• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 107
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dslpowr - специалист
krazz написа:
Здрасти, друже
Ти си направил чертеж на тази ракетна печка : https://www.youtube.com/watch?v=Kjyf4dBViic ....
Да, това е линка с видеото и малко снимки от сайта им. Само "горелката" е почти като на колегата ivanovbg - той е с Пз60х60, а на чертежа е Пз80х80. Хич нямам претенции, че съм открил най-удачната и яка печка на света :)
В сайта им е дадена мощност от 57,928 BTU, което ако не бъркам запетаята с точка е 16.972904 kW <според http://www.stovesonline.co.uk/btu-kw.asp > Т.е. предполагам че в един реален свят <в сайта сигурно са резултати от най-идеалния свят на света :) > ще са някъде около 10-13kW- т.е. <абсолютно непрофесионална прогноза, разбира се> да кажем че ще осигури някаква температура и съответно доколкото зависи от температурата на горене тяга в комина.
А за това със "течливостта" на пелетите хич не се и бях замислял. Това наистина може да се окаже леко проблемче :) Имаш предвид, че по някое време могат да спрат да пълнят горелката или че ще е бавно и недостатъчно- запушена или и двете? В сайта на тия Wisepellet stoves беше даден и необходимия размер пелети.
И да- факт е че си имат своите недостатъци. Неуправляемо горене<прекалено много или прекалено малко> Дали има или няма пелети в горелката <както вече отбеляза- зависят от самите пелети> Дали ще се запалят, как ще горят...Може ли да има такова нещо, като прекалено много струпани нагъсто пелети и въздуха да преминава по-бавно, съответно да има лошо изгаряне?
Може накрая да се окаже, че "тънката лайстна" си излиза точно дебелата работа и вторични суровини да се сдобият изведнъж със 50 кила желязо :)
А това за комина- и това си е факт. Аз да питам както се е отворила приказката за комини <може и на други незапознати да им е интересно> Има ли такова нещо като прекалено много тяга? И ако има- как се борим с това? Освен със споменатите в тая тема клапи на комина които да намалят тягата. А ако не тегли? Дали е вариант да се пусне в комина изолирана по някакъв начин тръба <облечена, да кажем с вата за да се задържат топли изходящите газове>, която да "замести" оригиналния комин? Или..?

А по въпроса какво търся- цена или ефективност- по принцип търся най-доброто:) Ниска цена<по възможност да е около 34,56 лв> с максимална ефективност. С чувал пелети да топля 2 дни ~70 квадратни метра апартамент. :supz:
Всъщност ми се ще главно да проработи :) После <ако може> оптимизация някаква и да се види какви материали трябва да се ползват. Колега в темата беше казал че гребена който е след огнището и може би и перфорираната решетка трябвало да са от AISI 310 <ако се не лъжа>
Ама всичко това ще гледам га го реализирам към пролетта и ше видим...

П.П. Моля да бъда извинен за евентуалните неясноти в писаниците ми- нещо ми се припи доматено сокче и за да не ми е силно го разреждам с водка :) :drinkers:
krazz - специалист
Така е с доматетият сок!!! Иска си подправки!!! Гол не върви!!!
Аз пък правя заварки сега и не ми се пише кат тинейджър!
Заварям туршия с ракия и бекон на скара!!!
ttttttd - специалист
Честита нова година на всички (пожеланията са ясни).

Колегата ,,sian,, направи проба с първата ми горелка на неговия котел.От пробата се оказа поне по това което ми донесе в къщи,пълно е с нагар(шлак).Направил е видео клип ако желае да го качи.Защо пиша това? Защото разликата в пелетите и изгарянето е очевадна.Имайте го впредвид.Но и комина не му е изолиран гола търба.До сега друг подобно нещо не е споделил.Вече работят 37 горелки за които знам.Разтворих пелетите дето е горил.Имаше доста кора и твърди топчета като от (чворове).Това е което видях.Правете по големи горелки.Лесно може да им коригирате мощноста към по малка.Обратното оприра до излишен разход.

Успех на всички.
m.lukanov1951 - специалист
m.lukanov1951 написа:
ivanovbg написа:
Днес си направих още някои експерименти. Нагревателна свещ от дизелова печка спокойно си пали пелети и много вероятно е да ползвам такава вместо кантал. Все пак стои в пламък над 1800градуса без да изгори.

Ето каква ми е идеята за вътрешността на камината. Нарисувал съм само долната част. Конуса ще е направен от шамот и най отдолу ще е свещта да ги пали. Отстрани също ще има отвори за въздух - един вид да се получава и малко като пиролиза. На пътя на пламъка ще има една пръчка която като се разширява от температурата и ще дозира въздуха, за да поддържа един и същ излишък на въздух(ламбда). Доколкото намерих нещо в нета ламбдата трябва да е около 1,4-1,5. Мощността ще се определя от дозатора. Той ще подсигурява оптималното количество пелети за съответната мощност, а с възуха ще се регулира изгарянето им за единица време.

Та през отпуската до коледа ще направя конуса и ще го пъхна в камината за да замеря интересуващите ме параметри на пламъка и скоростта на изгаряне на пелетите. Конуса отвътре ще го измажа с шамот. Дано издържи за експеримента :)
:partyman:
Колега,ако насадиш конуса в/у подходяща за долния отвор на конуса тръба ,квадратна или кръгла ,затапена на 100мм след него, според мен ще подсигуриш безпроблемно притока на въздух и една клапа за реглаж ,а точно под конуса може да се прореже тръбата от долната страна и с една плъзгаща заглушка да се почиства от изпадналата пепел.Разбира се в конуса трябва да има на дъното скаричка.
Желая ти успех в експериментите!
Колега,ivanovbg не споделяш нищо за експериментите!?
ivanovbg - майстор
За съжаление ме пипна грипа в навечерието на нова година и сега съм с перибронхиални усложнения и ...дрън дрън. Ще изчака по натам :cry:
krazz - специалист
Ето за димоотвода! Чуйте и ще видите!!!
https://www.youtube.com/watch?v=rL-_Irakk4s
isko6p - специалист
Прикачен файл:
2013-12-12-799.jpg
2013-12-12-799.jpg (52.81 KиБ) Видяна 5070 пъти
stanka7a - напреднал
Обещах и изпълних.......поздрави на автора :)
много ме мързи да ги ресаизвам снимките за това ги пускам тук :
http://stanka7a.snimka.bg/other/peletna-gorelka.797431
ttttttd - специалист
Днес получих колета от съфорумеца,,stanka7a,,.

Мога да кажа ,че кошничката е апсоллютно заводско изпълнение.Мога да кажа,че още в самото начало на темата.Бях убеден,че ще открия страхотни хора(професионалисти).Станислав е един от тях. :prayer: :prayer: :prayer: Лични благодарности.Бъди жив и здрав и много години да се радваш на горелката.Минавам ли през Правец задължително ще ти се обадя.

Един въпрос непрестано ме преследва в живота.

Защо непознати хора ми помагат? А за тези дето съм се раздал в живота не направиха нищо за мен. :? :? :? :? :? Независимо дали съм болен :дали съм след катастрофа или кавото и да било друго.При вас колеги така ли е?
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 107

Тема "Пелетна горелка ръчна изработка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: