Всичко за дърводелството
Илчо Илиев - майстор
Може да се позагладят ножовете с парче белгия и нафта, но ако сериозно''светят'' трябва да се шлайфат..
!0-12 см дъска да товари абрихта си е проблем, аз помислих,че се мъчиш да рендосваш 20-25 см...
Подскачането на дъската е предимно когато ножовете са затъпени, не е от само от м'атряла...
Абе пробвай като за начало с ножовете, след това намали стружката, ако пак се товари...сменяй маторя...

п.п. Лятос , когато работех в цехчето за кошери рендосвахме предимно чам, на ден прехвърляхме по 2-3 куб...
Като сменим ножовете, не се усеща как работи,но след седмица започват да подскачат дъските, особено по чеповете....
ZEDYCUS - майстор
Тани
Представям си какво ли ще е като ги заточа :wallbash: Предполагам че "направи сам" заточване не е добра идея :?
Някакви предложения за Пловдив?

:arrow: http://www.drag-5.com/zatochvane.php Лесно се стига, от Николай(знаеш го къде е щом си с нов циркуляр Макита :razz: ) тръгваш посока Лидъл по Пещерско шосе, преди да минеш прелеза завиваш вдясно покрай линията и на следващото кръстовище след стопа е отдясно(посока Руския клуб и ЖП прелеза на 6-ти септември) Знам че са добри. Напролет като сваля ножовете от двете машини и аз ще ходя да заточвам , че ми се получават вълни и резки от щръбките. Трябва да настигна Еди , много напред е дръпнал.:-D :partyman:

Прикачен файл

Drag 5.jpg
big_death - специалист
При "Борбите" на Гагарин има от кръговото , не по Брезовска, ами по другата към ДКЦ-то и детската градина, като ги подминеш в дясно , ще попиташ там за Кътев - фрезисти , баща и син - шлайфат блокове, валове, ножове, на магнитен шлайф и фрези .
Тани - модератор
Ваньо, благодаря ти за информацията, но Мишо вече те изпревари с по-добра идея - направи сам :wink: Предлагам ти да не изневеряваш на идеята и да се включиш и ти в отбора! Виж, big_death вече ни води с една обиколка, а няма и часове от идеята :lol: Сега не ми се налага да рендосвам, но за идеята ще взема да намеря малко време през седмицата за едно такова приспособление! Само трябва да си намеря белгия. Има ли някаква номерация като при шкурките или са само един вид?

Относно циркуляра, да е нов, да е нов, колко да е нов - има няма две години :partyman: Ако на това място заточват и циркуляри, може и да мина!

ПП big_death благодаря ти, но смятам първо да се пробвам сам. Не изглежда сложно :?
Kumay - майстор
Тани написа:
... Само трябва да си намеря белгия...
Смятай, че си намерил! :wink:
Аз ще си взимам такъв камък за домашните ножове.

Прикачен файл

4789427.jpg
4789427.jpg (95.97 KиБ) Видяна 3012 пъти
ZEDYCUS - майстор
Не четеш явно, на първо място са циркулярите. :)
За направи си сам заточване, още на първо четене, виждам че това е повърхностно почистване на острието. При лека деруга или отчупване докато го изшлайфаш за да се премахне, ще ти се схванат ръцете. :lol: А не я ли премахнеш остават черти и грапавини по дървото. И ще е много трудно постигане на една равнина на заточване. Това ще върши работа само за много леко захабен нож.
Опитвал съм навремето да си правя нож от острие за планя, отказах се бързо. Отказа ме точно ръчното заточване на острието. Аз залагам на машинното. То и цената на тази белгия, която използват, сигурно ще е на цената на поне 10 фабрични заточки.
Всеки си преценява. :partyman:

Ники,това за ножове за фино заточване 1200 грит-ще върши добра работа. А цената каква ще е ? Може и на лично. 3 е по добре от 2. Само заради надписа ще я взема, ще е професионално заточване. :-D :partyman:
Kumay - майстор
ZEDYCUS написа:
Ники,това за ножове за фино заточване 1200 грит-ще върши добра работа. А цената каква ще е ? Може и на лично. 3 е по добре от 2. Само заради надписа ще я взема, ще е професионално заточване. :-D :partyman:
Не помня точно цената! Към 20-22лв беше. Да за финно е!
Започнахме да ги зареждаме, защото клиенти ги потърсиха и искат точно тази едрина!
cvetankirilov - специалист
Колеги, заточих ножовете и започна да хвърчи талаш на поразия. :partyman: Коренна промяна.Обаче все още забавя малко оборотите при натоварване, но това ми се струва нормално. Сега бих помолил някой да ми каже колко са ми оборотите на вала. Както бях писал по горе на мотора са 2890. Неговата шайба с диаметър 64мм, а тази на вала е 50мм.Самия вал е 85 мм диаметър. Забравих да кажа, че и ремъкът беше доста хлабав и като го понатегнах нещата изглеждаха ощо по-добре
ПС почти 40 мин ги настройвах- много тегава работа това бе
bimbaeco - майстор
Далеч съм от мисълта да ви разколебавам да си купувате белгии (особено такива хубави, като тази, която Ники предложи), обаче имайте предвид, че трябва към тях да си купите по-твърд камък - най-добре диамантен - за да изравнявате повърхността, след като се износи. За острене аз използвам шкурки върху дебела плоча стъкло

Изображение

Така проблемът с нарушаване на равнината изчезва, а има огромно разнообразие от едрини. В дългосрочен план да си купиш диамантен камък ДМТ е най-евтино, ама не ми се дават толкова пари наведнъж (http://www.ebay.co.uk/itm/DMT-D8E-Dia-S ... 5ae54e12b2).
Цецо, шайбата на главата на абрихта трябва да е горе-долу два пъти по-малка от тази на вала на мотора, за да докараш оборотите.

Тема "Плания/абрихт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: