пишман_майстор написа: Е как няма значение диаметъра ? Ако се замислим отнетата стружка при голям диаметър е едно , при малък - друго ( по-на вълнички става ) Това , което е с големия диаметър вал ,ми се струва ще работи по-гладко . Аз не съм дърводелец, докато стана ще съм фърлил топаСтружката е една и съща при еднакви други условия, просто изказах мнение....
П.п. снощи пак го оглеждах това пусто ренде , ако беше 102 мм широко ееех... щях да го купя на секундата ,че 82 мм имам вече ( и марково).

То и аз не съм дърводелец

griffin, каналът се задръства, когато отнетото количество материал е по-голямо отколкото може да издуха "системата" за изхвърляне и/или материалът е с форма, позволяваща задръстване. Пример - рендосвам шперплат. Когато пластът влакната е напречно, проблеми няма. Но когато влакната са успоредни на вала, ела да видиш как задръства - защото стружката е дълга и остра, застава леко настрани, върху нея се натрупва следващата и т.н. С МДФ никакви грижи - мога да рендосвам с часове, без да се задръсти

Иначе аз нямам интерес от рендето (предполагам ме бъркаш с някой друг). На мен ми трябва да отнема много. За фино имам 4 виброшлайфа