Най - вълнуващия въпрос зимно време.
burningice - специалист
димовода влиза вътре в апартамента, защото и кумина е върте. но струваше над 200лв щото е от неръждавейка
Naskata - специалист
най-опастното място е прехода (връзката) от котела към димоотводната тръба-там температурата е най-висока и обикновено там прегарят най-често-макар и рядко...
vache - специалист
Naskata написа:
Разбира се, изборът е Ваш...
Това е моето мнение и разбира се-по никакъв начин не Ви го налагам...
Ако имате приятел или познат с котел-идете при него, когато го зарежда с гориво или когато го почиства...
Разберете ме правилно-аз не искам да ви надхитрям, нито да се правя на умен...
Не, не аз правилно разбрах :) Просто от 4 г. почти сама си обслужвам печката и знам за какво става дума. По мое мнение прахоляка от дървата е доста по-фин. Когато слагам въглища те не се разпрашават така. Не знам това дали е добре или не, но е факт поне в моята камина. Аз нямам избор! Не ми се мъкнат дърва и въглища, не ми се слугува на такива неща, но нямам алтернатива. както преди писах и разихквахме в предната тема камината не ми върши работа и ми излиза безумно скъпо.

Димоотвода... ми препоръчаха ми да взема неръждавейка точно заради това.

burningice и предната тема беше писал, че котела ти е на терасата. При мен не се получава, защото хола ми е дълъг 7 метра, това значи 7 метра кюнци, а ме предупредиха до комина димоотвода да е възможно най къс и с възможно най-къси хоризонтални участъци. Когато гледах котела в магазина оня ден жената го отвори. Нямаше никакви пушилки, никъде нямаше петънце чернилка по стените около него. Цяла зима са го експлоатирали. В това съм сигурна, защото майка ми е ходила в същия магазин октомври месец и котела си е работел. Да не би при теб да е от димоотвода?

Та сега въпросът е кой котел да взема :? Никъде не видях смислено обяснение защо да взема Виадрус (всеобщо мнение "Той е по-добър") или зашо да взема СИМЕ. Не видях нито недостатъци, нито предимства на единия и другия. Межди другото по руските сайтове има драстично повече инфо за СИМЕ, отколкото в БГ. Руските зими пък са... всички знаем какви...
Bobivan - специалист
Налудничаво е котел в апартамент!!Не го правете!!!Мърсотията ще е много по голяма от тази на камината!!! :? :? :? :?
Цецо - специалист
Ако котела е до входната врата както при мен,не се внася никаква мръсотия навътре.
vache - специалист
Добре де, всъщност моя въпрос беше КОЙ КОТЕЛ ДА ИЗБЕРА!!!
Аз съм решила, че котел ще сложа. Никой не може да ме убеди, че котела в коридора до входната врата ще ми е по-мръсен от камината в хола и носенето на дърва от балкона през целия хол до камината, цепенето им на балкона и т.н. Който не е правил и двете работи може да го твърди. Освен всичко свекърва ми разказва как в апартамента са имали огромна камина на въглища, която е топлела 2 стаи. Пък никой не се е издушил от газовете и т.н.

Лошото е, че досега не можах да разбера кой от двата котела да взема... и ще се наложи да вярвам на търговците, а това не е добра идея!
Lestat - напреднал
Виж сега и аз искам да си купувам котел само че за къща ( около 250 квадрата без изолации, без PVC дограми ). И аз имам питане за котела. Аз мисля да се спра на Чешкия Карборобот http://ekotermbg.com/catalog_01_kotly.php?link=4
ATMOS - КАРБОРОБОТ
Осигурява автоматично, непрекъснато и регулирано отопление на жилища, училища, болници, предприятия и парници. Големият по обем бункерза въглища дава възможност, в зависимост от необходимата топлина, зареждане с гориво за няколко дни. Докато бункерът е пълен с въглища, котелът не се нуждае от надзор и обслужване. Сгурията се отстранява при пълнене на бункера. Котелът функционира 2-5 дни без повторно зареждане, в зависимост от качеството на въглищата, а това означава на практика, че е необходимо едно запалване на сезон. Отделянето на сажди и въглероден окис е минимално. Котлите са икономични и опазват околната среда. .

Някой ползвал ли го е и може ли да ми каже нещо за него ???? Струва ми се страхотен, като изкючиме, че най - слабия е 40 киловата!!! Някой може ли да ми препоръча друг модел котел пак с Шнекове и бункер и напълно автоматизирано подаване на гориво ??? Много искам да е си намера хубав котел ( дори и солена да е цифрата, както му се вика , плаща се веднъж ), но да е както казах по подобие на Карборобота ! Какво ще кажете за руските котли ?? Имам и друг въпрос . Примерно, като си отида на село в къщата и не съм бил там 4-5 дена и навънка е около - 7,-8 градуса в кухнята термометъра ми показва 12 градуса . И аз се прибирам, паля котела, пържа го на MAX , за колко време температурата ще стане около 20-22 градуса ??? Радиаторите са алуминиеви , мисля че са преценени броя на глидерите според размера на стаите !! Дайте колеги малко да ги разскаме тия теми, че имам адски много въпроси. С две думи ми трябва котел с възможност за рязка промяна на температурата в помещенията
vache - специалист
Lestat, брееее какво е туй чудо... :-D Ама най-малкия щом е 40 КВ... на мен не ми върши работа...

Мисля си по твоето питане
Примерно, като си отида на село в къщата и не съм бил там 4-5 дена и навънка е около - 7,-8 градуса в кухнята термометъра ми показва 12 градуса . И аз се прибирам, паля котела, пържа го на MAX , за колко време температурата ще стане около 20-22 градуса ??? Радиаторите са алуминиеви , мисля че са преценени броя на глидерите според размера на стаите !!
Според мен това колко бързо ще вдигнеш Т в помещението зависи от загубите и това каква разлика в Т трябва да наваксваш. Имам приятели с къща, с изолации и ПВЦ дограми. С котел са. Зимата не бяха в къщата около месец. По Нова година трябваше да топлят къщата ден и половина, за да стигне 20-тина градуса. От малко над нулата са вдигали по градус на час-два. То на мен това ми е проблема, че не давам толкова топлина, че да преодолея загубите като ме няма. Сега като направим ремонта ще вдигнем температурите, но въпреки всичко 6 часа на денонощие не са достатъчни в студените дни.
Аз така мисля като лаик в областта, нека и другите да кажат...

П.С. Аз продължавам да търся мнение за котлите и се надявам да се появи конкретно такова... :?
Takezo Sensey - модератор
Цецо написа:
Ако котела е до входната врата както при мен,не се внася никаква мръсотия навътре.
ако е на входа на , асансьора пък въобще..... :lol: , шегувам се де споко
emo_peev - специалист
Нещо да попитам VACHE, каква марка Ви е камината, от която не сте доволни?

Тема "Кой котел да предпочета?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: