koveslav написа:Наложи ми се преди няколко години да се позанимавам професионално с тези неща.Не с дърводобив,а с рязане на дърва за огрев.Партнер 351 ми е помощна машина за най-дебелите дърва,които трудно се вдигат на люлката на голямата резачка.Впечатленията които споделям са само от опит.Почитател съм на продуктите на Хускварна по принцип,но никога не съм могъл да нарежа повече от шест-седем кубика без дозаточване с техните вериги.Може някой да каже,че не работя с най-добрите модели машини,т.е. да има и в тях причина,но това е резултата.Докато един приятел не ми подари две вериги на Щил-строителен техник е и имаше фирма,но работата му затихна и му останали.Наложи се да ми коригират броя звена,но това е евтина услуга.Казвам ви,все едно си тунинговах машините,рязнето просто стана песен.На снимката се виждат макароните,които взеха да хвърлят машините.Скоростта на рязане е много по-добра,а ако щете ме обвинете в реклама,но с едната верига съм нарязал почти двадесет кубика преди първото и заточване.Сега си ги точа сам,с евтина машинка,но пак изкарват десет,а понякога и дванадесет кубика.Другото което ме впечатли,особено след като смених и шината-режа по пет-шест и повече кубика без корекция на обтягането.Това не можеше да стане с гарнитурите на Орегон.Вече и не ми се налага да гресирам зъбно колело-просто грабвам машината и почвам.И още една екстра,която ме впечатли-шината на Шил няма почти никакъв луфт върху водачите си и не се налага да я повдигаш нагоре,докато обтягаш веригата,както препоръчват в указанията на Хускварна.Това дава свобода да режеш с пълно натоварване и с обратната страна,отдолу нагоре,без да има шанс шината да обере луфта си надолу и да охлаби веригата.А относно рязането с Партнер и въобще с хоби бензинова машина-пази я от продължителна работа.Партнера има мощност(не познавам новите модели,говоря за 351 от старата генерация) да ти отреже много по-дебело дърво от обхвата на шината си,правил съм го много пъти,но го пази от прегряване.Нарежи си 5-6,нека са 10 метровки,после ги нацепи и прибери и пак започвай.За непрофесионална домашна работа,не знам защо всички смятат,че трябва да смачкат поне пет кубика без прекъсване....Но пък Партнера за пет кубика изгаря доста по-малко от един литър бензин!!!А веригите на Щил и Хускварна съвместими ли са? Не трябва ли да се сменя водещата шина и задната звездочка?
Защото вчера рязах дърва на дъщерята и ударих върха на шината,точно на звездочката и цъфна на две.Тя си беше и за смяна вече,оригиналната е,толкова години устиска на напъна.Та ми предстои закупуване на шина и да знам как да подходя.