• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
От мобилни телефони до цифрови камери
thebugger - специалист
Здравейте, бихте ли препоръчали някой интегрален усилвател. Условията са:

1. Интегралката да е стерео.Всъщност може и моно обаче ще ми трябва някоя схема на миксер...
2. Да е до 30-50 вата. Повече не ми трябват,а и над 50 вата почва да се губи от качество на звука.
3.Гледах ги тия ТДА сериите и даже имам 2хTDA 2003 1XTDA2005 и 2хTDA2040 и нещо не ми харесват. абе дигам над едно ниво звука и почва да се дере всякаш не му достига мощност (а не е така) Също с тда2005 хващах АМ радио без да искам (сериозно).
4. Няма да е лошо някакъв бас и требъл контрол да има. може и отделна схема да постнете.

!Най-важно ми е да се чува добре! :Д

Класът и ефикасността нямат особено значение. Също няма значение дали е с двуполярно или еднополярно захранване. Ако може и схема да прикачите няма да е зле.
ditronix - специалист
Ами да ти препоръчаме. TDA 7293 или 7294. 70W са и противно на очакванията ти сa с много добро качество. TDA 1514 пък е върха. Кой ти е казал че с повишаване на мощността се губи качеството не знам,ама не е вярно. По-скоро е обратното. Тия дето си ги изброил са за коша. Е,2040 може и да се опита. Но аз не бих се занимавал с нея. За тон контрол-LM 1036. И си ти! Схемите са в даташийтовете,по-добри от тях няма. Всичко различно от тях като схемно решение мога да го оприлича на опит да се сложат допълнителни фарчета и антена на БЕНТЛИ например. Та ето четива за размисъл.Тая комбинация -7294/1036 съм я правил и свири страхотно! А пък 1514/1036 е най-доброто,което съм чувал не само в тоя ценови диапазон! Перфектно усилвателче от порядъка на 30-50W!

http://aes.sdsu.edu/documents/TDA7294.pdf
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm1036.pdf
radius - майстор
Със 7294 съм си направил на събуфера. Свири добре, но в ниските всички са силни. Скоро пак препоръчвах тук LМ3886, по-данни ми е останало, че е по-hifi, най-вече с по-малки THD. Иначе и аз действах по схемата от даташийта.
thebugger - специалист
добре сега ги разгледах предложените интегралки и lm3886 ми хареса,малко кофти че е моно но ако взема 2 ще се получи.Обаче...във комет и квазер ги няма а във фарнел я има за сто и нещо долара и някаква друга (със същото име) за 9 долара. разгледах ги обстойно и са напълно различни,като по евтината е клас Б. това означава че трябва предусилватели да права за да я докарам до добър звук...абе странна работа. сега ги разглеждам и видях една тда7292 която е стерео. някакви впечатления от нея?
hidrazin - майстор
Впечатленията са няколко.
- Хубав усилвател става с отделни транзистори а не "интегралки". Има разбира се и такива приемливи.
- Още по-хубав става с полеви транзистори.
- Още по-хубав от по-хубавия - с лампи.
- То чипа и без "бас" и "требъл" едва се справя, какво остава в чипа да има и тонкоректор?
- Може да се чува добре ако си глух.
И най-важното - триците, маймуните и с какво не се ловят последните. :-D
Успех ... с четенето!
качествен усилвател схема
:partyman:
sstefanov - майстор
thebugger написа:
... по евтината е клас Б. това означава че трябва предусилватели да права за да я докарам до добър звук...
Едното няма нищо общо с другото. За да правиш качествени усилватели трябва много да четеш и да се учиш.
miroton - майстор
sstefanov написа:
thebugger написа:
... по евтината е клас Б. това означава че трябва предусилватели да права за да я докарам до добър звук...
Едното няма нищо общо с другото. За да правиш качествени усилватели трябва много да четеш и да се учиш.

Нему трябва много четене няма да става професор по усилвателите,само малко пари да си купи някое китче и да си свирка.
Е после като го сглоби ще се усети че втора ръка ще му легне по евтино.
radius - майстор
Какво да си пишем за качество - след много лутане ще се стигне до извода за едни хорни с фостекс и лампов усилвател. Тук подозирам sstefanov има какво да каже. :lol: На какво слушам зрок в момента - на колонки КОМ, които навремето изкормих направих 2-лентови. Сложих един средночестотен БГ говорител ( 20W забравих му модела) и една БГ пищялка. LC филтър, който загрява като усилиш. Кутия не е смятана, каквато си беше оригиналната. Усилвател Филипс, транзисторен, донесоха ми го изгорял от Холандия и за мое учудване ремонта не ме затрудни - вътре имаше един мост, който беше прекъснат, не знам какъв зор е видял, и 2 транзистора май смених и си свири сега. С това искам да кажа, че мечтите са велики, а времето си минава с компромиси. Тъй че и интегрален усилвател ще върши работа, а ако си слушал досега колонките на лаптопа, направо ще ти се види връхта.
thebugger - специалист
естествено че транзисторните са по-добре,обаче функции като standby и mute или предотвратяването на някои негативни ефекти като пукане при вкл и шумове във високоговорителя без вх. с-л усложняват схемата доста а и са трудни за настройване. също са и мбого обемисти :/ , затова се спрях на 2x tda7294 за стерео. захранването с lm317 и lm388 и с по 1 външен транзистор съотвенно +/-. някакви идеи за тон-коректора. трябва ми високи ниски и volume?
miroton - майстор
Това standby и mute за каквоти е?

lm388 с тоя изходен кондер въобще няма да има пукане

каквиса тия шумове във високоговорителя без вх. с-л?

захранването с lm317 и lm388 и с по 1 външен транзистор съотвенно +/- я пак че нещо не разбрах

А за тонкоректор можеш да ползваш еквалаизера на компа
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Интегрален усилвател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: