Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Svezar - специалист
След доста четене за това колко са калорични и как добре топлят реших да пробвам аджеба колко ще ми излезе ако вместо с дърва/въглища се топля с екобрикети. За теста взех от тези http://peleti.at/%D0%B5%D0%BA%D0%BE-%D0 ... %82%D0%B8/ хубави,немски с цена в Баумакс малко под 6лв на пакет . При затоплена система само с малко жар в котлето намятах един пакет /10кг/ ,външна температура 3 градуса,/горят много добре вдигат висока температура,ако трябва да се прочисти котела от нагар са много подходящи/, но след 4 часа вече беше останала само жар ,сложих втория пакет и понеже вече бях вдигнал температурата в къщата до необходимата изкарах още 5,30 часа. Излиза че за около 10ч съм изгорил брикети за 12лв което значи че за денонощие мога да ги докарам до към 30лв :shock: Естествено е важно да се знае какво топля за тези пари,но достатъчно е да уточня че с дърва/въглища средно отоплението ми се връзва 15лв на денонощие ! На тези брикети пише че 1кг е 5kWh значи за тези 10ч би трябвало да съм изхабил 100 кWh /20кг Х 5 киловата/ :-D Тук идва момента с цената,при тези немските тона излиза 520лв /ако се вземе на едро/ а гледам другите кафявите български в Топливо са 415лв за тон а предполагам се намират и по-евтино ,но те пък колко ще топлят представа си нямам, мисля скоро да взема две опаковки да тествам и тях ама като дават само пролетни градуси няма да е меродавен теста :)
MamaMy - майстор
Тези в Баумакс май са румънски и не ми харесаха много. Изгарят много бързо и не греят чак толкова. Плюс това не се слагат като дървата защото се разпалват много бързо. Слагаш 2 и след час два пак. Аз харесах ето от този тип. Даже ги цепя на две, но за печка.
Последна промяна от MamaMy на нед яну 12, 2014 9:44 pm, променено общо 1 път.
Christo - майстор
Имам парно от над 20 години и първоначално го карах на дърва, защото имах достъп до евтини и сухи. Екобрикетите какви предимства имат пред дървата? Не са толкова мръсни и по-добре са пакетирани. Не се сещам за друго. Моментът за закупуване не е посред зима и пък точно от Баумакс. Тия неща се купуват най-късно до края на май и директно от производителя.
Svezar - специалист
Освен по-чисти и лесни за употреба трябва да се добави гарантирана влажност максимум 10% което при дървата се постига ако си ги държиш под навеса 3 години,по-малко пепелен остатък и ако се вярва на рекламите постигането на същия резултат като с дървата за същите пари ама точно това последното доста се разминава и то при положение че кубика дърва ми излиза към 85 лв /нацепени от склад/ а има хора на които им идва наполовина и тогава екобрикетите ще им се струват златни :) А СПЕЦИАЛНО ТЕЗИ дето ги взех за пробата от Баумакс от линка в поста ми би ли ми казал кой им е производителя в БГ или откъде мога да ги взема на по-добра цена ???
Christo - майстор
Аз по принцип се топля сега с пелети но като ги купувам, гледам и цените на брикетите. В късна пролет цените падат с над 100 лева на тон. Пиши в гугъл "екобрикети". Ще излязат много производители. Някои имат складве и в София... Някои доставят и по домовете ако се договориш с тях по телефона. Различно е.... Ако не идеш на място и да видиш от какво ги правят, винаги ще ги купуваш на сляпо и на късмет. Но котлите не са така капризни към брикетите, както към пелетите.
Последна промяна от Christo на пон яну 13, 2014 4:53 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Тези от снимката ми приличат на фирма Кади. Като излязоха на пазара първите 1-2 зими се топлех с тях, после поскъпнаха. Иначе наистина са много добри
MamaMy - майстор
Svezar написа:
...А СПЕЦИАЛНО ТЕЗИ дето ги взех за пробата от Баумакс от линка в поста ми би ли ми казал кой им е производителя в БГ или откъде мога да ги взема на по-добра цена ???
:?
Tе са румънски. Кой е казал, че имат български производител?

http://www.schweighofer.at/en/contact.html

даже в сертификата им си пише къде са правени:
http://peleti.at/files/Certificate-orig ... pelets.pdf
Последна промяна от MamaMy на нед яну 12, 2014 9:43 pm, променено общо 2 пъти.
Валериус - специалист
В момента свободни количества екобрикети при производители има в Пловдив - Енергийна къща Тракия, а в Дулово има също налични количества фирма Биоресурси. Поне имаше преди Нова година. В Ямбол имаше от китайските, също на склад.
galin56 - специалист
Е, то като ги взимаш от Баумакс на цена 600лв/тон едва ли ще ти е по-икономично от на дърва. Ти за тия пари ще си вземеш почти 10 кубика дърва. Ако намериш някакви на цена 200 - макс 250лв. може и да се сравняват двете горива по цени иначе няма място за сравнение от към цена ако тона ти е 600лв.

Тема "Отопление с екобрикети-скъпичко !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: