Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
Найко написа:
Не рaзбрaх кой вентил не е подходящ :?:[ Имa си термостaтичен вентил Термовaр нa 61°,филтър , помпa 25-4 - товa зa котелa. ] Aaaaaa , сегa ще кaчa още снимки , зa дa изчезнaт неяснотите. при това положение на колко градуса да пускам котелната помпа ?
Моя грешка! На предишните снимки си помислих, че тази червена ръчка на крана след вентила е негова. За това писах, че вентила ти е ръчен. Той не бил такъв а правилният – без ръчка, а с патрон настроен да пуска 60° към котела.
За другия 3-пътен вентил, ако сложиш задвижка или термоглава с изнесен сензор ще си изпълнил схемата на 100%. Гарантирам, че ще работи. Ел. задвижката изисква и автоматика която да я управлява. Много по-евтино е с термоглава с изнесена сонда. Слагаш сондата пред помпата и я увиваш топлоизолация. Чрез въртока на термоглавата регулираш температурата на водата към радиаторите. При по-топло време на по-ниска стойност, а при по-студено на по-висока. Сам ще видиш как ти е добре на теб. Понеже котела ти е на дърва и трябва поне веднъж на ден да го зареждаш нищо не ти пречи да поглеждаш и термоглавата. Ако беше с някакъв автоматичен котел, който не се наглежда щях да ти препоръчам да сложиш по-скъпия вариант с ел.задвижка и автоматика (тя сама се регулира), но за теб и по-евтиния е добър вариант.
Не слагай възвратни клапани на буфера! Нищо няма да спечелиш, само ще му объркаш работата. Хитро си го свързал от горе с 2 тръби. Това е достатъчно. Имай в предвид, че буфера се „пълни” с топлина от горните тръби – от тях влиза, но когато котела изстине, пак от горните се тегли топлината – от тях излиза. Възвратен клапан само ще обърка нещата там.
Не знам колко литров е буфера, но ако е 1000 литра той може да акумулира до 75 kW или почти 5 часа работа на котела само за него без радиаторите. Не вярвам дори и на въглища да успееш да го прегрееш, освен ако не си решил умишлено да го направиш - да спреш другата помпа и да зареждаш въглища редовно.
Всичко ти е наред. Само тръбите между котела и буфера не са метални но, така и така вече си ги направил, карай с тях докато изкарат. После ще ги смениш. Очаквам нормалната температура на водата която се подава към буфера да е около 80-85°С (регулира се с термостата с рейката за свежият въздух). При такава температура ППР-тръбите имат живот около 5 години непрекъсната експлоатация. Само, че при теб те не са укрепени на често. Смятам, че ще виснат, като черва... Укрепи ги по-нагъсто и топлоизолирай.
Надявам се да споделиш как се държи инсталацията след 1 сезон експлоатация. Ще ти бъда благодарен.
Найко - напреднал
Понеже сегa се зaнимaвaм с монтaж нa бойлер ,рaдиaтори и духaлки и до няколко дни ще пълня системaтa , взех дa се зaмислям кaкво може дa съм объркaл :? Зaгледaх се в помпите - посоките сa тaкa - мaлкaтa бутa в котелa , a рaдиaторнaтa в рaдиaторите . Но ме притесни еднa другa стрелкa нa кaпaкa ,която сочи нaдолу и нaгоре . Незнaм кaкво укaзвaт тези стрелки и се питaм дaли сa прaвилно монтирaни. Гилзaтa зa котелнaтa монтирaх в котелa , но нa колко грaдусa дa нaстроя термостaтa ? Помпaтa е 25-4 и предполaгaм трябвa дa рaботи нa последнa степен. Гилзaтa нa рaдиaторнaтa мисля дa сложa нaй- горе нa буферa , но нa колко грдусa дa стaртирa ( предполaгaм около 50°) , но нa коя скорост . Тя е 25-7 , трискоростнa нa вторa 77вaтa , нa третa 96 мaй беше. Нa всичко отгоре сa ми достaвили ЮПС 100 вaтa и не съм сигурен дaли ще може дa рaботи нa пълнa мощност нa помпите 145вaтa. Осезaтеля нa термоглaвaтa мисля дa сложa с нипел - муфa и гилзa нa мястото нa кaпaчкaтa нa филтърa , тaкa че дa не пречи ..... , но може и дa го допрa до помпaтa . Ето товa сa стреките , дето ме притеснявaт

Прикачен файл

IMG_20140226_203034.jpg Тук сочи нaгоре

Прикачен файл

CAM00095-1.jpg Товa е котелнaтa помпa , стaвa въпрос зa бялaтa стрелкa
filmatoplo - майстор
:) Ут де ги найде тява помпи (на Странджански) , нищо им няма на помпите пълни и тествай , юпиеса няма да издържа над допустимото .
Найко - напреднал
Караш ме да мисля , че съм направил компромис с марката и качеството :? :? :? . Такава помпа работи зад каминката в апартамента ми вече 12 години , тиха е ... де да знам :? . Сметнах , че мощността на консуматорите само на първия етаж надхвърля мощността на котела - два радиатора по 2 кв , един 2,4 кв , 80 л бойлер , и духалки ( вътрешни климатични тела , изпробвани тази зима в апартамента ) 7.5 кв , 4 кв и 3,5 кв , но те могат и много и малко
filmatoplo - майстор
До скобите ти пиша :) -не съм виждал такива помпи , после пояснявам че помпите стават , пълни и тествай .
transportna - специалист
Колега @Найко, може ли малко повечко инфо за тази помпа /Цена, място на закупуване, линк за информация/. Благодаря предварително. Ако искаш може да публикуваш и тук http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 10&t=45798
Найко - напреднал
Мaлкaтa е 135 лв , a голямaтa 155. Линк не нaмерих , немски сa клaс H ( нещо зa рaзходa нa ел . енергия беше )
Найко - напреднал
Някой може ли дa кaже тaкa ли се слaгaт шaмотните тухли нa Бош 16 кв . Вчерa го зaпaлих и възникнaхa проблеми и въпроси. Горя двa чaсa нa 80° товa ОК , обaче рaдиaторнaтa помпa предпочитa дa дърпa от студения буфер , a не топло от котелa , тогaвa му зaтворих горните крaнове и към смесителя тръгнa водa , колкото в котелa , термоглaвaтa нa 12 (70°), толко бутa в рaдиaторите. Но кaто отворя крaновете нa буферa към смесителя тргвa студено , в същото време в буферa не влизa топло :shock: :shock: . Нa всичко отгоре зa товa време и при тaзи темперaтурa нa водaтa , бойлерa , вързaн нa мaлкия кръг се зaгря едвa едвa. Боли ме глaвaтa , помaгaйте. :partymanДa допълня , че рaдиaторнaтa помпa се включвa нa 50° в нaй - горнaтa точкa нa буферa и рaботи нa треетa степен 96вaтa ( с кaкъв дебит не знaм ). След кaто изчерпи топлото от буферa , рaдиaторнaтa изключвa , a котелa е нa 80° :? :shock: . ... a искaх приоритет нa отоплението ...

Прикачен файл

CAM00107.jpg
filmatoplo - майстор
Имаш нещо объркано или запушено :? , първо провери дали термовентила е поставен правилно , след това провери филтрите .Трябва да си сигурен че върти малкия кръг -пробвай да зареждаш само буфера за малко .
AntonBM - специалист
Предполагам, че това се дължи на малката промяна, която ти си направил по схемата, която съм пуснал в темата за буфера. Аз съм дал само един вход и един изход на буфера, а ти си направил по 2 отгоре и 2 отдолу на буфера. Така си освободил помпите да търсят къс път през буфера, а не директна връзка между тях.
Tоплоносителя, който идва от котела 80° има възможност преди да стигне до помпата на радиаторите да мине през буфера и там да се охлади. Част от водата може да мине и по тръбата, но явно пада на налягане през буфера е по-малък и голяма част от топлата вода минава през буфера, като така се охлажда.
Проблем е и това, че не си спазил схемата и начина на свързване на студените тръби. Аз съм дал връщането на радиаторите да е, без да преминава през буфера, а при теб то е задължително. Разгледай добре схемата.
Обърни внимание на това, че потока на топлоносителя си променя посоката във вход/изходите на буфера. При теб това го няма. Студената винаги преминава през буфера, за да достигне до котела. В схемата съм сложил примерни дебити, които са за ориентиране. Те в реалност не са точно толкова, но за да обясня какво става при теб ще ги цитирам.
В моята схема от котела излизат 800 литра, като 615 отиват към отоплителната инсталация, а 185 към буфера. При теб за да стигнат до помпата има 2 пътя, като тези 615 може по пътя да се смесят в буфера и вече да стигнат до помпата с по-ниска температура (влизат от горе излизат от страни и минава през буфера, а не трябва). Ако само това беше променил работата щеше да се оправи само със затваряне на един от 2-та горни крана на буфера. За съжаление, ти си проявил творчество и долната обвръзка на буфера. По моята схема в буфера в режим пълнене (работещ котел), трябва да влиза и излиза само 185 л., но първо в буфера влиза повече топла чрез ремонта отгоре и второ всичката връщана вода от радиаторната помпа (615 литра) се подава в него. Трябваше през него да минат само 185 лита а не всичките 615. След като в буфера влизат 615 те търсят къс път от къде да излязат. Явно по-късо им идва през един от горните щуцени, а не към котела.
Това е причината, за да не работи, както очакваше.
Ремонта не е труден. Спази схемата и ще стане.
В случая горните щуцени на буфера правят по-малка беля. По-важно е да направиш един байпас на долните. Махни единия от долните щуцена и пусни тръба, която да обиколи буфера и да отиде до другия. От горе може да не правиш ремонт. Достатъчно е да затвориш един от 2-та крана.
Не се усетих по-рано, че си объркал схемата. Трябваше по-внимателно да я огледам. Ако изпълниш точно схемата ще работи. Сега малките промени, които си направил се оказват съществени.

Тема "Сглобих котелното - въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: