• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 22
От мобилни телефони до цифрови камери
lz1wvm - специалист
Двата крайни извода се включват задължително.Другите са за балнс на тока,между съседните батерии.То го пише и на всяко зарядно.Дори мисля че имаше и тема,в която ставаше въпрос за тези балансни жички. :partyman:
belol - помощник
А има ли някой сравнително евтин вариант на зарядно за ли по батерии, който да ми върши работа?
ESPACE - майстор
За 2-3 клетки можеш да ползваш това за 13лв. http://rcforever-bg.com/shop/index.php? ... duct_id=79
ESPACE - майстор
Имам преработени три батерии с LiPo. Първата е в корпус от 14,4V 2,6Ач. ето такъв.

Изображение

Вътре събрах четири LiPo Zippy Compact 1300mAh 2S 25C 7,4V свързани две по две последователно и после в паралел. Получи се батерия от типа 4S2P с еквивалентно напрежение 14,4V 2,6Ah 50C.

Изображение

Втората която преработих беше 18V 2,6Ah. Батерията е същата като тази 14,4V но е по дълга с около 2 см. Понеже нямам машини на 18V я направих на 14,4.

Изображение

Тук увлечен от идеята да излезе максимално евтина и с голям капацитет батерията поръчах три полимерки Turnigy 2200mAh 3S 20C.

Изображение

Наясно бях че се налага да ги отворя и от три батерии по три клетки да направя 2 по 4 клетки. Както и да е, повече такава играчка няма да си отворя. Причината - единия електрод на елементите е алуминиев и трудно се запоява, а аз не разполагам с машина за точкови заварки. Същия електрод е доста тънък и лесно може да се откъсне, както и се случи при единия елемент. Добре, че с другите два всичко беше наред и в крайна сметка се получи една добра батерия от типа 4S2P 14,4V 4,4Ah 40C. Вече парен за третата батерия си поръчах две Gens Ace 4S 2,2Ah 25C.

Изображение

Тук работата беше значително по лесна и се получи батерия 14,4V 4S2P 4,4Ah 50C.
Батериите се държат отлично и захранват акумулаторен ъглошлайф, импакт драйвер и мощен 80Nm винтоверт.

Поста пуснах основно заради останалия елемент от батерията Turnigy. Понеже единия му електрод практически липсваше реших да го взривя като по клиповете. Напрежението му беше 3,9V или около 50-60% зареден. Свързах го към Imax-а и му зададох да зарежда NiMh с максималния ток 5А. След 15 минути се получи това и елемента беше студен и нямаше признаци за подуване.

Изображение
Изображение
Изображение

Експеримента се осъществяваше в "контролирана среда" :) от стар топлообменник

Изображение

След половин час положението беше такова. Елемента отново беше студен без признаци от подуване.

Изображение
Изображение

На 33 минута Imax-а изписка и изписа че батерията била заредена

Изображение

Пуснах го отново и неочаквано за мен всичко се разви в рамките на 2-3 минути. Изненада ме и дори не успях да снимам. Напрежението в течение на 4-5 секунди рязко започна да се покачва от 5-6 до около 12 волта, елемента се запали и изгоря за 3-4 секунди в изобилие от дим.

Изображение
Изображение

Изненада ме че 3-4 минути преди да се запали въобще не видях подуване и загряване. Все пак това е чисто нов елемент, може да има значение. Та с две думи трябва да се борави внимателни с тези батерии. Другата седмица ще пробвам да гръмна лаптопски елемент 18650 на Sanyo :)
kuuuuuul - майстор
Много интересно,но изображенията ги няма. :sad:
ESPACE - майстор
Не знам защо не се виждат, вдигнах ги в хит.бг. Тук ми написа че съм достигнал някакъв лимит и не ми даде да прикачвам снимки.
velsi - Почетен майстор
Няма проблем с изображенията, аз ги виждам. Поздравления за постигнатото и благодарности, че го сподели с нас!
kabel96 - специалист
Малко отклонение.Да имаш случайно излишна кутия от 18 волтова батерия.
ESPACE - майстор
Нямам излишни. Пиши на този мъж http://remotevidin.prodavalnik.com/, трябва да има 1 кутия 18v. По 10лв ги харчи.
hidrazin - майстор
Значи извода е че трябва да си доста упорит и онези двете дето висят на раменете, да ти са навряни отзад за да запалиш литиева батерия.
Снимките се виждат добре и си излизат и при мен. Щеше да е добре да има и клип със запалването ама здраве да е. Полезна информация.
:partyman:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 22

Тема "Преработка с Li-Ion, Li-Po, LiFePo4 батерии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: