След доста четене за това колко са калорични и как добре топлят реших да пробвам аджеба колко ще ми излезе ако вместо с дърва/въглища се топля с екобрикети. За теста взех от тези http://peleti.at/%D0%B5%D0%BA%D0%BE-%D0 ... %82%D0%B8/ хубави,немски с цена в Баумакс малко под 6лв на пакет . При затоплена система само с малко жар в котлето намятах един пакет /10кг/ ,външна температура 3 градуса,/горят много добре вдигат висока температура,ако трябва да се прочисти котела от нагар са много подходящи/, но след 4 часа вече беше останала само жар ,сложих втория пакет и понеже вече бях вдигнал температурата в къщата до необходимата изкарах още 5,30 часа. Излиза че за около 10ч съм изгорил брикети за 12лв което значи че за денонощие мога да ги докарам до към 30лв
Естествено е важно да се знае какво топля за тези пари,но достатъчно е да уточня че с дърва/въглища средно отоплението ми се връзва 15лв на денонощие ! На тези брикети пише че 1кг е 5kWh значи за тези 10ч би трябвало да съм изхабил 100 кWh /20кг Х 5 киловата/
Тук идва момента с цената,при тези немските тона излиза 520лв /ако се вземе на едро/ а гледам другите кафявите български в Топливо са 415лв за тон а предполагам се намират и по-евтино ,но те пък колко ще топлят представа си нямам, мисля скоро да взема две опаковки да тествам и тях ама като дават само пролетни градуси няма да е меродавен теста