможност. Не ги мисли за толкова глупави. В близките няколко години съм се сблъсквал с доста такива случаи. И точно в момента се разкатаваме заради една сграда, на която искаме да вдигнем до 50kW ама ЦЪК. Не дават и дума да става. И още не знам как ще се оправяме, защото сегашната няма да стигне. Ако искаш и за другите да ти разкажа?
А в това село няма да има скоро май оправия. Дал съм линк по-нагоре в стреет вю към селото. Разходи се из селото. Насвяткали са го с хотели. Пък те искат да папат ток. Може и да разгледаш паяжината от кабели по стълбовете. Явно само е кърпено и донаждано. Докато не сменят всичко няма да се оправи.
Някой, някъде не си е свършил работата. Не е трябвало да ум отпускат мощности, при условие че няма възможност. Явно преди години е можело така - я на приятелско начала, де чрез плащане под масата, я на мой човек човека... Сега обаче много се пазят, защото после се струпва на тяхната глава.
Пък и не знам Jorky не знам какво очаква от форума? Някой от нас да отиде да му сложи ново трафо и да му смени мрежата ли? Каквото имаше да се казва, се каза.
:partyman:
fbr - майстор
П. Петков написа:
Ако отидете на пазара и си купите килограм картофи, а впоследствие поискате от търговеца още един тон, той няма да Ви поиска "1500 лева", за да си купи еднотонен кантар и да ги премери, а ще си счупи краката, за да Ви ги достави и то вкъщи. Изобщо няма търговец, който да бъде "уплашен" от голяма "консумация".
Примера който сте дали, показва колко не Ви е ясна материята която коментирате. Точно така е, трябва да си купи еднотонен кантар (електромери), еднотонно транспортно средство (дебели жици), товаро-разтоварни съоръжения (трансформатори). Вие как бихте доставили картофите у купувача. С ръчна количка може би. Ами той купувача в момента от това се оплаква. А когато продавача няма гаранцията, че тези съоръжения които ще купи, няма да бъдат натоварени пълноценно в голяма част от времето, и не могат да се изплатят в разумен срок, той просто не ги купува и продължава да работи с ръчната количка. Затова в белите държави достъпа до мрежата и електроенергията се заплащат поотделно. Заявяваш еди колко си киловатчаса достъп, и си плащаш като поп на мрежовото дружество ползваш неползваш. Енергията я плащаш отделно, толкова колкото си ползвал.
Последна промяна от fbr на съб яну 04, 2014 8:02 pm, променено общо 2 пъти.
gogo7777 - майстор
Е да ама не. От енергото му казват - няма възможност.........
Вероятно е така както казваш, но редно ли е да отказват мощности. А ако някой си направи там къща и иска да се присъедини....и на него ли ще му откажат? Мене ми е пределно ясно, че цялата работа е пълен батак, но ако нищо не се предприема ще се стигне до безизходица. Кой крив кой прав тогава няма да има значение. Държавата е предоставила разпределителната мрежа на концесионера (квото е било завареното положение такова е). В края на краищата хората са в правото си да поискат електроенергия, за която плащат и тя да е с качество в нормативни граници. Жалби и всякакви актувания по каналния ред не носят резултат като цяло. Системата ни е толкоз мудна, че хората се отказват сами. Не знам коя инстанция от наша страна контролира тия ЕРП.та, но трябва да ги натиснат, да си изпълняват каузите по договора. Сега е пълно безхаберие или интересите са на мода :-D .
John - специалист
И при това, ви казват че транспортните разходи не може да си ги включите в цената сега ,а след като някои другари помислят по въпроса.Както каза Р.Овч./не го понасям /но той им каза истината"Някои другари решиха че щом са на власт ще строят комунизма.Но освен да съсипят енергетиката друго няма да направят"/цитирам по памет но смисъла е същият.Сега се замразяват всички инвестиции и разходи,орязват се всякакви пера,каквото може се прави по най -икономичен начин със собствени средства и усилия.Батака е пълен и ще става по-зле.
Junak - майстор
gogo7777 написа:
Е да ама не. От енергото му казват - няма възможност.........
Вероятно е така както казваш, но редно ли е да отказват мощности. А ако някой си направи там къща и иска да се присъедини....и на него ли ще му откажат?
Просто си нямаш на представа колко много такива случаи има. Едни си строят трафопостове, други взимат ток от комшии...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10

Тема "Не знам какво да предприемем,моля дайте някакъв съвет!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: