• 1
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 441
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Sharkolia - специалист
Още не съм купил машината ,обаче съм на път. Искам да я взема на кредит и днес си пуснах документите ,само ме безпокои ,че като чужденец могат да ме отхвърлят. В такъв случай ще се наложи жена ми да го вземе на изплащане ,тя е тукашна :)
Sof - специалист
ЧНГ и за Много години на Еврибади майсторите и заварчиците :partyman: !

Има един магазин до Илиенци в който продават почти всякакви електроди и като вид метал и като фирми производители.

Питането ми е -има и медни -за мед и месинг и тнт, има и за чугун с червена или зелена лентичка не помня вече, та питането ми е -вземам такива електроди и заварявам с моя Чайник или не е така ?
Не че искам да заварявам мед, но чугун може и да ми се наложи.
Чугунените бяха по скъпи и от медните за килограм-60 лева мисля.

От там си взех тънки за черно-1.5 и 2 мм преди време.

Последно взех дестина -неръждавейка-2.5 мм. Незнам защо нямаха по тънки, които според мене повече бих ползвал някъде.
Но ми подсказаха че с тях може да заварявам и чугун. Е сигурно само определен вид.

Та нека някой които е наясно да напише по тия въпроси два реда- можели ей така да си заварявам мед, чугун, и с неръждавейката какво може ? И защо не продават по тънки от неръждавейката ?

=========
Какво е това дистанционно управление на инвертор ? :?
gogo7777 - майстор
Напиши какви са електродите, или какво пише на тях (букви, цифри, марка). Така как да отговорим..... :-D .
Sof - специалист
Човек, виждам електроди на стилажи и си харесвам едни и ги купувам. Аз на тия купените не им знам спецификации, ти за тези в магазина ме питаш.

Говоря в общият случай- имаш инвертор и меден електрод ! Като го погледнах си стоеше меден с обмазка :mrgreen:, та ми е несвойствено да хвана и да заварявам тоя метал ей така без газова защитна среда и тнт.

Едва ли като се заварява чугун, всеки майстор дава проби за диагностика в лаборатория и тнт. Пробва и ако стане значи е уцелил.

Та какво се заварява с неръждавейка-чугун какъв ?
Мед как ???

С електрод за черно може ли неръждавейка и тнт ?

Това е известно на баш заварчиците. И да те зария с спецификации дали ще е в голяма помощ това ?
agj - майстор
Sof написа:
Човек, виждам електроди на стилажи и си харесвам едни и ги купувам. Аз на тия купените не им знам спецификации, ти за тези в магазина ме питаш.
Добре де, ама като не им знаеш спецификациите как работиш с тях !?
Sof написа:
Говоря в общият случай- имаш инвертор и меден електрод ! Като го погледнах си стоеше меден с обмазка :mrgreen:, та ми е несвойствено да хвана и да заварявам тоя метал ей така без газова защитна среда и тнт.
Ако се появи някакъв конкретен случай за заваряване на мед,тогава ще му мислиш !Сега за сега остави медните електроди да си стоят на стелажа в магазина .
Sof написа:
Едва ли като се заварява чугун, всеки майстор дава проби за диагностика в лаборатория и тнт. Пробва и ако стане значи е уцелил.

Ми същото е и с неръждаемите електроди -за чугун, пробваш ако стане -стане ,ако не, пробваш с други ! На неръждаемите електроди може да навиеш малко меден кабел.
Sof написа:
С електрод за черно може ли неръждавейка и тнт ?
Може ,проблем със заваряването няма,НО после ръждясва ! :-D
Sof - специалист
Да, чугуна доколкото разбрах освен многото въглерод в себеси има и комбинация от други цветни метали.
Мисля че белият чугун не се заварява изобщо, но незнам дали съм виждал такъв.

Е ясно е че ръждясва черният електрод. :wink:

Като купувам електроди- виждам кутията- дали е внос-немска-метална, картонена и тнт, не запомняма марката, питам за поларитета-продавача ме гледа умно и ми сочи кутията-аз примерно виждам знака + и си казвам че за (обратна полярност). Мисля че Обратната полярност е когато -на Плюса се постави електрода. Така го четох. После питам тая неръждавейка за какви съотношения на хром никела е, и продавача пак ме гледа умно и вика-абе пробвай и ще видиш. Те всички вземат тия. :roll:
На самите електроди си пише и кода им, но аз не съм го запомнил.

Обаче аз първо не знам каква неръждавейка точно ще заварявам и какво точно се садържа във даденият и метал.

Има едно друго магазинче в София, от което вземах на Хюндай електроди-за черно-рутилка 6013, и 7018-база мисля бяха, там човека ми каза че можел да ми достави за каквито искам неръждавейки и електроди, стига аз да знам каква е неръждавейката точно. Даже и сайт имаха мисля.

И все пак медните работи са ми интересни, как и защо ?
При заваряване на чиста мед, е ясно че и електрода ще е меден.
Питам в общият случай как се заварява тая мед и може ли в обикновенна незащитена среда. За това спецификации не трябват.

Така че и да ви засипя с спецификации е все едно !

Ето горе написах тези които съм запомнил- на Хюндай, те добри ли са ?
gogo7777 - майстор
Мед как ???
Е как да знам на какво викаш неръждавейка.....308L, 316L ли са електродите или са високо-легирани с хром? Какво пише на кутията или на електродите? Разликата между тия електроди е голяма.......За чугун трябва чугунени електроди. С неръж или нисколегиран рутил се прави понякога преходен слой от чугун към стомана или обратно....
Sof - специалист
Ще видя довечера на самите електроди какво пише.

Обаче как в домашни условия ще разпозная каква е неръждавейката-с магнит, проба дали започва да ръждясва в вода с белина и тнт ???
Неръждавейката на мивката примерно лепи магнит и понякога виждам че има точки ръжда по коритото. това обикновено става като изсипя струшки от някакъв метал, които съм пробивал и после като започна да го търкам и измивам към сифона по трудно изчезват разждивите точки, все едно са залепнали за коритото. Абе явно влизат в реакция с желязото в умивалника и залепват от намагнитването ли ? :?:

Та предполагам тази алпака е по-ниско легирана. Докато на тенджерата не се лепи магнит и не залепват железни намагнитени стружки. :mrgreen:

Та електродите ще ги видя довечера, но и това което се заварява трябва да е ясно какво съдържа.

А с мед майче никой не е работил ? За запояване е ясна-запойх на бащата стар Тромпет с нишадър-става супер- една скобичка. Ама заваряването е интересно. :roll:

То и никела бил магнитен. Аз до сега не се бях замислял. Значи лепенето на магнит не е признак само за съдържание на желязо. :?
gogo7777 - майстор
В домашни условия е достатъчно да се определи дали неръждавейката е "цветна" или "стоманена". Магнита показва.
Медта е трудно заварим метал по ММА метода. Електродите дето си взел най-вероянто са за наваряване, не за заваряване и то за сплавите на медта. Чиста мед само на ВИГ.
agj - майстор
Sof написа:

Неръждавейката на мивката примерно лепи магнит и понякога виждам че има точки ръжда по коритото. това обикновено става като изсипя струшки от някакъв метал, които съм пробивал и после като започна да го търкам и измивам към сифона по трудно изчезват разждивите точки, все едно са залепнали за коритото. Абе явно влизат в реакция с желязото в умивалника и залепват от намагнитването ли ? :?:

Та предполагам тази алпака е по-ниско легирана. Докато на тенджерата не се лепи магнит и не залепват железни намагнитени стружки. :mrgreen:
А дали е алпака!?Ето една тема в която има доста интересни неща за неръждаемите стомани!
Интересното обаче е че накрая в тези тема са каза че алпаката уж не е неръждаема ,а пък се ползва за прибори и посуда :?
Ако приемем че мивката ти не е алпака а от неръждаема стомана, която съдържа задължителния минимален % хором който е главния виновник за неръждясващите свойства на тази стомана то разсипаните по плота стружки от обикновена въглеродна стомана не залепват от намагнитването ,просто са замърсили повърхностния слой на мивката!Та занапред внимавай де не я замърсяваш с такива стружки или пък да падат остри предмети по нея за да не се окаже след време че там ,в наранения слой вече няма да е възможно самопасивирането на повърхностния слой на мивката!
Sof написа:
А с мед майче никой не е работил ? За запояване е ясна-запойх на бащата стар Тромпет с нишадър-става супер- една скобичка. Ама заваряването е интересно. :roll:
С медни електроди наистина не съм работил!Но Но ако тези електроди които си намерил са за заваряване на мед ,то предполагам че са за заваряване на по дебели медни плочи !Иначе в бита най често се ползва медна ламарина или медни тръби които достатъчно добре се заваряват по метод ВИГ или с газопламъчно заваряване !

П.П.А тази тема видя ли!?Все още не си взел участие май?
  • 1
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 441

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: