Аз съм фен на акумулаторите Искра Пазарджик. Нищо не може да ме накара да сменя марката. Надживяват си гаранцията и то няколко пъти (личен опит). Впечатления имам някакви за Бош, Варта, Старт и Монбат.........е слаба работа
, особено последния.
Всички имаме коли, нали ?
gogo7777
- майстор
457 мнения в "Обслужва ли се "необслужваемия" акумулатор"
fox_vt
- майстор
Тоя монбат все едно гледам моя
само че е 75 Ah пак така е здраво капачето само на мунусовата клема и пак така е отворен.Моя обаче още на първата зима реших да го дозаредя и в резултат на това окото показа аут
демек бяло.На следващата зима разбрах как се отваря капачката отгоре и се оказа че крайната клетка таман взела да остава на сухо.Спасих го но така или иначе не ми вършеше работа,макар че се оказа стартер,клеморед и т н проблеми но акуто сега работи на бащата бензинката 7-8 ма година е вече.
zmiori
- специалист
Peps, точно тоя които е на снимките си е баш обслужваем, нищо че пише точно на обратно.
На "наистина" необслучваемите капачките са залепени /за да го отвориш трябва да "разкъсаш заварките"/ освен това има едни криви канали които спомагат кондензирането на парите от клетките и връщането им отново в клетката. Тоест нивото на теория трябва да не се променя. Но на практика не е така, все пак някакво количество изфирясва.
Мисля че имам един стар "необслужваем" в гаража който вече е обслужен. Ако не забравя ще го снимам да видиш капака какъв е.
И си мисля че надписа на твоя трябва да се преведе буквално "Свободно обслужваем"

На "наистина" необслучваемите капачките са залепени /за да го отвориш трябва да "разкъсаш заварките"/ освен това има едни криви канали които спомагат кондензирането на парите от клетките и връщането им отново в клетката. Тоест нивото на теория трябва да не се променя. Но на практика не е така, все пак някакво количество изфирясва.
Мисля че имам един стар "необслужваем" в гаража който вече е обслужен. Ако не забравя ще го снимам да видиш капака какъв е.
И си мисля че надписа на твоя трябва да се преведе буквално "Свободно обслужваем"
kozl
- майстор
Да явно Монтбатите са обслужваеми, а разликата е в капачките. Ама все пак има нещо, което ме гложди.
Сменил съм няколко монбата, но до сега не съм бърсал такава чернилка от капачките като на този с очото.
За първи път попаднах на акумулатор с индикатор като купихме в Монтана кола на старо от автокъща. Очото беше зелено, около година. Стана жълто и акумулатора сдаде. Ма кой да ми каже тогава, че капака се разлепя. И подпрЕх един палет с него. А не отдавна погледнах очото - черно. Съвсем угаснал, но за подпора става.
Сменил съм няколко монбата, но до сега не съм бърсал такава чернилка от капачките като на този с очото.
За първи път попаднах на акумулатор с индикатор като купихме в Монтана кола на старо от автокъща. Очото беше зелено, около година. Стана жълто и акумулатора сдаде. Ма кой да ми каже тогава, че капака се разлепя. И подпрЕх един палет с него. А не отдавна погледнах очото - черно. Съвсем угаснал, но за подпора става.
nikolaytatarov
- специалист
peps написа:zmiori написа:Peps, точно тоя които е на снимките си е баш обслужваем, нищо че пише точно на обратно....Искаш да кажеш, ме от Монбат подвеждат потребителите си?
Според мен да ,истинските необслужваеми акумулатори наистина не се отварят ,пластмасите са заварени една за друга и изглежда като един цял детаил.Явно и качеството е на ниско ниво на монбат щом едва си изкарва гаранционния срок.
Когато гледах за нов акумилатор ,имаше някакви неослужваеми калциеви акумолатори ,но не ми хванаха окото,ако някои е ползвал такъв нека сподели впечатления.
ferrari4456
- специалист
Днешно време всички са така.Даваш 230лв за bosch s5 и 1 месец след гаранцията е за кофата.
kozl
- майстор
nikolaytatarov написа:Когато гледах за нов акумилатор ,имаше някакви необслужваеми калциеви акумолатори ,но не ми хванаха окото,ако някои е ползвал такъв нека сподели впечатления.НЕкога в Алжир баща ми купи нов акумулатор "Тюдор" испански, сухо зареден в комплект с 6 броя ампули с електролит. Електролита беше HCl (хлороводород) иначе казано солна киселина. Ма вероятно защото сярната киселина е по-евтина и масово се ползва за електролит и от тогава (1980) насам солна или азотна за електролит не съм виждал по акумулаторите.
НЕкога имаше само киселинни батерии, сега масово се ползват алкални що па да нЕма и алкални акумулатори
nikolaytatarov
- специалист
kozl написа:Ти маи нещо не ми вярваш а, аз не си го измислям а и мислех да си купя такъв но се отказах поради непознаването на технологията на този тип акумолатори.nikolaytatarov написа:Когато гледах за нов акумилатор ,имаше някакви необслужваеми калциеви акумолатори ,но не ми хванаха окото,ако някои е ползвал такъв нека сподели впечатления.НЕкога в Алжир баща ми купи нов акумулатор "Тюдор" испански, сухо зареден в комплект с 6 броя ампули с електролит. Електролита беше HCl (хлороводород) иначе казано солна киселина. Ма вероятно защото сярната киселина е по-евтина и масово се ползва за електролит и от тогава (1980) насам солна или азотна за електролит не съм виждал по акумулаторите.
НЕкога имаше само киселинни батерии, сега масово се ползват алкални що па да нЕма и алкални акумулаториНо аз не съм срещал такОв.
http://www.recambiodirecto.com/tienda/p ... tAodhi4Ajg
п.п ако не разбираш мога да преведа
hidrazin
- майстор
kozl написа:...НЕкога в Алжир баща ми купи нов акумулатор "Тюдор" испански, сухо зареден в комплект с 6 броя ампули с електролит. Електролита беше HCl (хлороводород) иначе казано солна киселина. Ма вероятно защото сярната киселина е по-евтина и масово се ползва за електролит и от тогава (1980) насам солна или азотна за електролит не съм виждал по акумулаторите.Все си мисля че "Тюдор" от 1994-та е придобита от Exide и от 2008-а вече и името му е такова.
НЕкога имаше само киселинни батерии, сега масово се ползват алкални що па да нЕма и алкални акумулаториНо аз не съм срещал такОв.
http://www.exide.com/Media/files/Downlo ... let_EN.pdf
И няма как да е била солна киселина. Никой не произвежда акумулатори със солна киселина - по ред причини. Нещо си объркал химията.
Използват антимон в плюсовите плочи и калций в минусовите. Калция намалява отделянето на газове, а антимона позволява да плочите да са по-тънки. В резултат се получава по-малък по обем акумулатор който може да е необслужваем. Тези на "Тюдор" често ги използват на лодки и яхти макар да са евтини и с ниско качество (малък брой цикли). Освен това при тях електролита е много по-малко от другите акумулатори. По този начин дори и загубата на малко електролит ги прави мъртви.
Тема "Обслужва ли се "необслужваемия" акумулатор" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература